Maak jij gebruik van nieuwsbrieven of e-mailmarketing op jouw website? Nee? Gelijk regelen! Je laat namelijk ontzettend veel kansen liggen als je geen e-mailadressen van geïnteresseerden verzameld. Via e-mail heb je een direct lijntje naar een persoon. Er is geen sprake van een algoritme waarvan je moet hopen dat het je gunstig gezind is en je kunt je communicatie zo persoonsgericht maken als je zelf wilt. Alsof dat alles nog niet genoeg is, is een nieuwsbrief ook nog eens van invloed op je SEO. Hoe dat precies zit? Ik leg het je uit aan de hand van 5 redenen.
1. Je trekt kwalitatieve bezoekers naar je site
Mensen moeten er zelf voor kiezen om zich in te schrijven voor jouw nieuwsbrief. Ze maken weloverwogen die keuze en hebben dus interesse in jouw diensten/producten. Wanneer jij aan jouw mailinglijst een nieuwsbrief stuurt met verwijzingen naar jouw website content, dan bereik je hiermee alleen maar mensen die daar interesse in hebben. Een stuk efficiënter dan wanneer je ‘heel Instagram’ moet targetten. De lezers van je nieuwsbrief hebben interesse in het onderwerp en zullen daarom veel sneller doorklikken naar je website. Zo heb je én meer verkeer én kwalitatief verkeer wat lang op je website blijft.
2. De interactie op je website is hoger
Doordat je een doelgroep mailt die al enige interesse in je heeft, zijn ze ook sneller bereid om tot actie over te gaan. Naast het openen van een blogartikel waar je in de nieuwsbrief naar verwijst, zullen ze ook eerder geneigd zijn om je site te verkennen. Een goed blogartikel heeft immers ook weer linkjes naar andere waardevolle pagina’s op je website. Wanneer je nieuwsbrieflezers je blogartikel lezen en nog verder de materie in kunnen, dan zullen ze dit snel doen. Sneller dan iemand die jou niet kent en via Google al zoekende binnenkomt.
3. Je kunt specifieke contentstrategieën ontwikkelen
Het leuke van een nieuwsbrief is dat je direct bij je doelgroep op de digitale deurmat valt. Je kunt met vrijwel iedere goede mailingpartij (ActiveCampaign is mijn favoriet) traceren wie op welke links uit je nieuwsbrief klikt. Op basis van dat gedrag kun je weer specifieke mailings maken waarin je bepaalde pagina’s van je website nog verder onder de aandacht brengt. Doordat je weet dat de ontvanger van deze mailing in dit onderwerp geïnteresseerd is, zul je zien dat er meer verkeer op de in de mail genoemde pagina’s terecht komt. Verkeer wat Google vervolgens traceert en meeneemt in de domein autoriteit.
4. Je doet nieuwe contentideeën op
Het klikgedrag dat je meet bij de vorige reden, kun je ook inzetten tijdens een contentbrainstorm. Eens in de zoveel tijd is het goed om met een frisse blik te brainstormen over de inhoud van je website. Wat kan er beter en welke onderwerpen moet je nu écht eens aanpakken? Hierbij is niets zo belangrijk als de vraag: wat wil je doelgroep zien? Een van de manieren om dat te checken, is door te analyseren wat de meest bezochte pagina’s vanuit je nieuwsbrieven zijn. De onderwerpen die daarin aan bod komen, zijn blijkbaar relevant voor jouw doelgroep. Maak daar gebruik van, zodat je nog sneller de juiste doelgroep naar je website trekt.
5. Je boort een nieuwe doelgroep aan
Niet iedereen die zich abonneert op jouw nieuwsbrief, gebruikt ook Google om te leren over het onderwerp waar jij in uitblinkt. Het kan zelfs zo zijn dat ze je nergens anders tegenkomen, dan in de nieuwsbrief. Door te verwijzen naar waardevolle pagina’s op je website, trek je daarmee een hele nieuwe groep mensen naar je pagina’s. Een groep mensen die dus blijkbaar interesse heeft in wat jij doet. Potentiële, nieuwe klanten! En wat je SEO betreft: meer nieuwe bezoekers op je pagina’s.
Kortom, er liggen een heleboel kansen bij e-mailmarketing. Een succesvolle nieuwsbrief hoeft namelijk helemaal geen explosie van nooit eerder verschenen materiaal te zijn. Een goede nieuwsbrief brengt content onder de aandacht waar de doelgroep naar op zoek is. Net zoals een goede website content onder de aandacht brengt waar de via-Google-zoekende doelgroep naar op zoek is. Enerzijds leer je zo je doelgroep nog beter kennen. Dat helpt je vervolgens weer om je content verder te optimaliseren en zo de juiste mensen via Google aan te trekken. Anderzijds geef je je website op het gebied van autoriteit een boost. Je trekt immers meer verkeer aan en bepaalde pagina’s komen extra in de spotlights te staan. Goed voor je domeinautoriteit én voor je linkautoriteit.