Op de basisschool betekende schrijven het kopiëren van dat wat er op Google te vinden was. Ook afbeeldingen gingen zo het werkstuk in zonder enige zorgen over copyright. Als je een beetje goed geplakt had dan was de mooie beoordeling binnen. Ik ben blij dat het zo niet werkt als je ouder wordt. Ik hou van me verdiepen in onderwerpen om ijzersterke teksten neer te zetten. Bovendien is unieke content ook een stuk beter voor je Google ranking.
Ooit begon mijn freelancersbestaan met het schrijven van reisteksten, zonder op de bestemming geweest te zijn. Nog altijd ga ik deskresearchend de wereld rond, want het zijn de leukere teksten om te schrijven. Het voelt namelijk als betaalt je eigen vakanties plannen. Hoe het ook zij: research doen is een vak apart. Zo beweerde ik ooit dat Barcelona de hoofdstad van Spanje was, omdat ik overduidelijk niet goed opgelet had op school én omdat ik mijn beweringen niet gecheckt had. Als je research op de juiste manier inzet, worden je teksten veel beter. Hier vind je 5 tips om je op weg te helpen.
1. Controleer je bronnen
Veel mensen vergeten dat Wikipedia niet de heilige graal is. Iedereen kan immers Wikipedia bewerken. Dus voor je belangrijke statements maakt op basis van Wikipedia: check, check, dubbelcheck je uitspraak. En nee, een ‘elle.com’ is geen betrouwbare bron. Soortgelijke websites kopiëren vaak uitspraken van (hopelijk) betrouwbaardere bronnen. Mijn tip is om de bronnen achter deze verhalen te zoeken, zodat je zeker weet dat je een goed verhaal neerzet.
2. Kies de juiste vorm van research
Veel projecten die ik tot dusver gedaan heb, hebben een budget dat alleen deskresearch toelaat. Toch zijn er vele andere manieren waarop research doen mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan het praten met mensen of ze observeren. Soms is het ook heel waardevol om een product of dienst zelf te ervaren en dat mee te nemen in het schrijven van de content. Field research is iets wat ik met alle liefde vaker zou doen (ik schrijf veel over reizen, je snapt het wel). Bepaal welke verhalen belangrijk zijn om te vertellen en hoe je ze het beste kunt vertellen. Is dat bijvoorbeeld door simpelweg droge informatie te delen of wellicht door de mens achter het merk te laten zien? Er is overigens niks mis met alleen deskresearch als dat voldoende is voor het verhaal dat je wil vertellen. Zolang je maar een weloverwogen beslissing maakt die je verhaal ten goede komt.
3. Maak unieke content
Ik schrijf veel content over Nederland in het Engels. Aangezien Nederlands mijn moedertaal is, is het verleidelijk om de plaatselijke VVV site direct te vertalen naar het Engels. Uiteraard doe ik dit nooit: where’s the fun in that. Bovendien is het heel slecht voor je SEO om geen unieke content te gebruiken. Mijn tactiek is om maximaal 2 zinnen te vertalen indien nodig. Over het algemeen pak ik zo’n 3 bronnen en gebruik ik hun verhaal om mijn eigen verhaal te vormen. Als je ervaringen hebt met datgene waar je over schrijft, dan kun je dat natuurlijk ook gebruiken als inspiratie. Zulke artikelen vind ik persoonlijk het leukste om te schrijven! Kopieer hoe dan ook nooit het verhaal van een ander, omdat je te lui bent er zelf werk van te maken. Research doen en informatie van anderen gebruiken is prima, maar maak er altijd(!) je eigen verhaal van.
4. Organiseer je bronnen
Je kopieert nooit content van een ander (mag ik hopen). Toch zijn er situaties waarin je iemand moet citeren of een stukje van een andere bron wil vermelden. Zelfs als je directe credits geeft probeer dan de bron ergens te bewaren. Je weet maar nooit wanneer je het nodig hebt. Vermeld bijvoorbeeld de afkomst van afbeeldingen in de naam van de foto. Zorg bovendien dat je op de juiste manier citeert. Charlotte van Charlotte’s Law is onwijs fijn om te volgen wanneer je (o.a.) met auteursrecht te maken hebt. Zo schreef ze onder meer over citaatrecht en dat kan ze veel beter dan ik, dus verwijs ik je met alle liefde door.
5. Speltip 9: Weet wanneer je moet stoppen
De meeste content vraagt geen scriptie-waardig onderzoek, dus gebruik je tijd goed. Feiten kun je altijd controleren als je het artikel al geschreven hebt. Je gaat immers niet alles gebruiken wat je opzoekt dus bespaar jezelf de moeite van alles eindeloos controleren voor je begint. Controleer wanneer je twijfelt en wanneer het nodig is. Met de markeerfunctie kun je tijdens het schrijven highlighten waar je niet zeker van bent, waarna je het na afloop opzoekt.
Extra tip
Onthoud dat sommige onderwerpen nou eenmaal meer tijd kosten als je er nog niet zo bekend mee bent. Je basiskennis over dat onderwerp is nog niet goed genoeg om in je normale schrijftempo een artikel te fabriceren. Sla dan niet uit tijdnood de research over, want daar kun je jezelf lelijk mee in de vingers snijden. Doe verstandig research, investeer meer tijd in het onderwerp en profiteer daar dan een volgende keer van.