Zodra er meerdere wegen naar Rome leiden ontstaat er verwarring. Terwijl de een trouw blijft aan weg 1 ‘want zo gaan we het altijd’, is de ander avontuurlijker en probeert ‘ie weg 2, 3 en 4 uit tot ‘ie er eentje vindt waar hij zich het fijnst bij voelt. En dan is er ook altijd nog de groep die probeert nog kortere wegen te vinden en daardoor in benarde situaties terecht komt. Als er vervolgens iemand vraagt: ‘welke weg moet ik nemen?’, zal iedereen een ander antwoord paraat hebben. Bij SEO ligt dit niet anders. Er zijn een aantal wegen die je kunt nemen naar een SEO-proof platform en een aantal wegen waarbij je om de SEO-proof website heen cirkelt, er nog veel verder vandaan gaat of er zelfs nooit komt. Welke wegen er niet naar Rome leiden? Ontdek hier de SEO mythes die je nooit meer mag geloven.
1. Meta tags zijn irrelevant geworden
Meta tags komen in het <head> gedeelte van je website (o.a. de Yoast plugin voor WordPress doet dit voor je) en vertellen iets over je site. Wanneer je de broncode van je site bekijkt dan ziet dat er ongeveer zo uit:
Net als vele andere SEO mythes is de mythe dat meta tags irrelevant geworden zijn ontstaan vanuit een verandering in functie. Vroeger kon je via de keywords meta tag alle woorden opsommen waar je op wilde ranken en dan nam Google die woorden mee. Zo kon je bijvoorbeeld als zoekresultaat omhoog komen wanneer iemand op de naam van je concurrent zocht. Handig, maar niet eerlijk. En al helemaal niet prettig voor de gebruiker. In het proces van de gebruiker centraal stellen en niet de website is Google de meta tags anders gaan inzetten. De meest gebruikte meta tags zie je terug bij de zoekresultaten in Google. Het is een manier om Google te vertellen waar je website over gaat.
Voor Google zelf hoef je de meta tags niet te gebruiken, maar wél voor je bezoekers. Kijk maar eens naar het voorbeeld (voor de weg naar Rome heb je goede wandelschoenen nodig). Je hebt ongetwijfeld een voorkeur als je alleen naar de omschrijving kijkt. En dat is precies waarom meta tags nog altijd onwijs relevant zijn!
2. Ik heb mijn website laten SEO optimaliseren, dus ik ben klaar
If only. Als het zo simpel was, dan had ik dit werk niet gedaan. Bovendien is dit een van de SEO mythes waarvan ik hoop dat ‘ie snel uit dit rijtje mag verdwijnen. Wanneer je bovenaan wilt staan in Google dan moet je daarvoor werken én blijven werken. Het is net als je conditie. Je kunt trainen en de marathon lopen, maar zodra je stopt met trainen is 5 km al een hele opgave. Ook aan je SEO ranking moet je blijven werken. De voornaamste redenen om je website bij te houden?
- Er ontstaan 404 pagina’s
- Concurrenten groeien door en bouwen meer autoriteit op
- Je maakt nieuwe pagina’s en blogposts aan
- Content raakt achterhaald
- Google blijft het algoritme updaten
3. Linkbuilding werkt niet meer
Wait what? Linkbuilding werkt. Sterker nog, linkbuilding is noodzakelijk om gevonden te worden. Alleen moet je het wel op de juiste manier aanpakken. Google neemt graag de waardering van anderen over jouw content mee in hun beoordeling. Komen er van allerlei websites links naar jouw website? Interessant voor Google, want blijkbaar gebeurt er dus iets waardevols bij jou. Alleen dit is ook direct waar de mythe vandaan komt.
