In 4 stappen hoger komen dan je concurrentie in Google (+ concurrentieanalyse) • &therewascontent

In 4 stappen hoger komen dan je concurrentie in Google (+ concurrentieanalyse)

In 4 stappen hoger komen dan je concurrentie in Google (+ concurrentieanalyse)

Inhoudsopgave

Heb jij al langer een website en wil je het beter doen dan je concurrenten? Ben je op zoek naar een makkelijke manier om jouw keywords met die van de concurrenten te vergelijken of wil je weten hoe belangrijk concurrentie eigenlijk is? In dit artikel leer je hoe je ze kunt verslaan met behulp van een concurrentieanalyse en gratis browserextensies.

Het triggerwoord ‘concurrentie’

Concurrenten is een veelgebruikt woord bij SEO. Ik hou er zelf niet zo van om het te gebruiken, omdat het een triggerwoord lijkt. Iemand die niet zoveel ervaring heeft met SEO gaat aan als je spreekt over ‘concurrentie’. Zij snappen nog niet dat de gebruiker altijd voorop staat. Gebruikers kopen immers je producten, Google én je concurrenten doen dat niet. 

Je kunt die reactie herleiden naar het competitieve randje waar mensen nou eenmaal op aangaan. Ik weet niet of je bekend bent met gamification. Gamification is een erkende methode om mensen via een bepaald game-elementen iets te leren of te laten doen. Het lijkt wel alsof mensen zelf dit element toevoegen aan SEO. Het is ook niet voor niets dat ik dit artikel begin met een uitleg over het triggerwoord. SEO valt en staat met de ijzersterke basis; doelgroep, klantreis en kernbegrippen. Heb je die op orde? Dan ga ik ga je eerst uitleggen wanneer je concurrenten een rol gaan spelen en vervolgens hoe je ze te slim af kunt zijn.

In deze video ga ik dieper in op de verschillende teams binnen SEO. Dit stuk komt uit de cursus SEO 101, dus vandaar dat je me af en toe over modules hoort praten.

Concurrenten zijn een zorg voor later

Je hebt twee teams binnen SEO;

  • Team wij willen het beter doen dan de concurrent 
  • Team wij willen de beste oplossing voor de klant zijn

Het zal je niet verrassen dat ik in dat laatste team zit én ook enkel werk met mensen die dat team begrijpen. Je focus moet altijd liggen bij het beste antwoord bieden voor de klant. Geen discussie over mogelijk. Maar om op te vallen bij de klant heb je natuurlijk wel te maken met concurrenten. We weten namelijk dat de meeste mensen niet verder komen dan de eerste pagina op Google en dat de meeste kliks naar de eerste 3 hits gaan. Je kunt nog zoveel waarde bieden aan je doelgroep, maar als je concurrenten daar ook goed in zijn, dan wordt het een lastige wedstrijd om die topposities te behalen.

Eerst schrijven..

Wanneer jij pas net met SEO aan de slag gaat, dan heb jij je handen vol aan het produceren van content. Goede content die je resultaat oplevert, begint bij het resoneren met de doelgroep. Dat staat op één. Je kunt pas de diepte opzoeken als je de basis goed kunt uitvoeren. Het is net als sporten: je kunt pas je gewichten gaan verzwaren als je de oefening goed uitvoert. Anders ben je totaal de verkeerde spieren aan het trainen en kun je jezelf blessures bezorgen.

..daarna pas kijken bij de concurrent

Je gaat daarom pas naar je concurrenten kijken, wanneer je +3 maanden actief bezig bent met SEO. Geef Google de tijd om te indexeren wat jij in al die voorgaande weken gedaan hebt. Als je na 3 maanden merkt dat de pagina’s nog geen enkele impact lijken te hebben, dan kan het interessant worden om eens te kijken naar wat je concurrentie doet. Ik ga je uitleggen hoe dit er in praktijk uitziet aan de hand van een voorbeeld:

Casestudy: het beter doen dan je concurrent

Het probleem

Je hebt fantastische content geschreven die aansluit op de doelgroep, klantreis, jouw business en waardevol is, maar na 5 maanden zie je dat er nog geen 5 bezoekers per maand op de pagina komen vanuit Google. Hoe kan dat? Je hebt immers alle stappen doorlopen die je geleerd hebt. Je hebt bovendien vooraf je zoekintentie en zoekwoorden gecheckt om te zien of de match er wel was. Waarom werkt het niet? Je gaat op onderzoek uit.

