Op de middelbare school dreigde docenten altijd met de plagiaatcontrole. Alles om ervoor te zorgen dat jij niet klakkeloos je werkstuk van internet plukte, maar zelf aan de slag zou gaan. Ook Google heeft zo’n ingebouwde plagiaatcontrole. Het doel van Google is immers om de zoektocht van gebruikers zo gemakkelijk mogelijk te maken. En twee keer dezelfde content laten zien is eerder verwarrend dan gemakkelijk.
Je legt je lot eigenlijk in handen van de zoekmachines wanneer je dubbele content presenteert. Of de gevolgen slecht zijn voor je SEO score én wat je kunt doen om duplicate content op te lossen ontdek je verderop. First things first: wat verstaan we onder dubbele content?
Wat is duplicate content?
Wanneer er meerdere pagina’s zijn met dezelfde inhoud dan spreken we van duplicate content. We onderscheiden hierin intern en extern. Intern is dezelfde content op je eigen website, waar extern dezelfde content op twee verschillende websites is.
Interne duplicate content
Heeft vaak te maken met een technische oorzaak. Instellingen die niet goed gezet zijn, printversies van pagina’s of gefilterde weergaves waardoor de url veranderd, maar de content nagenoeg gelijk blijft. Ook kan er sprake zijn van keyword kannibalisatie.
Externe duplicate content
Wanneer jij content van een externe pagina overneemt of andersom. Dit kan zowel bewust als onbewust zijn. Denk aan vacatureteksten die door grote zoeksites als indeed overgenomen worden, gastbloggen en het artikel ook op je eigen pagina vermelden of iemand die moedwillig jouw goede tekst overneemt omdat diegene een soortgelijke dienst aanbiedt.
Waarom is het een probleem?
Wanneer Google ziet dat twee pagina’s soortgelijke informatie aanbieden, komen ze voor een keuze te staan. Een zoekmachine wil immers het zoekproces voor gebruikers zo fijn mogelijk maken en twee keer dezelfde tekst aanbieden is verwarrend. Wanneer twee gelijkwaardige pagina’s hetzelfde te melden hebben, besluit Google zelf welke pagina de voorkeur krijgt.
Het moge duidelijk zijn dat je niet afhankelijk wilt zijn van Google’s algoritmekeuzes. Het kan immers zomaar betekenen dat een andere website de voorkeur krijgt boven die van jou. Daarnaast loop je ook het risico crawl budget te verliezen én laat je een kans op link juice liggen.
Hoe groot is het probleem?
Het is niet zo dat je direct ongenadig afgestraft wordt wanneer Google duplicate content opmerkt. Integendeel. Wanneer je er niets aan doet dan is Google degene die bepaalt welke pagina’s de voorkeur krijgen. Je snijdt hiermee vooral jezelf in de vingers. Je laat immers kansen liggen die je helpen om hoger in de zoekresultaten te verschijnen. Kansen als het eerdergenoemde link juice en crawl budget, maar ook het overkoepelende link building.
Wanneer er hele websites gekopieerd zijn, dan kom je wél in de gevarenzone. Als Google het vermoeden heeft dat de intentie van de dubbele content het manipuleren van de zoekmachine is, is de kans op een serieuze penalty zeker aanwezig.
Is het slecht voor SEO?
Slecht zou ik het niet noemen. Je wordt er immers (in normale gevallen) niet voor gestraft. Het is vooral vervelend. Er blijven kansen liggen om je autoriteit te versterken binnen de zoekmachine. Google laat namelijk beide pagina’s gewoon in de zoekresultaten zien, alleen zal het tweede resultaat veel lager verschijnen.
Zo fix je duplicate content
Er zijn gelukkig verschillende manieren om Google een handje te helpen wanneer je toch écht dubbele content aanbiedt. Webshops komen er bijvoorbeeld niet onderuit dat sommige productpagina’s onwijs op elkaar lijken. Net zo min als het doorplaatsen van een gastblog ook gewoon dezelfde content blijft.
Wees uniek
De simpelste oplossing is natuurlijk het aanbieden van unieke content. Krijg je teksten aangeleverd van een fabrikant (persberichten)? Maak er dan je eigen verhaal van. Daag jezelf uit om iedere pagina een eigen verhaal te geven. Daarnaast is het overnemen van andermans teksten vanzelfsprekend een onwijs stom idee.
Canonical tag
De canonical tag (rel=”canonical”) is een stukje code dat je toevoegt aan een link met de intentie Google te vertellen dat dit je voorkeurs-url is. Wanneer je de Yoast plugin gebruikt vind je onder het kopje ‘geavanceerd’ de mogelijkheid om een canonieke url toe te voegen. Scheelt weer code! In het geval van een webshop kun je bijvoorbeeld alle gefilterde pagina’s verwijzen naar de hoofdpagina van een categorie. Google neemt dan jouw wensen mee in het bepalen van de zoekresultaten. Daardoor is de kans veel groter dat de hoofdpagina in de zoekresultaten verschijnt en niet een van de gefilterde subpagina’s.
Goed om te weten is dat de waarde van de canonical pagina wordt overgedragen aan de hoofdpagina. Canonical tags aangeven is dus niet alleen handig voor je zoekresultaten, maar ook voor de autoriteit van bepaalde pagina’s. Win win!
Kortom, duplicate content is geen gigantisch SEO probleem. Je hebt immers vooral jezelf ermee wanneer je dubbele content zonder verwijzingen aanbiedt. En laten we eerlijk zijn: in veel gevallen is het gemakkelijk te voorkomen. Maak een tekst eigen, dat is voor je bezoeker ook een stuk fijner om te lezen.