10 dingen die je direct kunt doen om je SEO score te verbeteren

10 dingen die je direct kunt doen om je SEO score te verbeteren

10 dingen die je direct kunt doen om je SEO score te verbeteren

Inhoudsopgave

We willen allemaal bovenaan verschijnen in Google en het liefst ook nog gisteren. Helaas gaat een SEO-proof website niet over één nacht ijs. Zo moet je platform niet alleen relevante content aanbieden, maar ook nog eens technisch op orde zijn, een goed track record hebben en gebruiksvriendelijk zijn. Overweldigend? Geen zorgen, laten we beginnen met het kleinere werk. Je vindt hieronder 10 dingen die je op je platform kunt doen om de SEO score direct te verbeteren. Succes!

1.Google Analytics en Google Search Console instellen

Wanneer je met SEO aan de slag gaat kun je niet zonder deze twee hulpmiddelen. Hopelijk heb je ze allang aangezet, zodat je al een hoop data verzamelt. Is dit niet zo? Regel dit direct! Google Analytics meet het verkeer op je website en Google Search Console is onwijs handig in het uitzoeken van je zoekwoorden en hun ranking.

2. Kapotte links opsporen

Wanneer jij de slug van een link verandert (andtherewascontent.com/dit-is-een-slug) en er geen redirect aan meegeeft, dan loop je het risico dat mensen op een 404 pagina terechtkomen. Google heeft immers allang jouw pagina geïndexeerd en laat deze zien in de zoekresultaten. Om te voorkomen dat bezoekers op een doodlopende pagina terechtkomen is het belangrijk dat je de juiste redirects inzet. Via een redirect vertel je aan Google wat er met een bepaalde url gebeurd is. 

De 301 is de meest voorkomende verwijzing. Je zegt dan tegen Google dat url X permanent verhuisd is naar url Y. Met een 301 redirect verlies je geen linkwaarde. Doordat het een 301 is, stuurt Google alle opgebouwde autoriteit op url X mee naar url Y. Op het moment dat je voor een 302 verwijzing kiest dan ziet Google je verwijzing als tijdelijk en wordt de linkwaarde juist niet meegenomen naar de nieuwe locatie. Je zegt immers tegen Google dat je op de nieuwe locatie geen autoriteit wilt opbouwen, omdat je toch weer teruggaat naar de oude locatie. 

Voordat je de kapotte links de juiste redirect kunt meegeven, is het eerst zaak dat je kapotte links opspoort. Hoe groter je website is – en dus hoe meer links er nagekeken moeten worden – hoe langer dit ook zal duren. Brokenlinkcheck.com en de app Screaming Frog zijn mijn favoriete tools hiervoor. Hou er rekening mee dat gratis versies van linkcheckers vaak een maximum aantal links controleren. Hoe groter je website hoe groter de kans dat je ervoor moet betalen. 

3. Afbeeldingen voorzien van alt-tags

Een klein, maar belangrijk klusje is aan iedere afbeelding die je upload direct een alt-tag meegeven. Deze kun je in wordpress gewoon invullen in het veld waar ‘alt tekst’ staat, maar je kunt ‘m ook handmatig aan de url toevoegen. In een alt-tag omschrijf je zo kort mogelijk wat er op de foto te zien is. Ik probeer het altijd bij 1-3 woorden te houden. Google is namelijk goed met tekst, maar nog niet zo goed met afbeeldingen. Jouw alt-tag vertelt direct wat er op die foto gebeurt waardoor Google dat mee kan nemen bij het crawlen van de pagina. De alt tekst is ook de tekst die je ziet wanneer je je muis op een afbeelding laat zweven. 

4. Interne linkbuilding

Wanneer je al onwijs veel content hebt, dan bestaat er een grote kans dat je oude artikelen geen verwijzingen hebben naar de nieuwe artikelen. Het is zeker de moeite waard om een middag in je agenda te blokkeren om oude content door te spitten. Je maakt het je bezoekers hiermee een stuk makkelijker om naar andere artikelen door te klikken, waardoor je ze langer op je website houdt. Je laat bovendien zien aan Google welke pagina’s volgens jou extra belangrijk zijn doordat je er vaker naar linkt. 

5. Verbeter bestaande artikelen

Wanneer je dan toch alle oude artikelen doorspit om nieuwe artikelen eraan te linken, pak dan direct je kans om de teksten te verbeteren. Artikelen kunnen immers na zoveel tijd foutieve informatie bevatten. Om dit proces iets makkelijker te maken kun je via Google Analytics kijken welke artikelen goed scoren. Wellicht vind je in die artikelen nog verbetermogelijkheden waardoor het artikel nog beter scoort. Google is helemaal voor relevante content (en geen opvulcontent!) en daarom is dit een hele belangrijke manier om je SEO score direct te verbeteren.

