Wat is SEO en past het bij jouw bedrijf? • &therewascontent

Wat is SEO en past het bij jouw bedrijf?

Wat is SEO en past het bij jouw bedrijf?

Inhoudsopgave

Het begrip SEO valt binnen marketing heel regelmatig. En dat terwijl de meeste mensen eigenlijk niet weten waar ze het precies over hebben wanneer ze die term gebruiken. Ze weten wel dat het iets met websites en Google te maken heeft, maar beseffen niet dat het geen trucje is. 

Ik maak regelmatig websites, waarbij er tijdens de oplevering nog even tussen neus en lippen door gezegd wordt: ‘oja ik wil trouwens ook dat het allemaal SEO-proof is’. Wanneer iemand zoiets aan je vraagt, dan weet je dat ze nog niet helemaal begrijpen wat SEO is. Ben jij daar ook nog niet helemaal over uit? Geen zorgen, ik ga het je uitleggen.

Wat is SEO?

SEO is een marketingtechniek om de online vindbaarheid van je website te verhogen. De afkorting staat voor Search Engine Optimization en wordt in het Nederlands ook wel ‘zoekmachineoptimalisatie’ genoemd. Het betekent dat je een website zo inricht dat de juiste pagina’s op de juiste momenten hoog in de zoekresultaten verschijnen. Er wegen ruim 200 factoren mee in de bepaling van SEO-succes. Die factoren kun je grofweg in drie categorieën indelen: content, techniek en autoriteit.

Organisch of betaald?

Marketingtechnieken, zoals SEO, zijn middelen die een bedrijf inzet om de verkoop van producten of diensten te beïnvloeden. Veel van deze technieken zijn betaalde middelen, zoals radioreclames, social advertising of influencercampagnes. Wanneer je stopt met betalen voor de reclame, dan stopt ook de zichtbaarheid van jouw merk. Advertenties verdwijnen, influencers hebben het er niet meer over en op de radio wordt jouw plek ingenomen door een ander bedrijf.

SEO is de vreemde eend in de bijt. Het is namelijk een organische techniek, waarbij je geen geld neerlegt en toch jarenlang zichtbaar bent. Zolang de zoekmachine jouw pagina’s het beste antwoord op een zoekopdracht vindt, zal je website hoog in de resultaten blijven staan. Ongeacht of je pagina nu uit 2013 stamt of vorige maand online gekomen is. Een groot verschil met de meeste marketingvormen. Je kunt immers ook op social media je content delen zonder te betalen. Alleen na zo’n 24 uur verdwijnt je post in het algoritme en komt het nooit meer op organische wijze naar boven. Als je kijkt naar de betaalde zoekresultaten bovenaan de pagina, dan spreken we niet over SEO, maar over SEA: Search Engine Advertising, een hele andere tak van sport.

De keuze om organische SEO in te zetten als marketingtool gaat vaak gepaard met één of meerdere betaalde tools. Betaalde marketingtechnieken leveren namelijk sneller resultaat dan organische marketingtechnieken. Je hebt met betaalde technieken (meestal) veel directer invloed een specifieke doelgroep. Je kunt bijvoorbeeld tot in detail aangeven wie op welk moment een bepaalde advertentie moet zien. Bij organische technieken heb je meer geduld nodig.

Een hoge ROI

Wellicht vraag jij je nu af waarom mensen dan toch voor SEO kiezen als je met betaalde tools sneller resultaat lijkt te boeken. Dat heeft onder andere te maken met de ROI (Return on Investment). Doordat je geen geld hoeft te stoppen in het trekken van de aandacht en deze wel krijgt, is de ROI erg hoog bij SEO. SEO leent zich onder meer voor het versterken van de zichtbaarheid van een merk op lange termijn. Je hoeft immers enkel tijd te investeren waarna dankzij de verhoogde bezoekersaantallen ook het conversiepercentage stijgt. Goed geoptimaliseerde content kan jaren bovenaan in de zoekresultaten staan.

Leestip: Lees ook eens ‘dit is wanneer je met SEO moet beginnen‘. Daarin ontdek je hoe je bepaalt wanneer het juiste moment aangebroken is om SEO in je marketingmix te integreren.

