Zoekmachines hebben als missie om alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken. Simpel gezegd is de truc van SEO-succes om aan diezelfde missie te voldoen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan.
Het verzamelen van informatie
Alle informatie die Google verzamelt, komt binnen via zogeheten crawlers. Crawlers zijn bots die van de ene naar de andere code hoppen aan de achterkant van websites. Ze volgen onder andere de links die jij in je tekst plaatst, lezen uit wat er tussen de verschillende tags staat en houden bij hoeveel verkeer van en naar pagina’s op jouw website gaan. Met behulp van tools als Google Analytics geven ze je inzicht in wat ze constateren op je website. Niet alleen zie je daarin hoeveel bezoekers er op de verschillende pagina’s geweest zijn, maar ook hoe lang ze op je site geweest zijn, hoeveel pagina’s ze bezocht hebben en hoe ze op de site zijn beland.
Naast het technische aspect is er ook een groot gedeelte dat gaat over de gebruiksvriendelijkheid (UX – User Experience) van jouw pagina’s. Het is het doel van zoekmachines om zo efficiënt en goed als mogelijk een zoekopdracht te beantwoorden. Het interesseert Google dus niet wat jouw belang (als bedrijf) is in het geheel. Zij interesseren zich alleen in het vraagstuk of jouw website het beste antwoord is op de zoekopdracht. Dat betekent dat het jouw taak is om ervoor te zorgen dat jouw pagina naadloos aansluit op de vraag van de zoeker.
Wanneer jij schrijft vanuit het UX-gedachtegoed (‘klant is koning’), dan heb je automatisch al veel gemeen met Google. Jij wilt immers ook de beste oplossing en gebruikerservaring bieden aan je (potentiële) klanten. Voor Google is de missie geslaagd als jouw pagina de beste oplossing biedt, maar voor jou is de reis pas net begonnen.
Content, techniek en autoriteit
Content, techniek en autoriteit zijn de drie hoofdonderwerpen binnen SEO. Wanneer je deze drie pijlers goed weet in te vullen, dan is het een stuk makkelijker om hoog te scoren.
Content
Content gaat over de invulling van je pagina’s. Hierin kijkt Google naar hoe goed jij antwoord geeft op de zoekopdracht. Het is dus belangrijk om teksten inhoudelijk te maken, maar ook geschreven voor de doelgroep, prettiger leesbaar en aangevuld met waardevolle links, beelden en andere ondersteunende media.
Techniek
Techniek binnen SEO is heel breed. Het gaat enerzijds over het design van je website en anderzijds ook over de manier waarop jij je teksten vormgegeven hebt. Een goede gebruikerservaring staat hoog in het vaandel bij Google en het is daarom een belangrijke rankingfactor binnen SEO. Zorg dat je design helder, gebruiksvriendelijk en mobile-friendly is. Zorg dat de achterkant van de website net zo gestructureerd is als de voorkant. Dat betekent dat jij of je designer de juiste tags op de juiste plekken gebruikt, dat de code schoon is en er goed nagedacht is over de structuur van links, er sitemaps gebruikt worden en ieder artikel opnieuw vormgegeven wordt met behulp van header tags en meta descriptions.
Autoriteit
Autoriteit is waar je de hulp van anderen voor nodig zult hebben. Onder autoriteit weegt namelijk het fenomeen linkbuilding zwaar mee. Wat Google hierbij doet is kijken hoe jij in de markt ligt. Ze kijken naar hoeveel websites met andere domeinnamen er verwijzen naar die van jou en in welke context er naar jou verwezen wordt. Ook kijken ze hierbij naar de algehele bezoekersaantallen, waar je bezoekers vandaan komen en hoe je het doet ten opzichte van je -voor Google- grootste concurrenten. Je kunt zelf ook wat invloed op autoriteit uitoefenen door in je teksten te verwijzen naar andere pagina’s op je eigen website.
Tip: Werken aan je autoriteit? Ontdek de 8 beste tactieken om gratis waardevolle backlinks te verzamelen.
Hoe kiest Google wie er waar terecht komt?
Om dat te kunnen beantwoorden beginnen we bij het moment dat iemand een zoekopdracht intypt in de zoekmachine.
1. Woorden analyseren
De zoekmachine begint met het verwerken van de informatie die ingegeven is in het zoekveld. Ze analyseren de woorden die er staan en het onderlinge verband.
2. Context overwegen
Vervolgens wordt er gekeken naar de context. Je moet daarbij denken aan bijvoorbeeld de locatie waar je zit, je zoekgeschiedenis en eventuele filters die je aan hebt staan.
