Om meer conversie via de website te bereiken gebruiken we graag SEO tips. Hoog in Google staan, dat is wat we allemaal willen. Het scheelt al de helft wanneer je weet wat al die SEO begrippen nou eigenlijk betekenen, maar je bent er nog niet. Wanneer je net met SEO in aanraking komt, dan kan het best overweldigend zijn. Er zijn duizend-en-een achterhaalde SEO tips te vinden, maar jij wilt direct aan de slag. Je weet waar je naartoe wilt: plek 1 in Google, maar hoe kom je daar?
Het vinden van de juiste zoektermen, het optimaliseren van je bestaande site en het schrijven van SEO-vriendelijke teksten zijn stuk voor stuk uitdagingen waar je best wat hulp bij kunt gebruiken. Met deze 9 praktische SEO tips kun je direct aan de slag. Kies de tips die het beste bij jouw situatie passen en voor je het weet sta je bovenaan in Google!
1. Zoekwoorden genereren
Keywords zijn van groot belang wanneer je meer succes in Google wilt hebben. Alleen, hoe voer je nou een zorgvuldig zoekwoorden onderzoek uit? Bedenk, met de doelgroep in je achterhoofd, waar iemand op zou zoeken rondom een bepaald vraagstuk. Google helpt je direct een handje door suggesties te geven wanneer je een woord intypt. Ook onderaan de resultatenpagina staat regelmatig een lijst met lange en korte zoekwoorden. Een prima uitgangspunt om mee verder te gaan.
Je doet er goed aan door de verzamelde ideeën door een keyword tool te halen. Deze laat (naar schatting) zien hoeveel er op die begrippen gezocht wordt. Vaak laten ze ook soortgelijke suggesties zien, waarmee je je zoektermen kunt aanscherpen. De meest waardevolle begrippen komen voort uit logisch nadenken en kritisch zijn. Mensen zoeken bijvoorbeeld vaak in volzinnen en gebruiken verschillende woorden die hetzelfde betekenen.
De belangrijkste SEO tip is toch wel om de zoektermen achteraf te verwerken in je content. Wanneer je de zoekwoorden verwerkt en je ontdekt dat een iets andere formulering lekkerder klinkt, dan kun je het zoekvolume van die formulering ook weer nakijken. Zo optimaliseer je je zoekwoorden en doe je ondertussen nieuwe ideeën op.
2. Interne linkbuilding
Door binnen je eigen website te verwijzen naar belangrijke pagina’s verhoog je de waarde van die pagina’s. Google kijkt namelijk ook naar de hoeveelheid waardevolle verwijzingen die een pagina krijgt. Ook externe linkbuilding is belangrijk voor je SEO, maar iets minder makkelijk te regelen. Je hebt zelf alle invloed op de interne linkbuilding, waar er bij extern een andere partij nodig is. Door je belangrijke pagina’s meer link juice te geven kun je op een eenvoudige manier beter scoren.
Niet alleen voor Google is interne linkbuilding waardevol. Ook voor je bezoeker is het veel makkelijker navigeren wanneer je links in je teksten plaatst. Ze blijven namelijk langer hangen op je website, omdat ze eenvoudig door kunnen klikken. Afhankelijk van je doelstellingen kun je bezoekers daardoor verder de funnel insturen waardoor er uiteindelijk conversie plaatsvindt. Via de SEO tips rondom interne linkbuilding heb je voor je ’t weet je e-book verkocht of een ticket voor je workshop!
3. Schrijf échte content
Een van mijn favoriete SEO tips is deze. Wanneer je content schrijft voor je (potentiële) klanten, zorg dan dat het echte content is. Tekst die een meerwaarde biedt, goed leesbaar en ook nog eens geoptimaliseerd voor SEO is. Dat levert je niet alleen tevreden klanten op, maar ook nog eens een betere beoordeling van Google. Google vindt gebruiksvriendelijkheid namelijk onwijs belangrijk.
