Geef je website een technische SEO boost in 5 stappen

Geef je website een technische SEO boost in 5 stappen

Geef je website een technische SEO boost in 5 stappen

Inhoudsopgave

Een van de vier SEO pijlers van Google is techniek. Overbodig om te zeggen (maar we doen ’t lekker toch) dat het onwijs belangrijk is om je technische SEO ook op orde te hebben. Alleen kan het best lastig zijn om de techniek aan te pakken wanneer je hier geen ervaring mee hebt. Doe je het wel goed? Wat nou als de website kapot gaat? En wat ben je überhaupt aan het doen? Het uitgebreide antwoord op die vragen hou je van me tegoed. Voor nu eerst maar eens de basis regelen. In 5 stappen help ik je platform aan een technische SEO boost. Ready? Let’s go!

Stap 1. Begrijpen waar je mee bezig bent

Voor je de actieve stappen naar een technische SEO boost volgt, is het handig om te weten waar Google goed op gaat als het techniek betreft. De hoofdrollen binnen technische SEO zijn weggelegd voor:

De Crawler
Met de crawler worden de spinnen (bots, geen echte) bedoeld die continu op avontuur zijn. Ze reizen van de ene naar de andere url.

De Indexer
De indexer gaat aan de slag met de inhoud van de links die door de crawlers verzameld zijn (het indexeren). 

De Pagerank
De resultaten die Google laat zien worden bepaald door de pagerank. De geïndexeerde informatie wordt bekeken op allerlei aspecten (o.a. context, synoniemen). Op basis daarvan wordt beslist welke pagina welke positie krijgt in de zoekresultaten.

In grote lijnen is dat de weg die Google volgt om jou de zoekresultaten te laten zien die bij je vraag passen. Niets om je blind op te staren, wél heel handig om te weten.

Stap 2. Leg een ijzersterk fundament

Een goed begin is het halve werk en dat gaat zeker ook op voor technische SEO. De keuzes die je in het begin maakt kunnen het verschil maken wanneer je website groeit. 

Host

Het kiezen van een goede host speelt een grote rol in de snelheid (kom ik bij stap 5 op terug) van je website. Het spreekt voor zich dat een bereikbare klantenservice en een goede prijs-kwaliteit verhouding handig zijn. Minder bekend als je dit voor het eerst uitzoekt: een hoge uptime en een weloverwogen keuze in de soorten hosting kunnen een groot verschil maken. Wanneer een host een hoge uptime (100%) heeft, dan betekent het dat er vrijwel geen verstoringen zijn. Het is onmogelijk om 100% uptime te hebben, want een korte verstoring kan de beste overkomen. Toch is de 99% die meestal geclaimd wordt de moeite van het nakijken waard. Welke ervaringen kun je vinden van gebruikers bij de host waarbij jij je wilt aansluiten? Choose wisely. 

Ook belangrijk om na te kijken bij het selecteren van een host is de soort hosting die bij je past. De juiste keuze? Dat hangt helemaal af van je wensen. Gemiddeld genomen kun je prima uit de voeten met shared hosting of een VPS (wat vaak de goedkopere opties zijn). De meest voorkomende soorten:

Shared hosting

Eigenlijk hetzelfde als samen een coworkingspace. Je huurt een plekje voor jouw site, maar deelt het pand (de server) met anderen. Wanneer een van de andere huurders er een puinhoop van maakt, dan merk jij dat. Ook op een gedeelde host kun je merken dat je de plek deelt met anderen. 

VPS (Virtual Private Server)

Een VPS is in de basis hetzelfde opgezet als een coworkingspace (hetzelfde pand), maar het grote verschil zit ‘m in de verdeling van de ruimte. Je huurt een vaste, eigen plek (bureau!) waardoor jij zelf bepaalt wat je met die ruimte kunt doen. Doordat jij de enige bent die daar zit, ben je ook de enige die last heeft van de eventuele problemen. Je bent gelijk aan alle andere huurders en jullie krijgen allemaal evenveel ruimte. 

Cloud hosting

Cloud hosting lijkt op een VPS, maar maakt efficiënter gebruik van de ruimte. De Cloud is te vergelijken met een collectief. Je hebt allemaal hetzelfde doel en bundelt daarom de krachten om bepaalde voordelen te behalen. Toch wil iedereen een eigen plek kiezen en niet iedereen heeft ook dezelfde wensen voor de werkplek. Je ondersteunt elkaar in een collectief naar rato en zo doe je dat ook wanneer je voor cloud hosting kiest. Hoewel iedereen z’n eigen ding doet, hoor je toch bij elkaar en vorm je samen de ‘cloud’. Het voordeel van de cloud ten opzichte van VPS is de schaalbaarheid. 