Linkbuilding werd vroeger onwijs veel gedaan via allerlei sneaky, waardeloze tactieken. Er waren (zijn) sites die puur als doel hebben om zoveel mogelijk linkjes naar allerlei sites te geven. Daardoor lijkt het op het eerste oog alsof jij onwijs veel backlinks naar je site hebt. Wanneer je verder kijkt zie je dat de sites waar die links vandaan komen geen enkele toegevoegde waarde hebben. Ze hebben geen autoriteit en zijn ook niet gebruiksvriendelijk. Het is een zogeheten black hat SEO techniek en die kan je fikse penalties opleveren.
Geen paniek! Zolang de links naar jouw site van waardevolle plekken komen is er niets aan de hand. Je helpt Google, en daarmee jezelf, er juist mee.
4. Reacties onder je blog zijn slecht voor je SEO
Een van de SEO mythes waar ook nog altijd onduidelijkheid over bestaat is de rol van reacties onder blogartikelen. Die mythe bestaat uit twee onderdelen:
- Zijn de links in reacties slecht voor de autoriteit van je website?
- Maakt de inhoud uit voor je ranking?
Zijn de links in reacties slecht voor de autoriteit van je website?
Je ziet regelmatig inhoudsloze reacties waarbij de url gelijk duidelijk maakt dat iemand alleen maar gereageerd heeft om zijn of haar link te dumpen. Wanneer de linkjes in je reacties automatisch nofollow links zijn (en dat is meestal het geval), dan is er niets aan de hand. Google negeert die links en alleen andere bezoekers zullen er wellicht gebruik van maken. Al kun je je afvragen wie er doorklikt op een naam van iemand die niets anders te melden heeft dan ‘Wat leuk!’. Dat gezegd hebbende kunnen dofollow links in je reacties wel degelijk van invloed zijn op je SEO. Check dus even wat jouw website doet en maak daarin een bewuste keuze. Is de reactie inhoudelijk waardevol? Dan kan een dofollow link zeker geen kwaad. Staan er tientallen inhoudsloze reacties met dofollow linkjes? Zet ze dan op nofollow of verwijder ze.
Maakt de inhoud uit voor je ranking?
Wanneer je lezers hebt die inhoudelijk op je artikelen reageren en de discussie met je aangaan, dan draagt dit wel degelijk bij aan je site. In positieve zin. De kans dat de belangrijke zoekwoorden van dat artikel daardoor vaker terugkomen op je pagina is vrij groot. Bovendien ziet Google dat er nog altijd activiteit is op je artikel en dat helpt zeker mee. Als je denkt aan reacties waarbij ‘interessant’ en ‘leuk geschreven’ de essentie zijn, dan doet het inderdaad vrij weinig voor je SEO. Let wel: vrij weinig doen en slecht zijn, zijn twee verschillende dingen!
Reacties onder je blog zijn dus in principe niet slecht voor je SEO, maar ze doen er ook niet bijzonder veel voor.
5. De zoekwoorden waarop ik gevonden wil worden moeten lekker vaak terugkomen in de tekst.
Natuurlijk joh, wie leest er niet graag een verhaal waarin om de haverklap op onnatuurlijke wijze een woord terugkomt? Nee, zoekwoorden kun je niet zomaar te pas en te onpas gebruiken. Er bestaat zoiets als keyword density. De zoekwoorddichtheid ligt vaak tussen de 1-5% op een pagina. Ga je los met je zoekwoorden? Dan ben je bezig met het zogeheten ‘keyword stuffing’. Daarmee maak je het niet alleen erg saai werk voor jezelf, maar riskeer je ook nog eens een penalty. Keyword stuffing is namelijk een van de black hat SEO technieken. Gebruik je zoekwoorden dus met mate.
Vergeet ook niet dat je website in de basis voor je bezoeker is en niet voor Google. De teksten die je schrijft moeten dus vooral waarde bieden aan de lezer en je platform moet gebruiksvriendelijk zijn. Als je de keuzes voor je website in eerste instantie voor je publiek maakt en daarna pas kijkt of je er een SEO sausje overheen kunt gooien, dan hoef jij je echt geen zorgen te maken over de laatste in het rijtje SEO mythes.