3. Zoekopdracht vergelijken
In deze stap wordt er gekeken in de enorme berg aan content die door de crawlers geindexeerd is. Er wordt gekeken welke pagina’s er matchen met de woorden en de context (het semantische zoeken).
4. Pagina’s rangschikken
Met een stapel potentiële kanshebbers wordt er gekeken wie er op welke plek terecht moet komen. Daarbij kijkt Google niet alleen naar de zoekintentie uit stap 3, maar naar in totaal meer dan 200 verschillende factoren. Hierbij telt je autoriteit bijvoorbeeld zwaar mee. Denk daarbij niet alleen aan linkbuilding, maar ook aan data zoals hoe jouw domeinnaam in het verleden gepresteerd heeft (verlieten mensen snel de website of niet?). Hierbij wordt ook naar duplicate content gekeken en door Google besloten welke pagina er dan van de ander ‘wint’.
5. Resultaten laten zien
Stap 1 tot 4 klinken heel uitgebreid, maar duren voor ons als gewone bezoeker slechts enkele milliseconden. Wij typen simpelweg wat in en zien gelijk stap 5: de SERP. Hierin laat Google zien wat jij op jouw website bij het inrichten van een pagina als titel, url en meta-description gekozen hebt. In deze stap kom je ook de advertenties (SEA) en andere rijke content tegen, zoals de featured snippet en ‘mensen vragen ook’ blokken.
6. Surfgedrag volgen
Na stap 5 maakt de zoeker een keuze en lijkt het werk van Google klaar. Niets is minder waar. Na de keuze die gemaakt wordt in stap 6 wordt het zoekgedrag nog even gevolgd. Welke pagina wordt aangeklikt, hoe navigeert de bezoeker op de website en wat doen ze daar? Ook jij kunt inzicht krijgen in dit proces door Google Analytics en Google Search Console te installeren. Als iemand snel weer weg is op je website, dan weet Google dat jouw site dus blijkbaar niet goed matcht met de zoekopdracht. Als dit vaak voorkomt, dan kan dus zomaar zijn dat de zoekmachine een volgende keer jouw pagina bij stap 4 een volgende keer lager plaatst.
Volgens deze stappen selecteert Google dus wie er op welke plek terecht komt. Je begrijpt inmiddels wel dat het niet zo eenvoudig is als het klinkt. Met ruim 200 verschillende factoren bestaat het dus ook niet dat een zogenaamde SEO-specialist tegen je zegt: ‘ik kan jou beloven dat je op plek 1 terecht komt‘. Dat kun je niet beloven, dat kan niemand. Het algoritme is complex. Wat wel kan is alles blijven optimaliseren om jezelf zo naar die top 3 te krijgen en met een beetje geluk zelfs op plek 1.
Dus als ik gewoon mijn site volgens deze 6 stappen inricht, dan ben ik er?
In theorie wel, maar in praktijk adviseer ik je om de andere benadering te kiezen. Als je er namelijk vanuit gaat dat je deze zes stappen moet volgen om hoog in de zoekresultaten te komen, dan ben je aan het redeneren en optimaliseren voor Google. Maar Google is niet degene die uiteindelijk jouw klantreis moet afleggen. SEO is een marketingtechniek. Het is een middel, niet het doel. Je moet je site inrichten op je doelgroep, niet op een zoekmachine.
SEO als onderdeel van je marketingstrategie
SEO is veel werk. Sterker nog, SEO blijft veel werk. En toch groeit de populariteit van SEO als onderdeel van je marketingstrategie. Er worden immers zo’n 3,5 miljard zoekopdrachten per dag gedaan. Je bereikt ontzettend veel mensen via de zoekmachine, dus het is doodzonde om die kansen te laten liggen. Bovendien is er geen enkele marketingtool waar je zo lang nog profijt van kunt hebben zonder er één cent aan uit te hoeven geven. Het is een waardevolle manier om klanten te trekken, je expertise te laten zien en naamsbekendheid op te bouwen.
Tip: Twijfel je nog of jij SEO nu onderdeel maakt van je marketingstrategie of pas op een later moment? Ontdek wanneer jij het ’t beste voor jouw bedrijf kunt implementeren.
Overtuigd van het nut, maar zie je het toch nog niet helemaal zitten? Er is echt niks mis met investeren in goede schrijvers voor je website of het inhuren van een SEO-specialist. Sterker nog, als daar wel wat mis mee zou zijn, dan had ik geen werk. De zoekmachines onderdeel maken van je marketingstrategie is de toekomst. Het is duurzaam, waardevol en krachtig. Doe jij mee?