Handige Wordpress plugins die je content boosten (2021)

Handige WordPress plugins die je content boosten (2021)

wordpress

Inhoudsopgave

WordPress, de basis waar menig succesvol online platform op draait. Met meer dan 55.000 WordPress plugins tot je beschikking is er ook weinig wat niet mogelijk is. Wanneer de basis van je website staat kun je met behulp van plugins de pagina optimaliseren en gebruiksvriendelijker maken. Google blij, bezoekers blij en jij blij.  

Veel WordPress plugins hebben (in)direct betrekking op content marketing. Veel plugins dragen namelijk bij aan de SEO optimalizatie. Je website versnellen, leesbaarheid verhogen of urls bijwerken spelen immers allemaal een belangrijke rol in de beoordeling die Google aan je website geeft.

De makkelijkste manier om een geschikte plugin te vinden is natuurlijk weten waar je naar zoekt. Struinen door 55.000 plugins is geen beginnen aan én niet bepaald een leuke bezigheid. Je vindt 10 handige WordPress plugins die anno 2019 goed van pas komen in de lijst hieronder. Weten hoe je zelf de beste WordPress plugins kiest? Ook dat ontdek je hieronder.

Zo selecteer je de beste WordPress plugins

Er zijn een aantal makkelijke tips om te achterhalen of een WordPress plugin de moeite van het downloaden (of kopen) waard is.

Tip 1: Check de reviews

Een van de belangrijkste manieren om de betrouwbaarheid van WordPress plugins te controleren is het bekijken van de reviews. Hoe meer beoordelingen er gegeven zijn, hoe betrouwbaarder de beoordelingen zijn.

Tip 2: Controleer wanneer de plugin voor het laatst bijgewerkt is

Of je nou een plugin vanaf WordPress zelf downloadt of aanschaft via een platform als codecanyon, er staat altijd wel iets over de recentste update. Het fijnste zijn plugins die ergens in de afgelopen 3 maanden voor het laatst bijgewerkt zijn. Je weet daardoor nagenoeg zeker dat ’t geoptimaliseerd is voor de nieuwere versies van WordPress. Bovendien is de maker van de plugin vaak ook goed bereikbaar bij vragen of opmerkingen.

Wanneer een plugin langer dan 6 maanden niet bijgewerkt is zoek ik vaak naar een alternatief. Is dat er niet? Dan ligt mijn grens bij 1 jaar. Wanneer de plugin langer dan een jaar niet bijgewerkt is, dan weet je dat er binnenkort problemen ontstaan. WordPress zelf update heel regelmatig en bij een achterhaalde plugin kan het zomaar zijn dat je er 2 weken na het installeren plots geen gebruik meer van kunt maken.

Tip 3: Zorg dat de plugin getest is met jouw WordPress versie

In het verlengde van de 2e tip is er ook nog de check op WordPress versie. Je ziet op de website van WordPress zelf altijd staan met welke versie de plugin als laatst succesvol getest is. Welke versie je geïnstalleerd hebt zie je rechtsonderaan wanneer je op je ‘dashboard’ in WordPress kijkt.

10 handige WordPress plugins anno 2021

Over naar de orde van de dag: de 10 handigste – als je het And there was content vraagt –  gratis WordPress plugins anno 2021.

redirection

Redirection

De plugin Redirection fungeert als Redirection manager. Het is een overzichtelijke tool waarmee je in de gaten houdt of alle URL’s naar de juiste locatie verwijzen. Met een paar klikken stel je gemakkelijk een redirect in van de ene naar de andere pagina zonder dat je daar programmeerkennis voor hoeft te hebben. Hiermee voorkom je dat bezoekers (en Google) op doodlopende pagina’s terecht komen en afhaken.

easy table of contents

Easy table of contents

Wanneer je grote of complexe artikelen publiceert dan kan het goed van pas komen om een index te hebben. Een soort hoofdstukindeling zoals je dat ook in boeken vindt. Het maakt het gemakkelijk voor de gebruiker om direct naar het relevante stuk te scrollen. Met de Easy Table of Contents plugin stel je gemakkelijk per pagina in of er een ’table of contents’ moet komen. De plugin vult vervolgens zelf de index in op basis van je header-tags.  Zo vind je op And there was content een index bij onder meer het SEO begrippen artikel.

internal link juicer

Internal link juicer

Wanneer je een bepaald begrip altijd naar een pagina wilt doorlinken, dan kan het een flinke klus zijn om al je bestaande content handmatig door te kijken en linkjes te plaatsen. Gelukkig hoeft dat niet wanneer je de plugin Internal Link Juicer gebruikt. Op iedere pagina of post vind je de mogelijkheid om keywords aan de pagina te koppelen. Internal link juicer zorgt er vervolgens voor dat je gekozen keyword(s) op alle andere pagina’s van de site doorlinkt. Je kunt onder meer zelf instellen op welke pagina’s dat moet gebeuren en hoe vaak een woord op één pagina klikbaar moet zijn.