Zoekmachines zijn steeds slimmer geworden. Ze begrijpen bijvoorbeeld de context en synoniemen beter, waardoor ze allerlei black hat SEO trucjes sneller ontdekken. Het maken van teksten die volledig geschreven zijn op zoekmachines in plaats van bezoekers zijn dus ook een zinloze aangelegenheid. Klanten haken af, Google straft je met een lagere positie of helemaal geen positie en jij hebt tijd verspeelt. Echte content is SEO content en een serieuze investering in je onderneming.
4. Maak slim gebruik van tools
Wanneer je de juiste tools gebruikt is het veel eenvoudiger om te zien hoe je website ervoor staat als het SEO betreft. De bekendste tool is Google Analytics (een van de bonus SEO tips: altijd instellen!). Hierin vind je onder meer terug via welke weg mensen op jouw site komen, hoe lang ze op iedere pagina blijven en waar ze vervolgens naartoe gaan. Ook vind je er terug met welke zoekwoorden mensen op jouw site terecht gekomen zijn.
Een bekend probleem met zoekwoorden binnen Analytics is dat er een groot deel onder keyword ‘(not provided)’ verschijnt. Google besloot jaren geleden te starten met het verzenden van data via een beveiligde verbinding (https). Voor de veiligheid van de bezoeker natuurlijk een fantastische zet, maar voor de statistieken wat minder. Door die beveiligde verbinding is ook het keyword waarmee de bezoeker op jouw site komt beveiligd verzonden. Google weet het dus wel, maar deelt die data niet met jou.
Een van de tools om dit probleem te omzeilen is Keyword Hero. Deze tool combineert verschillende informatiebronnen met elkaar en maakt zo een schatting van de zoekwoorden die gebruikt zijn. De cijfers binnen Keyword Hero komen niet 1-op-1 over met Analytics, maar de algehele verhoudingen zijn betrouwbaar genoeg om met deze tool aan de slag te gaan.
5. Zakelijk bloggen
Wanneer je een eigen bedrijf hebt, dan hoort daar een website bij. Je kunt eenmalig investeren in een waardevolle, goed ingerichte website en het daarbij laten. Wanneer je ook klanten via Google wilt aantrekken, heeft je website meer aandacht nodig. Door de website regelmatig te voorzien van nieuwe, relevante content wordt ‘ie automatisch interessanter voor de zoekmachines. Een van de factoren waar Google naar kijkt is de hoeveelheid relevante pagina’s die een website aanbiedt. Zo is ieder blogartikel weer een nieuwe belangrijke pagina voor jouw website.
Waarom zakelijk bloggen? Bloggen is een van de meest voor de hand liggende manieren om nieuwe pagina’s aan je website toe te voegen. Daarmee kun je met de juiste zoekwoorden en conversiegerichte teksten klanten aantrekken. Dat bloggen een van de meest gebruikte technieken is, zegt niets over hoe eenvoudig het is. Een blog onderhouden is een onwijs arbeidsintensieve klus waar niet iedere ondernemer tijd voor heeft. Bovendien is het schrijven van interessante SEO-proof teksten niet voor niets een vak apart. Hou dus rekening met de (financiële of tijds) investering die een zakelijke blog met zich meebrengt.
6. Technisch op orde
Wanneer je website technisch op orde is, kunnen de webcrawlers van Google de pagina’s veel makkelijker indexeren. Een van de belangrijkste SEO tips, want hun bevindingen bepalen uiteindelijk met welke informatie Google jouw plaatsing in de zoekresultaten kiest. Je helpt deze crawlers door te zorgen dat alle informatie op de juiste plek staat. Zorg bijvoorbeeld dat je zoekterm in de URL staat en je een korte URL kiest; de page title, meta description, header– en alt tags compleet zijn en op de juiste manier gebruikt worden en je website aangevuld is met relevant beeld- en audiomateriaal.
Je maakt het jezelf nog makkelijker door de geliefde Yoast plugin te installeren in WordPress. Yoast zorgt niet automatisch voor een betere SEO score, maar helpt je om je website te optimaliseren. Het is een makkelijke manier om te checken of je wel alle technische zaken geregeld hebt en je artikel ook daadwerkelijk zo relevant is (voor bezoekers én Google) als je denkt.
