Zo werkt... SMART doelen stellen • &therewascontent

Zo werkt… SMART doelen stellen

goal

Inhoudsopgave

Het doel: tijd overhouden. Als je productiever bent, hou je meer tijd over. En dat is wat we willen toch? Tijd overhouden? Je zit immers vol ideeën, ziet overal kansen en stelt daarbij ook nog eens hoge eisen aan jezelf. Hoe chill zou het zijn om wat extra uren in een dag te hebben, zodat je eindelijk tijd hebt voor al die toffe projecten waar je nu toch echt eens iets mee moet gaan doen?

Nope.

Achter de wens om tijd over te houden ligt vaak het gebrek aan prioriteiten stellen, ofwel de chaos die je voor jezelf gecreëerd hebt (no worries, die fout maken we echt allemaal). Als je productiever werkt, weet je sneller tot het gewenste resultaat te komen dankzij een gezonde balans tussen efficiënt en effectief werken. Alleen, wat is dat gewenste resultaat eigenlijk? Tijd overhouden is immers geen doel, maar een leuke bijkomstigheid. En dat is precies waarom het stellen van SMART doelen de allereerste stap is naar productievere dagen.

SMART keuzes maken

Keuzes maken helpt je groeien als ondernemer. En dat gaat een stuk eenvoudiger als je weet waar die keuzes toe moeten leiden. Precies: als je weet wat je doelen zijn. Om je doelen ook haalbaar te formuleren kun je diverse technieken gebruiken, waarvan SMART een van de populairste is. Daarom deze keer aandacht voor SMART doelstellingen formuleren: hoe werkt dat?

Aan de slag

SMART is een afkorting voor de 5 verschillende eigenschappen die jouw doel moet hebben:
Specifiek
Meetbaar
Acceptabel
Realistisch
Tijdgebonden

Specifiek

De formulering van je doel moet specifiek zijn. Hoe specifieker je doel, hoe makkelijker het is om de juiste keuzes te maken. Het begrip concreet valt ook regelmatig als het gaat over het stellen van doelen. Je kunt het jezelf makkelijk maken door antwoord te geven op de W-vragen.

  • Wie zijn er betrokken bij [doel]
  • Wat wil ik bereiken met [doel]?
  • Waar ga ik met [doel] aan de slag?
  • Wanneer ga ik met [doel] aan de slag?
  • Waarom wil ik [doel] bereiken?

Meetbaar

Je mag een doel pas een doel noemen als het meetbaar is. Hoe kan ik meten of mijn doel behaald is? Op die vraag dien je het antwoord te hebben wanneer je een doelstelling formuleert. Je kunt hierbij denken aan statistieken in je Google Analytics, een fysiek product in handen hebben of bijvoorbeeld je omzet wanneer je de belasting doet.

Acceptabel

De A is een letter die regelmatig een iets andere betekenis krijgt. Zo passeren Ambitieus, Aanvaardbaar en Actiegericht ook regelmatig de revue. Ze hebben allemaal dezelfde boodschap: is er draagvlak voor je doel? Krijg je er energie van, ben je bereid ervoor te werken? Wanneer je oprecht ja kunt antwoorden op die vragen, is je doelstelling ook door de ‘A’ ronde heen.

Realistisch

Dromen is goed, maar wanneer je ermee aan de slag gaat komt er een stukje realiteit bij kijken. Je verandert je droom immers in een doel. Is je doel niet te moeilijk of juist te makkelijk? Het is belangrijk dat je rekening houdt met de praktijk. Er komen onverwachte zaken op je pad en klussen tussendoor. Zorg dat je daar rekening mee houdt tijdens het formuleren van je doel, zodat je gemotiveerd blijft en het een haalbaar doel blijft.

Tijdgebonden

Wanneer je doel tijdgebonden is, hangt er een start- en einddatum aan. Wanneer je met tussendoelen werkt is het ook handig om deze een datum te geven. Je werkt vaak gerichter wanneer je weet dat er een einddatum aan de klus hangt.

SMART in praktijk

Genoeg theorie. Hoe zit het met SMART doelstellingen in praktijk? Je kunt uiteraard alle vragen los beantwoorden en daarmee een uitgebreid doelstellingen document hebben. Ikzelf geef de voorkeur aan een ingekorte versie van SMART doelstellingen. Eén zin waarin ik direct kan zien waar ik aan werk en wanneer ik dat wil behalen. Een van mijn doelen heeft bijvoorbeeld alles te maken met het produceren van content waarmee ik mijn Pinterest account kan laten doorgroeien. Het onderstaande doel is een voorbeeld, maar lijkt wel bijzonder veel op het doel wat ik voor mezelf gesteld had. En ik kan je zeggen, de statistieken vertellen dat het zonder meer een geslaagde missie is!

SMART doel geformuleerd
Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.