Zo versla je jouw concurrenten in Google • &therewascontent

Zo versla je jouw concurrenten in Google

Zo versla je jouw concurrenten in Google

Inhoudsopgave

Wanneer je actief met SEO aan de slag gaat, krijg je ook direct te maken met concurrentie. Over het algemeen is mijn advies om vooral te focussen op jouw eigen kwaliteiten en je doelgroep en daarmee de rest van de wereld in z’n eigen sop gaar te laten koken. In het geval van SEO voeg ik daar toch een stukje concurrentieanalyse aan toe. Wanneer jij namelijk geen idee hebt wat je concurrenten doen, kun je ook niet weten hoe je ze verslaat. Om naar de top van de zoekmachine te klimmen, moet je dus concurrentieanalyses doen. Met de volgende tips versla jij je concurrenten in Google en kun je dit keer op keer toepassen. Of je nu nieuwe content maakt of bestaande content een upgrade geeft. 

Concurrentieonderzoek 1.0

De huidige posities van zoekwoorden

Het belangrijkste voor concurrentieonderzoek is natuurlijk weten wie de concurrentie is. Je moet weten waar jij staat in de zoekresultaten én wie er in die top 3 – 5 staan. Betaalde tools (Ahrefs is mijn favoriet) kunnen je in één oogopslag veel vertellen over die top 3 – 5. Alleen in de meeste gevallen zul je helemaal geen gebruik maken van betaalde tools. Ze zijn aardig aan de prijs én het is jouw core business helemaal niet. Daarom luidt het advies: open de incognito browser en ga zelf googlen op zoekwoorden. De incognito browser, omdat de zoekresultaten dan niet beïnvloed worden door o.a. je Google account; Google, omdat het zonder zoekmachine lastig zoekt. 

Ik ga er voor het gemak even vanuit dat je al weet op welke zoekwoorden je (in de toekomst) gevonden wordt. Laten we voor dit voorbeeld het zoekwoord ‘kruidentuin maken‘ kiezen (ik drink inderdaad tijdens het schrijven een kop kruidenthee, inspiratie hoeft niet van ver te komen). 

Maak vervolgens een overzicht van de websites en hun huidige positie. Hierna ga je één voor één de websites af. Let bijvoorbeeld op:

  • De lengte van de tekst (lang of kort)
  • De tone-of-voice (is het persoonlijk of juist heel salesgericht)
  • De hoeveelheid afbeeldingen
  • De gebruiksvriendelijkheid van de site
  • De hoeveelheid interne en externe links in de tekst en op de pagina

Alles wat je opvalt, in positieve én negatieve zin, noteer je bij de url’s. 

Website URLPositieOpvallend
jouwbedrijf.nl15
vtwonen.nl1
tuinadvies.nl2
moestuinbeginnen.nl3

De kwaliteit van de content

Met al je bevindingen in gedachten, ga je aan de slag. Of je een nieuw artikel schrijft of een oud artikel bijwerkt: je weet nu precies waar je op moet letten. Je hebt immers ontdekt wat er wel en niet goed gaat bij de concurrent en je kunt daar jouw eigen content op inrichten. 

Let op dat je in de basis schrijft voor je doelgroep en niet om je concurrentie te verslaan. De eerste stap is daarom zorgen voor een waardevol verhaal. De vervolgstap is het finetunen van de teksten op basis van je concurrentanalyse. Zo zorg je ervoor dat je content kwalitatief top is én dat je beter antwoord geeft op de zoekvraag dan je concurrenten.

Begin je net met SEO? Dan zijn deze twee tips eigenlijk al voldoende om mee aan de slag te gaan. Zorg dat jij in de gaten springt die je concurrent laat vallen en geef het even wat tijd. Google moet immers opnieuw jouw pagina’s scannen en beoordelen. Vervolgens zul je al snel (1-2 maanden) de eerste stijgingen zien. Bewaar de huidige-positie-lijstjes dus goed! 

Concurrentieanalyse 2.0

Heb jij wat meer ervaring met SEO, een populaire concurrent te pakken of een moeilijk zoekwoord gekozen? Dan zijn er nog een aantal factoren waar je op moet letten tijdens je onderzoek. 

Domein + pagina autoriteit

De autoriteit die een pagina binnen Google opgebouwd heeft, wordt ook meegenomen tijdens het bepalen wie op welke positie terecht komt. We noemen dat ook wel domein- en pagina autoriteit. De domein autoriteit kijkt naar de waarde van het hele domein, waar de pagina autoriteit gaat over de autoriteit van die ene pagina (verrassing). 

Er zijn allerlei factoren die meewegen in de bepaling van de autoriteit van een pagina. Een van de belangrijkste daarin is het aantal links. Hoe meer waardevolle backlinks (links van andere pagina’s naar deze specifieke pagina) er zijn, hoe meer je daarvoor beloond wordt. Dit betekent dat het lastiger kan zijn om een concurrent te verslaan, wanneer die een hele rits aan backlinks heeft, terwijl jij er weinig hebt. 

Je kunt onder meer de gratis browser add-on ‘Moz bar‘ hiervoor gebruiken. Deze geeft met PA de pagina autoriteit aan en DA staat voor domein autoriteit. Het aantal links achter PA geeft het aantal backlinks aan. Hoe hoger de PA & DA, hoe harder je eraan moet trekken om deze concurrenten te verslaan (het is nooit onmogelijk, onthoud dat!). Je ziet het ook in het moestuinvoorbeeld. De bovenste pagina heeft op alle vlakken een sterkere score dan de rest. 

Wat je hieraan doet is natuurlijk ook nog een belangrijke vraag. Heel kort samengevat: zorgen dat je content nog waardevoller wordt, je website nog meer geoptimaliseerd is én je ook nog wat extra aandacht besteed aan de andere pagina’s op je website. Kijk bijvoorbeeld ook naar de backlinks. Is er een manier om meer linkjes te scoren op andere pagina’s?

Website URLPositieOpvallendDomein (DA)Pagina (PA)Backlinks
jouwbedrijf.nl15vtwonen.nl1
594198
tuinadvies.nl2
393111
moestuinbeginnen.nl3
19181

Technische check

De laatste in dit rijtje is ’technische check’. Zorgen dat je website strak georganiseerd is, want dat weegt ook zwaar mee voor Google. Je moet het zo zien: Google is een robot, geen mens. De Google bots hoppen van link naar link en scannen je website aan de achterkant. In de code dus. Zorg ervoor dat je de voorkant gebruiksvriendelijk maakt voor je bezoekers en de achterkant gebruiksvriendelijk voor de bots. 

Wat quick wins op een rij:

  • Geef je afbeeldingen alt-tags
  • Zorg dat je titels de juiste h-tags krijgen (h1 – h6)
  • Check of alle links op je website werken
  • Controleer of je moet investeren in technische assistentie om je site sneller te maken op GTmetrix of PageSpeed Insights van Google zelf.

Al met al is er genoeg te doen wanneer je met concurrentieanalyses aan de slag gaat. Verlies je niet helemaal in het onderzoeken van alle zoekwoorden, maar prioriteer. Zijn er woorden die écht heel belangrijk voor je zijn: research alleen deze. En wil je beter scoren op bepaalde pagina’s die al online staan? Pak dan eerste de pagina’s waar je in de buurt van plek 15 staat. Wanneer je extra aandacht aan deze pagina’s besteed, zul je zien dat je binnen no-time stijgt in de zoekresultaten en je concurrentie verslaat in Google.

Wat ga jij doen om je concurrentie te verslaan?

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.