6. Meta-tags

Dit is hét moment om de Yoast plugin aan te slingeren. Onder iedere pagina of blogartikel vind je een Yoast gedeelte waar je meta-tags kunt invullen. Je helpt Google én je publiek door meta-tags in te vullen. Met behulp van deze tags maak je het een stuk aantrekkelijker voor je publiek om op jouw pagina te klikken. 

7. Versnel je website

Hoe sneller je website is, hoe fijner de gebruiker dat vindt en dat is voor Google genoeg reden om je bonuspunten te geven in hun beoordelingsproces. Je website 100% optimaliseren wat snelheid betreft is een uitgebreide klus. Gelukkig kun je al wel een aantal dingen zelf instellen waarmee je je website technisch gezien optimaliseert. 

Om te zien hoe je site er wat snelheid betreft voor staat doe je een pagespeed test. Er zijn er een hoop online te vinden, maar ik vind gtmetrix.com een hele fijne. Daarop zie je hoe je op de verschillende snelheidsonderdelen scoort. Valt het tegen? Geen zorgen, een optimale score behalen veel websites niet gelijk. Je zult in ieder geval alvast enig verschil zien wanneer je zelf de volgende twee zaken goed regelt:

  • Gzip compressie
    Installeer een plugin als autoptimize en schakel het optimaliseren van javascript, css én html in. Je maakt hierdoor de javascript, html en css bestanden kleiner waardoor ze sneller kunnen laden. Stel ook direct ‘lazy loading’ in. Lazy loading zorgt ervoor dat afbeeldingen pas geladen worden wanneer ze daadwerkelijk in het beeldscherm van de bezoeker verschijnen. De website is daardoor sneller klaar met laden, omdat ‘ie maar een gedeelte van de afbeeldingen hoeft op te halen. De rest volgt pas wanneer iemand scrollt of doorklikt. 
  • Afbeeldingen verkleinen
    Afbeeldingen vreten ruimte wanneer ze niet geoptimaliseerd op je website staan. Zorg er daarom voor dat je afbeeldingen eerst comprimeert en dan pas upload. Mijn favoriete tool is tinypng.com. Deze website comprimeert je afbeeldingen naar een kleiner formaat, zonder dat er (zichtbaar) kwaliteitsverlies is. Extra leuk is dat ‘ie laat zien hoeveel procent aan data je hebt bespaard. Je kunt er ook voor kiezen om afbeeldingen te comprimeren tijdens het uploaden of zelfs daarna pas. Hiervoor kun je een plugin als Smush gebruiken. 

Hiermee heb je de eerste stappen gezet naar een snellere website. Wil je nog verder technisch optimaliseren? Zorg dan dat je de punten aanpakt (of beter nog: laat aanpakken door een expert) die gtmetrix als slecht gemarkeerd heeft. Een geoptimaliseerde website is een van de belangrijkste technieken om de SEO score direct te verbeteren.

8. Link naar relevante content

Een simpele manier om lezers langer op je website te houden en ook nog eens je linkbuilding te versterken is door aanverwante content aan te bieden. Denk aan de ‘lees ook eens dit artikel’ en ‘misschien vind je dit ook interessant’ meldingen. Er zijn allerlei plugins voor te vinden (uiteraard!), maar het kan goed dat je al een optie hiervoor in je WordPress website hebt. Wanneer je builders als Elementor en WP Bakery gebruikt, dan kun je vrij eenvoudig een blok aan je pagina toevoegen waarin je de nieuwste artikelen of artikelen uit een bepaalde categorie laat zien. Ook een goed punt om mee te experimenteren. Wat werkt het beste voor jouw publiek? Wanneer blijven ze langer hangen of klikken ze door? Trial and error!

9. Geef je teksten een goede opmaak mee

Ook dit maakt WordPress met Gutenberg steeds makkelijker. Mocht je nou nog geen Gutenberg gebruiken of nieuw zijn in het teksten plaatsen: geef je teksten de juiste opmaak mee. Dat wil zeggen dat je onder meer titels voorziet van h1, h2, h3 (etc) tags, automatische bulletpoints gebruikt en geen handmatige bullets, alinea’s maakt en links toevoegt waar nodig. Het verhoogt de leesbaar voor je publiek en Google kan je teksten veel makkelijker analyseren.

10. Maak het delen van je pagina’s makkelijk

Linkbuilding gebeurt niet alleen intern, integendeel. Door andere websites naar jouw pagina’s te laten verwijzen laat je Google zien dat je website iets interessants te melden heeft. Een van de manieren waarop je dat doet is door traffic vanaf social media te genereren. Maak het makkelijk voor je bezoekers om je content te delen door ‘share’ buttons toe te voegen. Zo kunnen ze met 1 klik jouw pagina delen op facebook, via whatsapp, linkedin of welke andere kanalen jij dan ook graag op gepromoot wordt.

Met behulp van deze 10 tips voor je platform kun je je SEO score direct verbeteren. Natuurlijk is er nog veel meer te bedenken om je website nog beter gevonden te laten worden. First things first, met deze simpele stappen kom je al heel ver. 

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.