SEO teksten schrijven? Zo doe je dat! • &therewascontent

SEO teksten schrijven? Zo doe je dat!

Boek lezen

Inhoudsopgave

Je schrijft teksten voor Instagram, je blog, in nieuwsbrieven, campagnes op Facebook of LinkedIn-updates. Zeker als kleine ondernemer schrijf je het merendeel van deze teksten zelf. Je moet immers keuzes maken als het op geld uitgeven aankomt. Hoewel het zeker kan lonen om iemand in te huren die je teksten schrijft, kun je er ook zelf veel aan doen om beter te worden.

Het fijne van beter worden in tekst schrijven is dat oefening kunst baart. Je moet toch alle social updates en blogartikelen schrijven, dus oefen tijdens dat proces eens met de volgende tips. Succes!

Overweeg jij om storytelling te gebruiken in je teksten? Ontdek hier wat het verschil is tussen storytelling en teksten schrijven. Zo kun je de beste beslissing voor jouw content maken!

De basis van tekst schrijven

De grote lijnen

Iedere tekst begint met het bedenken van dat wat je wilt vertellen. Wat is de boodschap, welke punten wil je maken of op welke vraag moet jouw tekst antwoord geven? Tijdens dit proces vorm je de kapstok waaraan je je verhaal ophangt. Schrijf de steekwoorden op een papiertje en leg dat naast je neer tijdens het tekst schrijven. Zo creëer houvast voor jezelf.

De uitwerking

Tijd om te schrijven. Begin met schrijven zonder jezelf te corrigeren. Je kunt altijd nog alinea’s verplaatsen of zinnen schrappen wanneer je in de edit-fase bent. Sluit afleiding buiten en ga de kapstok langs die je voor jezelf gecreëerd hebt in de vorige fase. Research doen speelt ook een belangrijke rol tijdens de uitwerking. Hoe je dat handig aanpakt vind je uitgewerkt in dit artikel waarin 5 tips staan voor het doen van research.

De edits

Een van mijn favoriete trucjes is het hardop voorlezen van de tekst. Je hoort direct waar je onlogische sprongen maakt en waar de fouten staan. Tijdens de edit-fase kijk je na of de tekst wel loopt, of je boodschap duidelijk is en of je niets over het hoofd gezien hebt. Een veelgemaakte fout tijdens het schrijven is het passief schrijven. Tijdens de edit-fase markeer je voor jezelf welke zinnen je anders wilt formuleren. Een actieve, verhalende tekst leest immers veel prettiger dan een passieve!

Maak het spannender

Interpunctie

Een simpele manier om je teksten een andere draai te geven is door te spelen met interpunctie. Kijk eens wat er met het verhaal gebeurt wanneer je de formulering aanpast. Andere interpunctie ontstaat door de manier waarop jij je zinnen schrijft. Omschrijvende zinnen doen iets heel anders met de lezer dan verklarende zinnen.

Synoniemen

Je ontwikkelt vanzelf een voorkeur voor bepaalde woorden. Ze passen meer bij je en het klinkt lekker. Wanneer je voor de vierde keer in een alinea hetzelfde woord leest is het tijd voor verandering. Synoniemen gebruiken lijkt heel logisch, maar vergeet je snel. Sla hierin trouwens niet door, want dan krijg je Joey’s letter of recommendation. Fantastische TV, maar in het echte leven komt je verhaal absoluut niet over.

Blijf lezen

Je taalgevoel wordt aanzienlijk beter wanneer je een leesfanaat bent. Bedenk welke boeken of artikelen je favoriet zijn en analyseer ze. Je zult ontdekken dat er overeenkomsten in de schrijfwijze zitten. Een goed artikel is niet alleen maar goed door het onderwerp. Integendeel. Wanneer je absoluut niet door een tekst over een interessant onderwerp heen komt zal je het niet snel benoemen tot favoriet. Dit gaat niet alleen op voor de langere teksten. Bekijk ook eens welke Instagramposts je aanspreken en welke facebook advertenties je triggeren. Doe inspiratie op en experimenteer! Tekst schrijven wordt vanzelf makkelijker wanneer je weet waar je mee bezig bent.

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.