Keyword kannibalisatie: Wat als er meerdere pagina’s op hetzelfde zoekwoord scoren?

We spreken van keyword kannibalisatie wanneer jij teveel identieke of vergelijkbare zoekwoorden op verschillende pagina’s op je website target. Wanneer al deze pagina’s opgepikt worden door de zoekmachine, dan komt Google voor het dilemma te staan welke pagina er hoger moet komen. Alleen wil het geval dat allebei de pagina’s van jou zijn. Je bent daardoor met jezelf aan het strijden om de topposities. Of dat erg is én wat je eraan moet doen? Je ontdekt het hier.

Is met jezelf concurreren in Google erg?

Erg is het niet (altijd), maar zonde is het wel. We hebben het immers over één zoekterm, waarbij twee (of meer) pagina’s van jou naar boven komen. De kans dat die twee pagina’s ieder een uniek verhaal bevatten is klein. Als ze namelijk allebei geoptimaliseerd zijn voor dezelfde zoekopdracht, dan bevatten ze dus ook een vergelijkbaar verhaal.

Zoekintentie als oplossing

Je doet er beter aan om overeenkomende pagina’s samen te voegen tot één ijzersterke pagina (die vaak nog beter gaat scoren ook, doordat je nog meer waarde kunt bieden). Zorg ervoor dat de inhoud van die pagina naadloos aansluit op de zoekopdracht (hallo zoekintentie!) en je zult zien dat het je meer brengt dan wanneer je op plek één en twee wilt staan.

Deze vraag werd eerder besproken in de nieuwsbrief &therewasmail. Ook als eerste het antwoord weten op SEO vragen? Meld je dan aan!

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.