Ontdek het geheim van een succesvolle zakelijke blog

Ontdek het geheim van een succesvolle zakelijke blog

Ontdek het geheim van een succesvolle zakelijke blog

Inhoudsopgave

Als je ooit met SEO aan de slag gegaan bent, dan weet je hoe belangrijk een zakelijke blog is. Een goede zakelijke blog bevat actuele content die interessant is voor de doelgroep, aansluit op de klantreis én past bij de kernbegrippen van de organisatie. Een goede blog bevat zowel evergreen content als reguliere content. Evergreen content omvat grootste artikelen rondom de belangrijkste onderwerpen binnen jouw organisatie. Het zijn uitgebreide, tijdloze artikelen die ook wel cornerstone content genoemd worden. Deze artikelen behoren tot de meest bezochte pagina’s van je website. De reguliere content bespreekt daarentegen de aangrenzende onderwerpen.

Alleen hoe bepaal je eigenlijk waar je content over moet gaan? Hoe zorg je ervoor dat je je niet laat meeslepen door de mogelijkheden, maar kiest voor content die bij je organisatie past? Je hebt immers maar beperkte tijd, dus daar moet je efficiënt gebruik van maken.

Ik gebruik de Drie Duurzame Basics voor het optimaliseren van content voor SEO: klantreis, doelgroep & kernbegrippen. In dit artikel duiken we in de basic ‘kernbegrippen‘. Kernbegrippen helpen je te bepalen welke onderwerpen voor jouw organisatie ‘evergreen’ zijn. Ik leg je uit hoe jij achter de kernbegrippen van jouw organisatie komt met behulp van een SWOT-analyse. Zo leg je de basis voor een succesvolle zakelijke blog.

Kernbegrippen

In dit artikel duiken we in de wereld van de Duurzame Basic kernbegrippen. Kernbegrippen moet je zien als woorden waar je als bedrijf altijd op gevonden en mee geassocieerd wilt worden. Niet alleen op je zakelijke blog, maar ook in de uitingen op o.a. social media. Zo zijn de kernbegrippen van &therewascontent bijvoorbeeld SEO, duurzaamheid, UX, content en marketing. Ik hoef niet in iedere marketinguiting letterlijk deze woorden te laten vallen, maar je ziet aan al mijn uitingen dat dit mijn ‘DNA’ is. 

Er zijn verschillende manieren om de kernbegrippen te achterhalen. Denk maar eens aan je missie of visie. Die omvatten waar jouw bedrijf voor staat, wat de visie is en wat jullie anders maakt dan de rest. En kijk ook eens naar de Golden Circle. Als je die goed hebt ingevuld, dan kun je jouw kernbegrippen daar direct uit halen. 

Lees ook: De Golden Circle: waarom doe je wat je doet?

Heb jij iets meer hulp nodig bij het formuleren van je kernbegrippen? Een SWOT-analyse is een van mijn favoriete tools om tot de kern van een organisatie te komen. Het creëert overzicht én het helpt je (onbewust) bij het invullen van de andere duurzame basics. Wat jij te bieden hebt (klantreis) en voor wie je het doet (doelgroep) komen immers ook terug in een SWOT-analyse. Hoe dat werkt? Ik leg het je uit.

SWOT analyse voor kernbegrippen van zakelijke blog

Een SWOT-analyse

De SWOT-analyse – ook wel sterkte-zwakteanalyse genoemd – is een model waarmee je de kansen en valkuilen van een organisatie in kaart brengt. Het bepalen van de langetermijnstrategie is meestal het hoofddoel van een SWOT-analyse. Het model gaat al vele jaren mee en wordt ook vaak voor persoonlijke analyses gebruikt in voortgangsgesprekken. Uit een ingevulde SWOT-analyse kun je echter ook de kernbegrippen destilleren die jouw organisatie vertegenwoordigen. 

Een SWOT-analyse bestaat uit vier verschillende onderdelen:

  • Strength – de sterke punten van het bedrijf;
  • Weaknesses – de valkuilen van een bedrijf;
  • Opportunities – de kansen die er liggen;
  • Threats – de bedreigingen die op je pad kunnen komen.

Per onderdeel zijn er verschillende vragen die je jezelf kunt stellen om tot inzichten te komen. Een selectie van de vragen vind je hieronder. Het staat je uiteraard vrij om de vragen aan te passen, zodat ze op jouw organisatie van toepassing zijn.