7. Verbeter je huidige hits
Wanneer je in Google Analytics en Google Dashboard kijkt, ontdek je de pagina’s die het goed doen op je website. Heel handig, want die zijn belangrijk voor je plek in de zoekmachineresultaten. Juist omdat ze belangrijk zijn is het goed regelmatig deze artikelen te controleren. Verbeter je huidige topartikelen door de volgende minichecklist na te lopen:
- Is de content nog up-to-date?
- Kunnen er nieuwe call-to-actions in verwerkt worden?
- Zijn er bepaalde zoekwoorden die toegevoegd kunnen worden?
- Kun je er nieuwe backlinks in verwerken?
- Wordt de pagina beter van rijkere content en moet je daarom content toevoegen?
8. Blijf alert op 404’s en broken links
Linkbuilding is ontzettend belangrijk voor je SEO score. Of je nou gebruik maakt van interne of externe backlinks en NoFollow of DoFollow linkjes, Google is er gek op (alleen als het waardevolle, oprechte links zijn natuurlijk). Google is er net zo gek op als op een gebruiksvriendelijke site. Broken links zijn URL’s die niet langer werken. Ze eindigen op een 404 error pagina, waarna de meeste bezoekers zullen afhaken. Niet heel gebruiksvriendelijk dus.
Gelukkig zijn er diverse broken link checkers te vinden online, waaronder de online broken link checker. Signaleer de kapotte links, spoor ze op in je website en zorg dat ze gecorrigeerd worden. Je kunt er ook voor kiezen om een 301 redirect in te zetten. Wanneer je een pagina het label 301 (kan o.a. via plugins) geeft, laat je de bezoekers van die URL direct naar de juiste link doorstromen. Dit soort redirects zijn onwijs handig wanneer je bijvoorbeeld van domeinnaam verandert en graag je opgebouwde link juice behoudt.
9. Versnel je website
Niet alleen wij, maar ook Google vindt een snelle website erg prettig. Hoe sneller de laadtijd van je website, hoe gebruiksvriendelijker het is. Google zet je website sneller bovenaan wanneer je laadtijd on point is. Een snelle website is dus wel degelijk van belang voor je SEO! Jij besteed al, als het goed is, de nodige aandacht aan een geoptimaliseerde, klantvriendelijke website. Conversiegerichte websites worden immers pas succesvol wanneer ze gebruiksvriendelijk zijn.
Een van de factoren van een gebruiks- en SEO-vriendelijke website is dus een snelle website. Voor je de laadtijd van je website kunt verbeteren moet je eerst achterhalen hoe je er überhaupt voor staat. Er zijn verschillende websites te vinden waarop je de laadtijd én verbeterpunten van je website kunt achterhalen. Geen zorgen als de score lager is dan verwacht. Ook Google zelf scoort geen volle 100%.
Wat jij precies kunt doen om je website te versnellen is afhankelijk van de resultaten uit de online check(s). Om je op weg te helpen vind je hieronder enkele veelvoorkomende verbeterpunten waarmee je de laadsnelheid van je website verhoogd.
- Optimaliseer je afbeeldingen en zorg dat ze zo klein mogelijk zijn. Gebruik hiervoor Photoshop, een plugin of een online tool als TinyPNG.
- Kies voor lazy loading (er zijn diverse WordPress plugins beschikbaar) waarbij je afbeeldingen pas laat inladen wanneer ze in beeld zijn. Daardoor heeft de website minder tijd nodig om klaar te staan voor gebruik.
- Gzip (kan via plugins of je webhost) je HMTL, javascript en CSS bestanden waarmee je ze comprimeert voordat ze naar de browser verstuurd worden. Je kunt het zien als een pakketje zo inpakken dat het door de brievenbus past, zodat je dus minder geld kwijt bent dan wanneer het via deurpakketje moet.