Het onderzoek

Je begint met controleren of je pagina überhaupt wel goed geïndexeerd wordt door Google. Je navigeert naar Google Search Console en gebruikt de URL-inspectietool om te kijken of je pagina goed terugkomt. Komen er errors terug? Dan moet je die eerst oplossen. Maar in de meeste gevallen zijn hier geen problemen te vinden.

Op naar de volgende stap. Je pagina is dus wel gevonden door google, dus aan de technische kant is geen probleem te vinden. Dan wordt het tijd om te ontdekken hoe het zit met je gekozen zoekintentie en zoekwoorden. Kom je wel op die woorden naar boven? De snelste manier om dit te controleren is met behulp van betaalde SEO-tools zoals mijn all-time favorite Ahrefs. Maar laten we wel wezen, voor het gemiddelde bedrijf is het niet rendabel om te betalen voor een SEO tool. Kijk daarom in search console eens naar de queries. Kun je daar jouw zoekwoorden terugvinden of zoekwoorden waarvan je het vermoeden hebt dat jouw website daaronder staat? Kijk ook zeker nog eens goed in Google Analytics om te controleren of de traffic-bron überhaupt wel organic search bevat.

Vervolgens ga je in de incognito browser eens kijken of je gewenste pagina wel naar boven komt op het zoekwoord. Dit doe je door jouw zoekwoord in te typen met daarachter site:url.com. Google laat dan alle resultaten van jou site zien waar die zoekterm op te vinden is. Dit zegt je niks over de positie waarin jij nu in google staat, maar het laat je wel zien dat je pagina wel opgepikt wordt op dit zoekwoord.

Je weet nu dat je in theorie aan alle eisen voldoet om hoger in de resultaten te komen.

De oplossing

Zoek nu eens incognito zonder jouw site op het zoekwoord en bekijk je concurrenten. Nu komen we namelijk pas écht bij de concurrenten aan. Aan alle randvoorwaarden heb je voldaan, dus het probleem moet ergens anders liggen. En dat is bijna altijd bij het feit dat je concurrenten hebt die meer waarde bieden en/of een sterkere autoriteit hebben. Het is daarom tijd om te kijken hoe je competitie het doet.

Bekijk de pagina’s van de top 3 organische zoekresultaten en kijk eens kritisch naar wat ze doen. Het is erg afhankelijk van je zoektermen, maar kies uit de onderstaande lijst wat er voor jou interessant kan zijn om te controleren:

1. Klopt jouw zoekintentie met wat de top 3 gedaan heeft? 

Of is er toch nog een mismatch. Zijn zij bijvoorbeeld producten aan het vergelijken, terwijl jij op datzelfde zoekwoord een in-depth artikel over een bepaal ingrediënt geschreven hebt?

Klopt het niet? Pas dan je titel en tekst aan om beter op de zoekintentie aan te sluiten. Je kunt ook kiezen voor het aanpassen van de titel en tekst naar een ander zoekwoord dat beter matcht. Je kiest dan voor een herkansing op deze zoekintentie.

2. Hoe uitgebreid zijn de pagina’s van de concurrent? 

Maken zij gebruik van verschillende media, zijn het lange artikelen of valt je iets anders op dat afwijkt van wat jij gedaan hebt?

Hebben je concurrenten in-depth artikelen, terwijl jij bij 500 woorden je boodschap wel duidelijk vond? Grote kans dat het daarmee te maken heeft. Google is waarschijnlijk van mening dat jij niet meer waarde kunt bieden dan dat de top 3 nu doet. Kijk daarom eens of je jouw tekst kunt aanvullen met relevante media of dat je de pagina een extra diepte kunt geven. Woorden aantallen niet alles, maar zeggen ze wel degelijk iets wanneer jij niet goed scoort en je concurrenten wel.

