5 manieren om succes te behalen met user centered marketing • &therewascontent

5 manieren om succes te behalen met user centered marketing

Inhoudsopgave

Ik geloof niet dat je succes kunt hebben wanneer je zonder het ‘user centered’ gedachtegoed werkt. Of je nu een website ontwikkelt, een ambassadeurstraject uitrolt of een marketingstrategie in beeld brengt. De gebruiker is altijd leidend. Zonder je gebruiker immers geen inkomsten. En toch is het niet zo vanzelfsprekend als dat ik het vind. Je merkt dat bedrijven al snel ’te snel’ keuzes maken en de waan van de dag zorgt ervoor dat ‘wat wil de gebruiker’ naar de achtergrond verdwijnt. Met user centered marketing breng je die aandacht terug. 

In user centered marketing kies je voor een strategie waarbij de klant het centrale punt is in je marketing. Door user centered marketing in te zetten, erken je dat je een breder palet aan klanten hebt. Individuen met ieder hun eigen gedragingen, pijnpunten en voorkeuren. In user centered marketing kijk je dus veel breder dan slechts één persona. In dit artikel vind je tips en tricks voor het implementeren van het user centered stukje in jouw eigen marketing. 

Kies voor inbound marketing

User centered marketing ken je wellicht onder de naam inbound marketing. Het idee achter inbound marketing is dat je klanten aantrekt door waardevolle content en ervaringen te bouwen die helemaal gericht zijn op de klant. Ter vergelijking: outbound marketing omvat de vorm van marketing waarbij je klanten ongevraagd onderbreekt met jouw content. Inbound marketing kijkt echt naar de verbindingen tussen mensen en het merk én streeft naar het oplossen van problemen van de klanten.

Respecteer de tijd van je gebruiker

Soms lijkt het wel alsof bedrijven vergeten dat de klant voor hen kiest en niet andersom. Je merkt direct wanneer bedrijven moeite hebben met de tijd van de gebruikers respecteren. Websites zijn niet gebruiksvriendelijk, er moeten 3 pop-ups weg geklikt worden voor ze bij de content kunnen of er moet 4 keer doorverbonden worden voor iemand de juiste persoon aan de lijn heeft. Je klant – de gebruiker – kiest voor jou wanneer ze merken dat jij hun tijd respecteert. Maak de processen dus zo gebruiksvriendelijk mogelijk. Jij verdoet zelf je tijd ook niet graag toch?

Maak dat ze je content willen zien

Hier komt de veelgestelde vraag aan bod: waarom zouden ze voor jou kiezen en niet voor je concurrent? Het is belangrijk om bij user centered marketing te prikkelen met je content. Je moet ervoor zorgen dat klanten jouw content willen zien. Maak ze nieuwsgierig, werk met schaarste of exclusiviteit. Denk maar eens aan het koffiemerk Nespresso. Er zijn weinig bedrijven die zo slim met exclusiviteit omgaan als zij. Hoe loyaler je bent; hoe meer waarde je terugkrijgt. Diezelfde tactieken kun jij gebruiken om jouw content de draai te geven die maakt dat mensen het ook daadwerkelijk willen zien. Het doel is simpel: zorg dat je doelgroep uit zichzelf naar je content komt. Dat is immers wat user centered marketing doet. 

Wees de content die mensen willen zien

Nog zo’n valkuil waar je snel instapt is dat je content maakt waar je als bedrijf over wilt vertellen. Natuurlijk is het belangrijk dat je content maakt die bij jullie past. Nog veel belangrijker is dat je content maakt die bij je doelgroep past. Je zult de sweet spot moeten vinden tussen wat jouw DNA is, wat je hoopt te bereiken met de content én waar je doelgroep hulp bij nodig heeft. De Drie Duurzame Basics, zoals ik ze graag noem.

Leestip: Nog niet bekend met de Drie Duurzame Basics? Het is een formule die ik speciaal voor &therewascontent ontwikkeld heb en gebruik voor al mijn klanten. Of het nou startende freelancers zijn of grotere organisaties. Het is je houvast voor een succesvolle user centered marketingstrategie.

Baseer je keuzes op data

Ik ben een enorme voorstander van werken vanuit je gevoel en menselijk contact. Door te praten met je klanten merk je waar hun uitdagingen zitten. Met die informatie kun je de juiste content maken. En toch mag data daarin absoluut niet ontbreken. Mensen zijn immers ook heel makkelijk beïnvloedbaar. Ze weten niet altijd welk gedrag ze zelf vertonen. En daarin zijn cijfers een belangrijke bron voor het maken van keuzes. Gebruik tools als Google Search Console & Google Analytics om het gedrag van je bezoekers in kaart te brengen. Het helpt je om weloverwogen beslissingen te nemen die aansluiten op je Drie Duurzame Basics.

Een succesvolle user centered marketingstrategie is dus een mix van mens-tot-mens contact én cijfers. Het kan zomaar zijn dat je nu denkt: is dit alles? Jazeker. User centered marketing tot een succes maken, is helemaal zo ingewikkeld niet. Gebruik je verstand, draai de rollen eens om en durf kritisch te kijken naar je marketingstrategie. Veel succes!

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.