Zo gebruik je een bullet journal als productiviteitstool • &therewascontent

Zo gebruik je een bullet journal als productiviteitstool

bujo schrijven

Inhoudsopgave

Een bullet journal (hierna bujo) is vooral bekend van de mooie plaatjes op Instagram en Pinterest. Het ziet er heel cool uit, maar velen krijgen er een lichte paniekaanval van. Het idee dat je een streepje verkeerd zet jaagt je de stuipen op het lijf. En trouwens, wie heeft er tijd voor plaatjes plakken, uitgebreide tekeningen maken en oefenen op perfecte handlettering titels? Je zorgen zijn terecht, als je uitgaat van Instagrammable bullet journals. Echter, zoals alles op Instagram, moet je het Instagramproof bullet journallen met een flinke korrel zout nemen. Ik ga je laten zien dat een bujo meer is dan een leuke hobby. Het is namelijk bijzonder geschikt als productiviteitstool, omdat je het tot in detail kunt laten aansluiten op jouw werkwijze en voorkeuren. Let’s go, time for bujo!

“Meet the analog method for the digital age that will help you track the past, order the present, and design your future.” – bulletjournal.com

De basis: wat is een bullet journal?

Het kan zomaar zijn dat je nog niet eerder gehoord hebt van een bujo. Een bullet journal is een blanco notitieboek (met ‘dots’, als het even kan. Dat maakt lijntjes trekken een stuk eenvoudiger), waarin jij je leven kunt organiseren. In een gewoon notitieboek ontstaat op een gegeven moment chaos, omdat je gewoon de volgende pagina pakt, geen paginanummers hebt, geen index en ook nog eens losse blaadjes hebt. In een bullet journal heb je alle ruimte om de zaken in te delen zoals jij ze fijn vindt. Een to-do lijst op de ene pagina en een schetsboek op de volgende? Geen probleem. Of wat dacht je van je maandelijkse contentkalender op dezelfde plek als je ideeën inbox?

Ik hoor je denken: een notitieboek en een bullet journal.. Dat is toch gewoon hetzelfde? Jazeker, je kunt er hetzelfde materiaal voor gebruiken. Heb jij nog een mooie blanco moleskine liggen, dan is er geen enkele reden om een speciale bullet journal te kopen. Wil je all the way gaan, dan raad ik je wel aan om je te verdiepen in papierkwaliteit, omdat je bij lettering/kalligrafie pennen te maken krijgt met ghosting (doordrukken). Het verschil tussen de bujo en het notitieboek, zoals ik ze hier noem, is de techniek die je gebruikt om de pagina’s in te richten.

De mogelijkheden: alles met logs

In tegenstelling tot wat Instagram doet vermoeden, is een bujo helemaal niet bedoeld als kleurplaat. De productiviteit verhogen door minder tijd kwijt te zijn aan aantekeningen, dat is ons doel. Gooi daarom dat idee van kleurplaten onmiddellijk in de prullenbak en begin, net als je nieuwe journal, blanco. Klaar? Dan stel ik je graag voor aan je nieuwe vriend: rapid logging.  

Rapid logging

Rapid logging is niets meer dan symbolen koppelen aan je aantekeningen waardoor je alles sneller gedaan krijgt. Wanneer jij een aantekening opschrijft, zet je daar direct het juiste symbool voor. Zo zie je in één oogopslag wat de bedoeling is. Je kunt het uiteraard zo gek maken als je zelf wilt, maar dit zijn de symbolen zoals ze het meest gebruikt worden. Als je hier klikt kun je zien hoe het tabblad vast zit in de journal. Niet te ingewikkeld denken, dat is de truc.

Modules (collections)

Zoals gezegd kun je een bullet journal dus helemaal inrichten op jouw werkwijze. Dat doe je aan de hand van modules. Een module kun je zien als een Word template voor een formele sollicitatiebrief: de basis is hetzelfde, maar de inhoud verschilt per keer. De meest gebruikte modules zijn:

  • Index
  • Future Log
  • Monthly Log
  • Daily Log

Index

De Index module (zie hierboven) is de inhoudsopgave van je journal. Hierin houd je bij welke modules op welke pagina’s te vinden zijn. In de meeste gevallen ben je zelf verantwoordelijk voor het nummeren van de pagina’s. Je kunt vooruit nummeren (ondankbaar werk), maar ik zou de pagina nummeren op het moment dat je erop schrijft. De Index is een “levend document”. Ofwel, je blijft het bijhouden. De flexibiliteit van een bujo is tevens de kracht ervan, dus stap niet in de valkuil van “ik besteed maximaal 2 pagina’s aan mijn future log, dus die schrijf ik alvast op.” Werk je index pas bij als je aan een volgende module begint.

Future Log

Het doel is om je bullet journal behapbaar en flexibel te houden. Dat betekent dat je dus niet alvast een monthly spread (zie hieronder) maakt voor over 6 maanden. Voor afspraken, aantekeningen en to do’s buiten de huidige maand gebruik je een future log. Een van de manieren waarop je dit kunt inrichten zie je hieronder. Ook hier zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden, dus experimenteer gerust. Je weet het: de bujo moet bij jouw werkwijze passen.

Monthly Log

De centrale plek in je bullet journal is de actieve monthly log. Deze bestaat meestal uit een maandoverzicht en een takenlijst. Het maandoverzicht is fijn, omdat je in één oogopslag ziet wat er deze maand staat te gebeuren. Je takenlijst is de plek waar je nieuwe taken vindt, maar ook de taken die je meegenomen hebt uit een eerdere maand. De takenlijst wordt veelal gebruikt als een dumpplek, om je hoofd leeg te maken.

Daily Log

Iedere dag begin je met een nieuwe daily log. Ook hier is het niet de bedoeling dat je vooruit werkt. De kans op chaos is heel groot als je ‘alvast’ morgen opschrijft en daarna constateert dat er nog iets bij vandaag moet. De ene dag zal je daily log vol staan met notities, to do’s en andere zaken, terwijl de dag erna maar één regeltje heeft. Dit is bijvoorbeeld ook de plek waar je aantekeningen maakt (met behulp van rapid logging!) tijdens een meeting.

Ready, set, BUJO!

De basis ben je nu mee bekend. Probeer het een tijdje uit, maak het je eigen en voeg modules toe (of schrap ze) die voor jouw business helpen. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld graag een contentmodule waarin ik een maandoverzicht heb met kort welke content op welk kanaal verschijnt. Ook kun je hier heel goed een contentinbox module in verwerken, waardoor je al je inspiratie op één plek hebt. Kortom: eindeloos veel mogelijkheden. Dit is ook het moment waarop je een meesterwerk van je bullet journal mag maken. Als de basis er is, kun je los. Succes! En deel jij je bujo avonturen op Instagram? Laat het weten, ik ben een enorme fan van bujo inspiratie.

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.