De beste manier om te segmenteren: van vragenlijst naar groepen

De beste manier om te segmenteren in Mailchimp: van vragenlijst naar groepen

segmenteren groepen

Inhoudsopgave

Update 2021: Halverwege 2019 heeft mailchimp besloten om het platform om te gooien. Dat betekent dat onderstaande handleiding niet langer mogelijk is met een gratis account, tenzij je dat al voor 2019 had.

Ik had een missie. Ik wilde, zonder geld uit te geven, binnen Mailchimp de antwoorden op vragen kunnen koppelen aan de personen die ze invulden. Waarom? Dat maakt het een stuk eenvoudiger om de juiste doelgroep aan te spreken. Met informatie die je doelgroep zelf ingevuld heeft maak je het mogelijk om binnen je lijst te segmenteren. Alleen nog maar relevante e-mails versturen aan iedereen die zich inschrijft, dat is de droom.

Segmenteren, hoe zit dat?

Stel je eens voor dat je over dieren schrijft, omdat je een online dierenwinkel hebt. Er zijn veel mensen die zichzelf omschrijven als dierenliefhebbers en daarmee heb je een relatief grote doelgroep te pakken. Zij zullen het fijn vinden om op de hoogte te blijven van de algemene nieuwtjes en leuke acties, ongeacht diersoort. Als je aan die doelgroep vraagt wat ze van de nieuwsbrief vinden dan krijg je waarschijnlijk iets te horen als: ‘Wel leuk.‘ Bespeur jij enig enthousiasme in dat woord? Precies, ik ook niet. Je hoort liever iets als: ‘Echt een toevoeging.‘ en ‘het is de eerste nieuwsbrief die ik ook echt lees.‘.

Dat krijg je alleen voor elkaar wanneer je content in de nieuwsbrief hebt die je doelgroep op het lijf geschreven is. Een hondenliefhebber vindt nu eenmaal niet dezelfde berichten belangrijk als een kattenliefhebber. Wanneer jij weet welke nieuwsbrieflezers van welke diersoorten houden kun je speciale campagnes ontwikkelen die gericht zijn op dat stukje van je doelgroep. Onwijs waardevolle informatie dus! Alleen hoe krijg je dat technisch voor elkaar?

Ik geloof er heilig in dat je met een goed doordachte e-mailmarketing funnel een heleboel geld kunt verdienen. Wanneer je je e-maillijst segmenteert met behulp van vragen, kun je je klant veel sneller naar het punt van aankoop sturen. Ik geloof echter ook dat er onwijs veel troep al bestaat, waardoor men huiverig geworden is voor e-mailcampagnes. Je zult het vertrouwen moeten verdienen van je klanten. Gelukkig is dat de kracht van content marketing en ben je daar allang mee bezig wanneer je je in de marketingfunnels stort. Toch?

De makkelijkste weg..

..kost geld. Ja, zo simpel is het. Wanneer jij gerichte, geautomatiseerde campagnes wilt versturen naar een bepaald segment binnen je mailchimp audience, dan is de vraag wat het je oplevert. Ga je er genoeg mee verdienen om de kosten voor de makkelijke weg te compenseren? Maak voor jezelf die rekensom en neem een weloverwogen beslissing. Neem zeker ook in acht:

  • – Hoeveel respondenten je verwacht te halen
  • – Hoeveel vragen je stelt
  • – In hoeverre je de huisstijl van je bedrijf wilt implementeren in de vormgeving

Al deze zaken zijn van belang wanneer je de keuze maakt voor de best passende oplossing. Laat die vragen even op je inwerken, terwijl ik je uitleg wat de 3 beste oplossingen zijn voor het segmenteren van je mailchimp subscribers op basis van antwoorden die zelf geven (in een quiz, vragenlijst of enquete bijvoorbeeld)

1. Typeform

Ik vind Typeform te gek. Het is overzichtelijk, mooi vormgegeven en heel gebruiksvriendelijk voor zowel jou als degene die je vragen invult. Gratis werkt ’t heel fijn, alleen voor het samenwerken met Mailchimp moet je naar een Typeform Pro account. Speciaal voor die gebruikers biedt Typeform namelijk de mogelijkheid om ieder antwoord te voorzien van een tag zodat ze eenvoudig te organiseren zijn.

Het grote voordeel is dat Typeform en Mailchimp dit proces samen al geoptimaliseerd hebben, zodat jij er weinig werk aan hebt. Je kunt deze diensten dus altijd om hulp vragen wanneer je er niet uitkomt. De kosten voor een Typeform pro account liggen op 300 euro per jaar wanneer je in één keer betaald (25 euro per maand) en op 30 euro per maand wanneer je graag per maand betaald. Bovendien kun je met een pro account onbeperkt vragen aan je enquete toevoegen, waar de onbetaalde versie de grens bij 10 legt. Of je überhaupt meer dan 10 vragen tegelijk wilt inzetten om je lijst te segmenteren is weer een andere vraag.

2. Survicate

Survicate biedt als een van de weinige makkelijke diensten een uitprobeerperiode aan. Je hebt binnen dit programma de mogelijkheid om per vraag aan te geven welke data naar Mailchimp verzonden wordt. Binnen deze koppeling kun je onder het gratis account tot 50 antwoorden in Mailchimp verwerken. Wanneer je e-maillijst exponentieel groeit dan is 50 in de meeste gevallen te weinig, waarna je moet overgaan tot de aanschaf van een duurder account. Het goedkoopste account binnen Survicate heeft een prijs van $ 75 dollar. Dat vind ik een fors bedrag vergeleken met Typeform. Dat gezegd hebbende, Survicate is prima als tool om te verkennen hoe Mailchimp integraties werken. Voor een testfase dus prima, voor de echte lancering zou ik om financiële redenen een andere keuze maken.

Missie doe-het-zelf

Zoals gezegd was mijn missie het gratis bereiken van dat wat een Typeform en Survicate betaald doen. Het uitzoeken bleek een flinke klus, maar de uiteindelijke uitvoering niet. Mailchimp voorziet niet in de uitgebreide uitleg zoals bij de betaalde diensten, dus neem ik je aan de hand. Het is tijd voor de 3e oplossing:

3. Mailchimp zelf

Uiteindelijk was de makkelijkste oplossing het werken binnen Mailchimp zelf. Geen externe programma’s als Google Sheets of Surveymonkey, omdat je daar toch tegen allerlei beperkingen aanloopt. In de Mailchimp Form Builder kun je diverse velden toevoegen aan het inschrijfformulier van je e-maillijst. Gebruik de checkbox functie om je vragenlijst mee op te bouwen (links op de afbeelding). Voor ieder antwoord maakt Mailchimp een groep aan (rechts op de afbeelding). Met behulp van de groepen kun je vervolgens segmenten maken. Je kunt een dubbele opt-in gebruiken om je nieuwe subscribers eerst alleen hun e-mailadres te laten invullen en daarna pas de rest van de vragen te stellen. Een vette landing page behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

groepen mailchimp

Segmenteren kun je leren

Het door de doelgroep laten invullen van de vragen betekent inderdaad dat je subscriber in alle groepen, maar ook in geen enkele groep terecht kan komen. En dat is oké. Het is aan je subscribers om te bepalen hoe betrokken ze bij je zijn. Jij zorgt ervoor dat alle omstandigheden kloppen: je content is on-point, je call-to-action duidelijk en je boodschap is eerlijk. Als iemand vervolgens besluit dat bijna niets bij diegene past, dan kun je je afvragen of je van die zogeheten prospect ooit een echte klant wilt maken.

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.