Strength

  • Waar is het bedrijf om bekend?
  • Wat zijn de USP’s (Unique Selling Points)?
  • Wat vinden je klanten zo prettig aan jullie dienst(en)?
  • Wat maakt je anders dan de concurrenten?
  • Waarom werken medewerkers graag bij de organisatie?

Weaknesses

  • Wat doet de concurrentie veel beter dan jullie?
  • Welke skills mist jouw organisatie?
  • Waarom haken potentiële klanten toch af?

Opportunities

  • Hoe verandert de markt?
  • Welke kansen hebben we gepasseerd, maar zijn er nog steeds?
  • Wat zou voor jouw organisatie de ideale kans zijn om de belangrijkste doelen te behalen?
  • Wat laat de concurrentie liggen dat jij in je voordeel kunt gebruiken?

Threats

  • Wie zijn de concurrenten?
  • Is de concurrentie de laatste tijd veranderd? Hoe en waarom?
  • Is het koopgedrag van onze klanten veranderd? Hoe en waarom?

Resultaten prioriteren

De resultaten van de SWOT-analyse geven een grondig beeld van jouw organisatie weer. Nu is de kunst om uit die berg informatie te belangrijkste inzichten te filteren. Je begint met prioriteren wat voor jouw bedrijf de belangrijkste resultaten zijn. In deze fase kunnen dat prima zinnen zijn. Welke inzichten laten het DNA van jouw organisatie zien? En welke inzichten vullen elkaar aan? Zo kun je de bedreigingen bijvoorbeeld ombuigen naar kansen. Je eindigt met een genummerd lijstje aan belangrijke kenmerken van jouw organisatie.

Vertalen naar kernbegrippen

De laatste stap is de vertaling van de resultaten naar kernbegrippen. Zie het als de puzzelronde van De Slimste Mens. Aan de hand van welke begrippen zou iemand direct kunnen raden dat het over jouw bedrijf gaat? Ik raad aan om maximaal 5 begrippen te kiezen. Hou het overzichtelijk voor jezelf. Slaap er vervolgens een nachtje over en kijk dan nog eens naar je gekozen kernbegrippen. Zorg ervoor dat ze écht jouw organisatie vertegenwoordigen.

De juiste content bepalen voor een zakelijke blog

De kernbegrippen helpen je om te controleren of jouw communicatie uitingen ook daadwerkelijk aansluiten op de visie van jouw organisatie. Content moet immers niet alleen maar naadloos aansluiten op je doelgroep, maar ook op wat je wilt bereiken én wie jij bent als bedrijf. De overlap tussen die Drie Duurzame Basics is waar de pot goud te vinden is.

Wanneer je met SEO aan de slag gaat, dan maak je een mix van evergreen content en kortere artikelen. De kernbegrippen kun je zien als de categorieën op je zakelijke blog. Wanneer jij content maakt (in welke vorm dan ook), dan moet dit in minimaal één van je kernbegrippen thuishoren. Bij evergreen content ga je de diepte in rondom minimaal een van je kernbegrippen, terwijl je bij reguliere content de randzaken kunt bespreken. 

Om het concreter te maken: een van mijn evergreen artikelen is het artikel ‘Ga voor duurzame marketing! Werk vanaf nu met een persona‘. Dit artikel heeft zo’n 1400 woorden en valt daarmee in de categorie lange content. Het artikel raakt heel duidelijk mijn kernbegrippen duurzaamheid, marketing & UX. Indirect is het van toepassing op de resterende begrippen content & SEO. 

Een van mijn populairste reguliere artikelen is ‘Zo werkt… SMART doelen stellen‘. Het interessante aan dit artikel is dat het in de letterlijke zin van het woord geen enkel kernbegrip aanraakt. Het artikel staat ook in de categorie strategie. En toch sluit dit artikel aan op een deel van mijn kernbegrippen. Het gebruik van SMART doelen zorgt er namelijk voor dat je in beeld hebt waarom je voor SEO kiest. En wanneer je investering in SEO de moeite waard was. Bovendien helpen SMART doelstellingen je om je marketingstrategie meetbaar te maken. En zo zie je dat kernbegrippen direct én indirect verweven kunnen zitten in je content. 

Twijfel je dus over het behandelen van een bepaald onderwerp op je zakelijke blog? Controleer of het (in)direct aansluit bij je kernbegrippen! Zo creëer je een succesvolle zakelijke blog en leg je een goede basis voor je SEO-strategie.

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.