Dit wilde je altijd al weten over linkbuilding • &therewascontent

Dit wilde je altijd al weten over linkbuilding

Dit wilde je altijd al weten over linkbuilding

Inhoudsopgave

Wanneer er links naar jouw pagina op een externe website te vinden zijn dan praten we over linkbuilding. Het is een van de meest efficiënte manieren om je website meer autoriteit mee te geven. Google heeft immers zelf aangegeven dat backlinks, samen met rankbrain en content, de belangrijkste factoren zijn voor je SEO score. Waardevolle websites geven vaak links door aan andere waardevolle websites. Door waardevolle websites naar jouw pagina’s te laten verwijzen geef je dus een enorme boost aan de waarde van jouw sites. 

Helaas gaan er heel wat negatieve geruchten de ronde over linkbuilding. Ooit was het namelijk onwijs effectief om willekeurig welke site naar die van jou te laten verwijzen. Google keek niet naar de afkomst van de link, maar enkel of er een link was. Die periode uit de SEO geschiedenis zorgt anno 2021 nog altijd voor verwarring. Daarom voor eens en voor altijd (ok tot Google weer iets nieuws bedenkt) een gids met daarin al je vragen over linkbuilding beantwoord. Let’s go!

Op zoek naar gratis manieren om backlinks te verzamelen en impact te maken met linkbuilding? Lees ook 8 gratis tactieken om je linkprofiel te versterken.

Is linkbuilding nog steeds relevant voor SEO in 2021?

Daar kan ik kort over zijn: ja. Zoals gezegd heeft Google zelf aangegeven veel waarde te hechten aan links. Links zijn een hele handige manier voor de zoekmachines om te bepalen hoeveel waarde ze aan jouw website moeten meegeven. Zoekmachines zijn inmiddels slim genoeg om de context van een verhaal te begrijpen, synoniemen te herkennen én te zien wanneer een website niets meer is dan een linkfarm. 

Laat je dan ook niet verleiden tot het ogenschijnlijk snel links verdienen. Geen samenwerkingen aangaan met websites die geen enkele waarde aan hun lezers bieden dus. En al helemaal geen links kopen! Linkbuilding is nog steeds relevant, maar dan wel in samenwerking met alle andere SEO factoren

Essentieel voor plek één?

Het verwijzen van en naar links is een van de meest efficiënte manieren om te groeien als websites. Bezoekers weten je sneller te vinden en Google weet je sneller op waarde te schatten. Dat gezegd hebbende is link building natuurlijk niet de enige factor waardoor je hoog in Google scoort. Het is goed je daarin te verdiepen en in de manieren waarop jij het kunt toepassen. Zorg er alleen wel voor dat je naast de waardevolle links ook de andere zaken op orde hebt. Alleen dan haal je het meeste uit link building en ervaar je hoe belangrijk het daadwerkelijk is.

Linkbuilding vs link earning

Wanneer je naar de traditionele vorm van linkbuilding kijkt dan komen er al snel wat – inmiddels – black hat SEO technieken bij kijken. Betalen voor links is tegenwoordig een absolute no go en ook wanneer je site op allerlei linkfarm-achtige sites genoemd wordt dan moet je uitkijken. Om de negatieve lading van het begrip weg te halen, is er een tweede begrip ontstaan wat de lading nog veel beter dekt. Link earning: het verdienen van backlinks naar jouw website. 

Link earning valt wel degelijk onder de hoofdcategorie linkbuilding, maar heeft al vanaf het eerste moment een andere associatie. Geen betaalde, shady technieken om je autoriteit in Google op te bouwen, maar eerlijke technieken. In de meeste gevallen betekent het dat jij waardevolle content hebt en er daarom naar je verwezen wordt.

Vergeten hoe het ook alweer zat met al die SEO begrippen? Je vindt 25 SEO begrippen uitgelegd in dit artikel.

Een black hat SEO techniek?

Uiteindelijk is de meest gestelde vraag nog altijd: is linkbuilding een black hat SEO techniek? Ofwel, kan ik problemen krijgen als anderen naar mij doorlinken of ik naar hen? Geen zorgen! Wanneer je de adviezen opvolgt die je net gelezen hebt, dan ben je hartstikke white bezig. De juiste vorm van linkbuilding is immers niet verboden, maar in bijna alle gevallen noodzakelijk. Je helpt Google de waarde van een pagina in te schatten waardoor de zoekmachine nog beter op zoekvragen kan reageren. En uiteindelijk is dat waar Google voor dient. Niet om jou te helpen je business te promoten, maar om de gebruiker te helpen antwoord te krijgen op zijn of haar vragen.

Dit wilde je altijd al weten

Je weet nu wat linkbuilding is en waar het voor dient. Maar gemak dient de mens en daarom nog één keer alles wat je wilt weten op een rij.

  • Link building anno 2021 is geen black hat techniek, het wordt juist onwijs aangemoedigd door Google. Het staat zelfs in de top 3 van factoren waar Google het meeste waarde aan hecht tijdens de indexatie van websites. 
  • Link earning dekt volledig de lading. Negeer alle betaalde en inhoudsloze pagina’s die naar je linken. Focus je op het verdienen van links door relevante content aan te bieden, via socials te verwijzen naar externe partijen in jouw artikelen of door bijvoorbeeld te gastbloggen.
  • Links geven en krijgen is belangrijk, maar niet de enige manier om die eerste plek in de zoekmachines te veroveren. Zorg dat alle andere SEO factoren ook op orde zijn om optimaal van link building te profiteren.

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.