3. Hoe gebruiksvriendelijk is de site van je concurrent en vooral jouw eigen site?

Je inhoud kan fantastisch zijn, maar als je site helemaal niet fijn navigeert, dan kunnen mensen ook om die reden afhaken. Controleer de site van je concurrent eens op hoe fijn het leest en navigeert op zowel desktop als mobiel. Vergelijk dat vervolgens eens met je eigen site. Of nog beter: laat een buitenstaander door je site navigeren en kijk waar diegene tegenaan loopt. Pak dit vervolgens met je designer/techneut op om te verbeteren.

Lees ook: De 8 beste tactieken om (gratis!) backlinks te verkrijgen.

4. Hebben je concurrenten een sterke autoriteit? 

Zijn het gevestigde namen (hallo bol.com), schrijven zij al jaren artikelen of hebben ze een sterk linkbuilding profiel?

Als je wilt opboksen tegen sites met een sterke autoriteit, dan vraagt dat meer werk dan enkel het upgraden van je artikel. Autoriteit is echt een hele belangrijke factor in Google. Als je merkt dat je meerdere pagina’s hebt die niet goed scoren, terwijl je qua inhoud echt voldoet aan de zoekintentie, dan wordt het interessant om hier werk van te maken. 

Of er veel artikelen geschreven zijn, controleer je door simpelweg de site in kwestie te bekijken. Het controleren van de autoriteit is een ander verhaal. Je kunt daar gratis browser extensies zoals MozBar voor gebruiken. Zo’n extensie laat je de zogeheten domein autoriteit en link autoriteit zien. 

  • De domein autoriteit gaat over de kracht van de volledige domeinnaam en iedere url die daaronder valt bij elkaar. 
  • De link autoriteit gaat over de specifieke pagina waar je naar kijkt (of die in de zoekresultaten verschijnt). 

Hoe hoger deze getallen zijn, hoe meer autoriteit ze hebben en hoe belangrijker het is dat jij ook aan jouw autoriteit gaat werken om dat te laten groeien. Dat doe je onder andere door je linkprofiel te verbeteren en met meer zoektermen hoog in de resultaten te komen. Je linkprofiel kun je versterken door meer backlinks te verzamelen. 

Om het makkelijk te maken voor jezelf kun je een overzicht maken in Google Sheets. Ik heb alvast een simpel opzetje voor je gemaakt dat je kunt kopiëren naar je eigen drive en kunt aanpassen.

Geduld is een schone zaak

Besef dat bij al deze voorbeelden er vervolgens weer tijd overheen gaat voor je het effect van je resultaten zult merken. En daarbij is het zo dat wanneer jij aan je autoriteit gewerkt hebt, dat het nog langer duurt omdat deze methode meer tijd kost. Stemt dit je een beetje somber? Nergens voor nodig. Iedere upgrade die jij je content geeft, profiteert elke pagina op je site van. En iedere upgrade die jij doet is automatisch een stapje in de goede richting voor je autoriteit. Iedere pagina die je bijwerkt, ieder nieuw gepubliceerd artikel, iedere interne link en zelfs iedere designupgrade heeft hier een positieve impact op. Je werkt dus eigenlijk al aan oplossingen zonder dat je het weet. Door bewust aan de oplossing te werken, geef je het nog even net het zetje in de goede richting en zul je sneller groei merken.

Concurrentie is voor iedereen anders

Bij concurrentie analyses bestaat geen kant-en-klare formule die voor ons allemaal werkt. Het vraagt oefening om te zien waar jij je pagina of website op moet verbeteren. Met behulp van de stappen die ik je in dit artikel heb laten zien, kun je dat proces wel een stuk makkelijker maken voor jezelf. Durf kritisch te kijken naar je site, maar durf tegelijkertijd ook te wachten. En kom je er echt niet uit? Dan kan het heel waardevol zijn om een SEO specialist in te schakelen die met je meekijkt.

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.