Dit is wanneer je moet SEO moet beginnen • &therewascontent

Dit is wanneer je moet SEO moet beginnen

Dit is wanneer je moet SEO moet beginnen

Inhoudsopgave

Als je al vaker gewerkt hebt met marketingtools, dan weet je dat timing erg belangrijk is. Als je echt groot wilt worden op Instagram, dan had je bijvoorbeeld een tijdje geleden al in moeten stappen. Het is nooit onmogelijk om te groeien, maar het wordt wel steeds lastiger naarmate een platform verzadigd raakt. Of dat ook voor SEO geldt? Dat leg ik graag uit

Kun je te vroeg beginnen met SEO?

Nee, eigenlijk niet. Google is inmiddels zo’n gevestigde orde dat er met 3,5 miljard zoekopdrachten per dag geen sprake is van te vroeg zijn met SEO. Het enige waar je wellicht mee te maken kunt krijgen, is dat je een van de eerste in je vakgebied bent die actief aan de slag gaat met SEO.

Het grote voordeel van de Nederlandstalige markt is namelijk dat wij verhoudingsgewijs een stuk minder concurrentie hebben dan op de Engelstalige markt. Logisch wanneer je bedenkt dat er maar liefst 55 landen zijn waarin Engels de hoofdtaal is en er maar twee landen zijn waarin Nederlands gesproken wordt. Dat gezegd hebbende houdt Google ook rekening met waar jij je precies bevindt, dus niet iedereen krijgt dezelfde zoekresultaten te zien. Denk maar eens aan het zoeken naar een goede kapper of een leuk restaurant. Google laat je dan automatisch zoekresultaten zien die bij jou in de buurt zitten. Local search noemen we dat.

Te laat voor SEO?

Te vroeg beginnen met SEO is dus geen mogelijkheid, maar gaan we dan wel naar een punt toe waar je te laat kunt beginnen met SEO? Nee, ook te laat beginnen met SEO bestaat niet. Geruststellende gedachte toch? 

Met 3,5 miljard zoekopdrachten per dag zou je kunnen denken dat er geen behoefte meer is aan jouw content. Think again. Jij hebt als bedrijf nagedacht over jouw USP’s: de kwaliteiten die jou onderscheiden van al die andere bedrijven met jouw expertise. Je doet datzelfde voor je diensten/producten. Je moet wel, welke vorm van marketing je ook kiest. Jij hebt dus altijd iets eigens toe te voegen aan de content en gooit er je eigen mix overheen.

Er is echter wel een nadeel te ontdekken in later beginnen met SEO binnen jouw eigen vakgebied. Ik zal mijn expertise als voorbeeld nemen. Het is natuurlijk heel logisch dat SEO-specialisten zelf ook hoog in de zoekresultaten willen komen. Dat is immers wat we verkopen aan jou; je helpen om bovenaan te komen. En is meer bewijs dan ook daadwerkelijk bovenaan staan? Toch sta ik daar niet, verre van zelfs. En dat is een hele bewuste keuze. 

Doordat er zoveel SEO-specialisten zich richten op zoekwoorden rondom SEO, is er veel concurrentie. Ik zou daar 100% zeker tegenop kunnen boksen, maar dat vraagt wel een toewijding die ik er niet in wil stoppen. Het loont voor mij meer om mijn tijd te steken in kennisdeling via kanalen als Instagram en Linkedin. Daar zit mijn ideale doelgroep. En dus kies ik ervoor om geen werk te maken van SEO voor mijn eigen website, ook al ben ik wel een SEO specialist.

Het kan ook voor jouw vakgebied gelden dat er al ontzettend veel geschreven wordt in de zoekmachines. Betekent het dat jij het dan maar niet moet doen? Nee! Je moet het zeker wel doen. Je moet er alleen wel rekening mee houden, dat het nog net wat meer toewijding en voorbereiding van je zal vragen dan wanneer je te maken hebt met een vakgebied waar nog amper met SEO gewerkt wordt.

Beginnen met SEO

Moet je dan nu beginnen met SEO? Te vroeg beginnen met SEO betekent immers dat je sneller hoog in de resultaten komt, maar je hebt ook kans dat je doelgroep nog niet zoveel zoekt. Laat beginnen met SEO betekent dat je harder moet werken om hoog te maken, maar ook dat er een grotere groep mensen jouw website tegenkomt. Je bent nooit te vroeg of te laat! Het moment van starten kan echter wel je tactiek beïnvloeden.

Begin met SEO zodra je de potentie voor jouw business er in ziet. Ook wanneer je nog niet zoveel tijd om handen hebt. Begin maar alvast met af en toe wat content schrijven. Liever eens in de drie maanden een nieuw blog artikel dan helemaal niets. Dat ene artikel kan namelijk al wel wat gaan doen in de zoekmachine. Het zal je niet zo snel bergen bezoekers opleveren, maar het is al wel een bouwsteen voor de toekomst. Wanneer jij dan wel de middelen en de tijd hebt om aan je SEO strategie te bouwen, dan heb je alvast wat resultaten op zak. Nu beginnen met SEO is dus zeker het advies. Hoe eerder je begint, hoe sneller je aan je goede posities werkt.

Het belangrijkste is dat je kiest voor SEO wanneer het waardevol is voor jouw bedrijf. Kijk naar jouw verhaal en laat je niet beïnvloeden door concurrenten. Een bewuste marketingstrategie levert je in the end altijd het meeste op. Veel succes!

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.