Dedicated server

Wil je alles zelf in de hand houden, dan is een dedicated server voor jou. Het is je eigen kantoor. Jij bent verantwoordelijk voor alles, van onderhoud tot verzekeringen. Bij een dedicated server heb je op geen enkele manier te maken met anderen, waardoor je website vaak sneller functioneert.

Back-ups

Een van de eerste dingen die je moet regelen wanneer je host binnen is: back-ups. Niets is zo erg als alles kwijt zijn wanneer er iets crasht. Ik ben fan van UpdraftPlus (WordPress!) en kan uit ervaring zeggen dat het terugplaatsen van je website een simpel klusje is. Ook kan je host vaak iets betekenen in het terugplaatsen van een oudere versie wanneer je site crasht. 

Google Analytics en Google Search Console

Voor het crawlen en indexeren van je website is het handig om hulpmiddelen als Google Analytics en Google Search Console te gebruiken. Ze vertellen je meer over het gedrag van bezoekers, welke links de GoogleBot wel of niet gecrawld heeft en het functioneren van je website. Bovendien zijn ze ook heel handig in het bepalen van je zoekwoorden.

Stap 3. Verhoog je crawl budget

Wat een crawl budget is? Er is maar een beperkt budget per website beschikbaar vanuit de crawlers. Om zoveel mogelijk pagina’s zo snel mogelijk gecrawld te krijgen is het zaak dat je website zo crawl-proof is als mogelijk. Een aantal dingen die je kunt doen om je crawl budget te verhogen:

XML-sitemap

Een XML sitemap is een logische weergaven van de pagina’s op jouw website. Het laat duidelijk de structuur zien en hoe de verhoudingen tussen de verschillende pagina’s zijn. Een XML-sitemap maakt het onwijs makkelijk voor de bot om jouw pagina’s te crawlen: alles staat immers bij elkaar. Je kunt duizend-en-één tools vinden om sitemaps mee te maken waardoor dit een hele snelle manier is om je crawl budget te verhogen. Tip: wanneer je de yoast plugin gebruikt, dan vind je daarin ook de mogelijkheid voor een sitemap (SEO > Algemeen > Functies > XML-sitemaps, et voila: https://andtherewascontent.com/sitemap_index.xml). 

Links on point

Crawlers verplaatsen zich door middel van links. Het is dan ook een inkoppertje dat al je links moeten kloppen om dat proces te versimpelen. Denk onder meer aan het wegwerken van dode links, linkbuilding en het optimaliseren van interne links.

Stap 4. Mobile-first

Doordat er steeds meer mensen via hun telefoon op internet te vinden zijn, besloot Google in 2018 om een mobile-first index te introduceren. Dat wil zeggen Google voortaan eerst de mobiele versie van nieuwe website beoordeelt en daarna pas de desktop versie. Het is dus zaak om te zorgen dat je website op alle fronten geoptimaliseerd is voor ‘mobile first’. Test dus altijd eerst de gebruiksvriendelijkheid van je website op een telefoon. Is alles goed leesbaar, staan er geen onnodige links en werkt alles naar behoren? 

Stap 5. Snel, sneller, snelst

Hoe sneller je website reageert, hoe blijer je publiek is. Waar je vroeger gewend was dat een pagina even tijd nodig had om te laden, vinden we nu 3 seconden al onwijs lang duren. Hoe goed je content ook is, bij een trage website haken mensen af. De snelheid van je website een samenspel van allerlei verschillende elementen. Zo begint het al bij de hosting die je gekozen hebt (stap 2!). Wanneer je voor shared hosting kiest kost het meer tijd om je site te laden dan wanneer je het koninkrijk alleen hebt in een dedicated server.

Een goed startpunt voor de optimalisatie van je website is gtmetrix.com (of Google’s eigen PageSpeed Insights). Kijk op welke punten je onvoldoende scoort en pak die direct aan. Je vindt al wat makkelijke to do’s in het artikel over het snel verbeteren van je SEO score. Investeer echt in de snelheid van je website, want het maakt het verschil in gebruikservaring. 

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

No Content Available

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.