Wat is de ROI van SEO? (+ zo bereken je de ROI)

Wat is de ROI van SEO? (+ zo bereken je de ROI)

De ROI helpt je te berekenen wat SEO je kan opleveren. Het geeft de sales-dimensie aan ‘beter zichtbaar willen worden’. Van enkel zichtbaar worden kan immers niemand een brood kopen bij de bakker. Het beter zichtbaar worden via Google dient een hoger doel. En dat doel, daar zit jouw mogelijke winst. Om dat doel in kaart te brengen, gebruiken we onder andere de ROI. Daarom een belangrijke les, ook voor organische marketingtechnieken, over de Return On Investment bij SEO: wat is het en hoe bereken je de ROI?

Inhoudsopgave

Wanneer je met SEO aan de slag gaat, dan merk je al snel dat het een wereld vol containerbegrippen en afkortingen is. Alleen de naam van deze marketingtechniek al is een afkorting. Het is belangrijk om deze SEO-afkortingen goed te leren kennen. ROI – Return on Investment is er daar eentje van.

De ROI helpt je te berekenen wat SEO je kan opleveren. Het geeft de sales-dimensie aan ‘beter zichtbaar willen worden’. Van enkel zichtbaar worden kan immers niemand een brood kopen bij de bakker. Het beter zichtbaar worden via Google dient een hoger doel. En dat doel, daar zit jouw mogelijke winst. Om dat doel in kaart te brengen, gebruiken we onder andere de ROI. Daarom een belangrijke les, ook voor organische marketingtechnieken, over de Return On Investment bij SEO: wat is het en hoe bereken je de ROI?

Wat is Return On Investment (ROI)?

De afkorting ‘ROI’ zal een bekende voor je zijn wanneer je met marketing en sales te maken hebt. Return On Investment geeft het rendement op een investering aan. Het laat zien hoeveel winst (of verlies) je boekt op een bepaald project. Je gebruikt de ROI om inzichtelijk te maken hoe succesvol bepaalde investeringen zijn. In deze context richt ik me op SEO, maar je kunt de ROI ook gebruiken voor andere marketinguitingen zoals evenementen, verkoop van producten of advertenties.

Waarom is de ROI ook belangrijk voor organische marketingtechnieken?

Ik zeg graag dat SEO zo’n interessante keuze is, omdat je er geen kosten voor maakt zoals bij paid marketingtechnieken. Vanuit dat perspectief lijkt het gek dat er überhaupt een ROI te berekenen valt. Toch is de ROI ook bij organische marketing van groot belang. Hoewel je geen kosten maakt wat adverteren betreft, heb je wel mensen die met SEO aan de slag gaan. De uren die zij in SEO stoppen zijn uren die ze niet aan andere werkzaamheden kunnen besteden. En daarmee worden er ook bij organische technieken kosten gemaakt.

Nog niet bekend met SEO? Lees dan ook eens ‘Wat is SEO en past het bij mijn bedrijf?‘.

Hoe bereken je de ROI van SEO?

Voor het berekenen van de algemene Return On Investment gebruik je een eenvoudige formule:

ROI = (waarde van conversies – gemaakte kosten) / gemaakte kosten * 100

Voorbeeld ROI voor SEO berekenen

Stel je voor dat je een cursus van € 99 aanbiedt op je website. Je besluit om een reeks artikelen te schrijven over onderwerpen die in de cursus aan bod komen. Daarom besteed je in het artikel ook aandacht aan de promotie van de cursus. Je zorgt ervoor dat de conversies vanuit de blogartikelen te herleiden zijn met behulp van tags. In dit voorbeeld is dat de enige promotie die je kiest.

Met die informatie kunnen we het eerste stuk van de formule invullen. De waarde van de conversies ligt vast. Dat zijn immers de kosten van € 99 voor de cursus zelf. Stel je voor dat je de cursus 50 keer verkocht hebt, dan komen we op de volgende som uit:

Waarde van conversies = € 4950 = € 99 x 50

Naast het verdiende geld heb je natuurlijk ook kosten gemaakt. Je hebt uren gemaakt voor het schrijven van de artikelen en het ontwikkelen van de cursus. Je hebt daar in totaal 60 uur aan besteed. Voor een klant zou je een uurtarief van € 75 vragen, dus dat tarief houden we ook aan bij interne projecten. Je zou hierbij ook kosten voor de hosting van je website en het cursusplatform kunnen meenemen, maar deze laat ik bij dit voorbeeld achterwege.

Gemaakte kosten = € 4500 = € 75 x 60

De huidige ROI van de cursus is dus:

ROI = 10% = (€ 4950 – € 4500) / € 4500 * 100

Een ROI van 10% is erg laag. Daarom zou ik er bij een cursus ook nooit voor kiezen om voor de volle 100% op SEO in te zetten. Het is het slim om zo’n berekening voorafgaand aan de marketingkeuzes te doen. Je werkt dan niet met de feitelijke cijfers, maar maakt een schatting van je conversies en gemaakte kosten. Op basis van deze schatting zou ik je adviseren om te starten met andere technieken naast SEO.

Wat is de ROI van SEO bij diensten?   

Hoewel je nu weet hoe je de ROI van SEO berekent, ben je nog niet helemaal van me af. Ik vind het namelijk belangrijk dat je begrijpt dat er verschillende manieren zijn om de formule in te vullen. Ik heb een heel praktisch voorbeeld gekozen waarbij de data voor zich spreekt. Je kunt echter ook de ROI berekenen wanneer je diensten verkoopt en met meerdere factoren te maken hebt. Diensten kennen lang niet altijd zo’n vaste waarde als een cursus. De som wordt daardoor wat uitgebreider.

De invulling van de ROI is voor iedere organisatie anders. Hieronder vind je daarom een selectie aan mogelijke factoren die je kunt gebruiken om jouw waarde en kosten te berekenen. Neem de factoren mee die voor jou van toepassing zijn voor je start met de berekening.

Waarde van conversies bij SEO

  • Verkochte producten
  • Contactgegevens die geleid hebben tot nieuwe opdrachtgever (en de totale waarde van de opdracht)

Gemaakte kosten bij SEO

  • Manuren van jezelf/personeel
  • Kosten voor hosting website
  • Kosten voor platform cursus
  • Kosten voor e-mailmarketingtool

Succes met het berekenen van de Return On Investment van je SEO-strategie. Het is een hele waardevolle tool om inzicht te krijgen. Direct aan de slag dus!

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.