SEO is dus een marketingtechniek

Je kunt het keurig in het rijtje zetten naast social advertenties, influencercampagnes en radiocommercials. Je kiest voor SEO wanneer je aan de zichtbaarheid van je merk wilt werken met als uiteindelijk doel, uiteraard, het boosten van de verkoop. In het ideale scenario combineer je SEO met de betaalde marketingtechnieken en maak je de best mogelijke marketingmix voor jouw bedrijf. Of SEO op dit moment de beste keuze voor jouw bedrijf is, hangt van een aantal factoren af:

SEO is de juiste keuze wanneer je..

  • graag wilt graag bloggen/nieuwsupdates schrijft
  • de tijd hebt om content te schrijven 
  • actief een nieuwsbrief bijhoudt 
  • doelgroep veel gebruik maakt van Google

SEO is geen goed idee wanneer je..

  • snel resultaat wilt
  • doelgericht één product/dienst wilt verkopen
  • doelgroep niet via zoekmachines binnen zal komen
  • geen tijd wilt investeren in schrijven

Is het dan echt zo zwart/wit? 

Nee, dat is het natuurlijk nooit. Als jijzelf een hekel hebt aan schrijven, dan kun je er voor kiezen om iemand in te huren die blogs voor je schrijft of gastbloggers introduceren. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Maar zolang je met beperkte middelen te maken hebt kun je de eerder genoemde lijstjes aanhouden. SEO kost tijd en energie die je pas na verloop van tijd terugverdient. En dat geduld loont zich zeker, maar het past niet bij ieder bedrijf.

Je kiest dus voor SEO wanneer je weet wat je ermee wilt bereiken, de tijd hebt om je aandacht hieraan te geven en het geduld hebt om daarna te genieten van langdurig resultaat.

SEO voor de korte termijn

Tot slot hebben we nog de kwestie of je SEO nou voor de korte of de lange termijn moet inzetten. Wat levert je meer succes op? Het is erg simpel: korte termijn organisch SEO succes bestaat niet. Je hebt geen andere keuze dan SEO implementeren in je lange termijn strategie. Dat komt doordat Google meerdere maanden nodig heeft om jouw pagina’s goed te indexeren en te laten stijgen in de zoekresultaten. Het is ook om die reden dat ik altijd adviseer om SEO te combineren met andere marketingtechnieken. Gebruik je socials bijvoorbeeld om snel contact te maken met de doelgroep. Dat kan natuurlijk via advertenties, maar dat hoeft niet. En zet SEO in om ondertussen de stevige fundering van je bedrijf te bouwen.

SEO als support

Wanneer jij al langer bezig bent met SEO en je lanceert een korte termijn-campagne, omdat je bijvoorbeeld een product gaat verkopen of een training lanceert, dan kan het je wel degelijk helpen. Je bent dan immers al maanden bezig om in de zoekresultaten te komen, dus je wordt al gevonden. Wat je dan kunt doen, is de pagina’s die goed scoren optimaliseren om naar dat product of die dienst te verwijzen. Je zet dan wat je opgebouwd hebt in om een korte termijn campagne te supporten. SEO kan dus wel ondersteuning bieden op korte termijn, maar het mag nooit je enige strategie zijn.

Nog steeds aan het twijfelen of je goed doet aan SEO? 

Denk dan hier eens over na. Nu lanceren mensen vaak meerdere zoekopdrachten per sessie, maar laten we er voor het gemak even vanuit gaan dat die 3,5 miljard zoekopdrachten door 3,5 miljard verschillende mensen gedaan zijn. Dat zijn 3,5 miljard kansen om jouw droomklant te bereiken. Natuurlijk is het merendeel van die 3,5 miljard totaal niet voor jou bestemd. Ze zoeken in andere talen, hebben hele andere vragen en zijn consumenten die niks met ZZP’ers te maken hebben. Maar denk eens in conversiepercentages. De benchmarks voor conversiepercentages liggen vaak tussen de 1-3%. Als jij een duurzame marketingstrategie hebt, dan weet jij nu precies wat je aan wie te verkopen hebt. Als het je lukt om die groep te bereiken tussen die 3,5 miljard zoekopdrachten per dag én het lukt je om de aandacht van slechts 0,01% van die 3,5 miljard te pakken te krijgen, dan praten we nog steeds over 350.000 bezoekers per dag(!). Kortom: er ligt ontzettend veel potentie in Google op je te wachten.

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.