Zo maak je een eenvoudige klantreis met behulp van het AIDA-model • &therewascontent

Zo maak je een eenvoudige klantreis met behulp van het AIDA-model

Zo maak je een eenvoudige klantreis met behulp van het AIDA model

Inhoudsopgave

Wanneer jij je doelgroep haarscherp voor ogen hebt, is het tijd om in kaart te brengen hoe ze eigenlijk bij afname van jouw aanbod terecht komen. Om die reis net zo goed in kaart te kunnen brengen als de persona’s, is het essentieel om te weten waar je eigenlijk voor staat als bedrijf. Of je nu alleen werkt of collega’s om je heen hebt: dit moet je altijd weten. 

Schets een kraakhelder beeld voor jezelf van je bedrijf en je aanbod. Het doel hiervan is om te weten in welke fase jouw persona’s zitten wanneer ze contact met je maken. Zo kun je namelijk jouw duurzame marketingstrategie optimaliseren en de klant perfect helpen zodat ‘ie uiteindelijk ook écht jouw klant wordt. Een handig hulpmiddel hierbij? De eenvoudige klantreis.

Klantreis v.s. marketingfunnel

Ik gebruik altijd een klantreis of een marketingfunnel om mijn strategie te optimaliseren. De klantreis is handig wanneer je aan je zichtbaarheid werkt, waar de marketingfunnel je helpt als je meer vanuit een leadstrategie opereert. In essentie doen ze allebei hetzelfde: het zijn frameworks die je een helder overzicht geven van de weg die jouw beoogde doelgroep aflegt om ook daadwerkelijk je klant te worden. In dit artikel zoomen we in op de klantreis die je helpt bij een betere zichtbaarheid.

Je kunt de klantreis per persona én per product of dienst opnieuw inrichten. Daardoor kun je dus content voor iedere persona of ieder product optimaliseren. En je weet het: geoptimaliseerde klantreizen zijn essentieel voor een duurzame marketingstrategie. Laten we snel de materie in duiken!

In dit artikel kijken we dus naar de klantreis die je helpt beter zichtbaar te worden. Nieuwsgierig hoe het zit als je meer leads wilt verzamelen? Lees dan de duurzame marketingfunnel die high-end klanten aantrekt (ook handig voor SEO!).

Het AIDA-model

Een klantreis zegt eigenlijk al wat het is: de reis die de klant aflegt. Om de klantreis invulling te geven, houden we het AIDA-model aan. AIDA staat voor Awareness – Interest – Desire – Action. Een bekend model als je in marketing werkt. Deze vier stappen zijn de basis van de klantreis. Dankzij het resultaat achterhaal je op welke plek in de klantreis welke marketingtechniek voor jou van belang is. En die kennis helpt je – in het geval van SEO – vervolgens om te bepalen wat de zoekintenties zijn, welke zoekwoorden je moet kiezen en welke tone-of-voice je moet aanhouden.

Awareness

Begin bij het begin: hoe komt de klant met jou in aanraking? Denk daarbij aan socials, maar ook aan netwerkevenementen, podcasts waarin jij te gast bent, advertenties of via via. Denk aan de huidige situatie, maar hou ook rekening met waar je naartoe wilt. Ik kan je alvast de tip geven dat voor de meeste mensen SEO in deze fase wordt ingezet. Men kiest namelijk meestal voor Google wanneer ze nog zoekende zijn. Zorg dat ze zich bewust worden van jouw merk.

Interest

Als mensen voor het eerst met jou in aanraking gekomen zijn, wat is dan de volgende stap van de klantreis? Misschien zijn ze je gaan volgen op socials en connect je met ze via interactieve stories op Instagram. Of hebben ze zich geabonneerd op de nieuwsbrief nadat ze een gratis download gescoord hebben. En wat dacht je van de mogelijkheid om ze een mailtje te sturen nadat je contactgegevens hebt uitgewisseld bij een netwerkevent? Prikkel hun interesse.

Desire

Je beoogde doelgroep loopt al warm voor wat jij ze te bieden hebt als bedrijf. Dit is de laatste fase voor ze overgaan tot actie en daarom een hele belangrijke fase. Geef ze het definitieve zetje in de goede richting. Prikkel het verlangen van de klant. Wie welke kanalen doe je dat? Bel je al met de klant, ga je hier pas mailen of doe je iets heel anders om de nieuwsgierigheid te prikkelen?

Action

De laatste stap van de klantreis: welke aankoop/actie doen ze bij je? En via welke weg doen ze dat? Hierin omschrijf je wat het gewenste resultaat is van de klantreis. 

Een AIDA-klantreis geeft je inzicht in waar kansen liggen. Het is de perfecte keuze voor ZZP’ers die bewust met hun tijd om moeten gaan. Begin bij een eenvoudige klantreis en voeg marketingfunnels toe als je er klaar voor bent. Zowel een klantreis als een marketingfunnel zijn even effectief als je kiest voor een duurzame marketingstrategie.

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.