yoast seo

Yoast

Een klassieker onder de WordPress plugins is natuurlijk Yoast. Er zijn meerdere plugins die je helpen om je content SEO-proof te maken, maar dit is zeker een van de populairste. Wanneer je Yoast installeert dan krijg je direct de mogelijkheid om de basis van je website SEO-vriendelijk te maken. De wizard van Yoast maakt het onwijs makkelijk, ook wanneer je geen ervaring hebt. Verder vind je ook onderaan alle pagina’s en posts een tool waarmee je direct ontdekt of je tekst SEO-proof is en wat je eraan kunt doen om dat te verbeteren. Het zorgt niet automatisch voor een hoge ranking in Google, maar het geeft je wel alle handvatten om dit voor elkaar te krijgen.

updraft plus

UpdraftPlus

Net zoals je regelmatig een backup maakt van je laptop, moet je dat ook van je website doen. Onwijs belangrijk, want als er een keer iets fout gaat wil je niet helemaal opnieuw moeten beginnen. UpdraftPlus is een gratis backup plugin met een hoop mogelijkheden. Zo kun je automatisch en handmatig updaten, zowel de database als de bestanden backuppen, uit 16 verschillende backup locaties kiezen en bepalen welke bestanden uitgesloten worden van een backup. Je stelt dit eenmalig in en hoeft er nooit meer erg in te hebben. Ideaal!

smush

Smush

Ooit je website door PageSpeed Insights gehaald en je rot geschrokken? Welkom bij de club! Een van de eisen die Google stelt voor een SEO-vriendelijke website is een snelle website. Een snelle website is immers gebruiksvriendelijker. Wanneer je de resultaten van zo’n snelheidstool bekijkt zie je vaak terugkeren dat afbeeldingen op je site niet geoptimaliseerd zijn. Smush is een van de tools waarmee je automatisch al je afbeeldingen comprimeert, zowel de bestaande als nieuwe uploads. Ook regelt Smush lazyloading voor je. Lazyloading betekent dat afbeeldingen alleen geladen worden wanneer ze in beeld zijn. Nog zo’n handig snelheidstrucje.

hummingbird

Hummingbird

Hummingbird is net als Smush een verbeter-je-snelheid plugin. Ze komen ook van dezelfde developer, waardoor je zeker weet dat er geen overlap zit in wat beide plugins doen en ze elkaar juist ondersteunen. Hummingbird richt zich op het comprimeren van pagina’s en CSS (Gzip compression), het cache-beleid op je site en kan bovendien zelf een performance test uitvoeren waarmee je direct de problemen oplost. Samen met Smush zorgt Hummingbird ervoor dat je website een stuk sneller wordt.

inline footnotes

Inline Footnotes

Voor de gemiddelde zakelijke blog zijn voetnoten geen veelvoorkomend fenomeen. Ik had er ook weinig mee te maken tot ik voor een advocatenkantoor artikelen uit tijdschriften naar WordPress posts moest verplaatsen. Hoewel het voor een kleine doelgroep relevant is, vind je toch deze tip. Het maakt namelijk een wezenlijk verschil in de gebruikerservaring. Inline Footnotes is een plugin waarbij je tekst gemakkelijk in een voetnoot plaatst door de desbetreffende tekst tussen shortcode te plaatsen. Bovendien is de vormgeving van de voetnoten gemakkelijk aan te passen waardoor het al snel een subtiele toevoeging aan je website is.

draw attention

Draw Attention

Nog zo’n plugin waarvan je niet wist dat ‘ie handig was: Draw Attention. Ik wilde ooit een klikbaar stroomschema maken en ontdekte daardoor Draw Attention. Daarin upload je een foto en geef je aan welk gedeelte van de afbeelding naar welke URL doorlinkt. Je kunt meerdere delen van dezelfde afbeelding klikbaar maken. Een van de grote voordelen is dat je de vormgeving gemakkelijk kunt laten aansluiten op je eigen site.

related posts

Related Posts Thumbnails

Het is belangrijk om bezoekers lang op je website te houden door ze van het ene waardevolle artikel naar het volgende te sturen. Een van de technieken om je daarbij te helpen is het gebruiken van Related Posts Thumbnails. Met behulp van tags en categorieën geeft deze plugin onder al je artikelen suggesties voor posts die ook de moeite waard zijn. Het is een simpele, maar effectieve manier om de waarde van je website te verhogen. Wanneer Google ziet dat bezoekers veel van je pagina’s bekijken, zal er sneller een hogere waarde aan gekoppeld worden.

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.