Groen ondernemen • &therewascontent

Ik vind dat ons online gedrag duurzamer kan én moet. Daarom zet ik me in voor bewustwording van de impact van ons online gedrag op het milieu. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Zo gaan er geen onnodige kliks verloren en verlaag je jouw CO2 uitstoot. Of je nou een eenmanszaak of een grote organisatie bent.

Groen ondernemen

De impact van een ZZP’er in de dienstverlenende sector – zoals ik – op de klimaatproblematiek lijkt klein. Niets is minder waar. Grote kans dat je vandaag al enkele e-mails hebt verzonden, een aantal appjes verstuurd hebt en iets opgezocht hebt op Google. Hoe nuttig die zaken ook zijn; alles wat je online doet, zorgt voor CO2 uitstoot. En het is algemeen bekend dat CO2 een van de grootste boosdoeners is in de klimaatveranderingen¹. 

Nederland telde in 2020 maar liefst 1,1 miljoen zelfstandigen². Stel je voor dat al die zelfstandigen één e-mail per dag zouden versturen. Eén email staat gelijk aan 1 gram CO2. Dan betekent dat een uitstoot van 1,1 ton CO2 per dag³. En dat is dan weer net zoveel uitstoot als ruim 9900 km met de auto rijden⁴. Nou is het versturen van noodzakelijke emails niet erg, maar stel je voor dat dit 1.1 miljoen ‘bedankt, fijne dag’ mailtjes zijn. Zijn die nou écht nodig?  

Duurzaamheid + &therewascontent

In de loop der jaren is de klimaatproblematiek een steeds belangrijker aandachtspunt geworden waar we allemaal een aandeel in hebben. Zelf probeer ik steeds meer kleine stapjes te zetten naar gedragsverandering, maar dat is soms best lastig. Zo zou ik graag enkel duurzame kleding kopen, maar laat mijn budget dat niet altijd toe. En ik eet dan vrijwel volledig vegetarisch, maar er gaat geen dag voorbij dat ik geen kaas of andere zuivel eet. En toch bleef het voor mij iets ongrijpbaars hebben.

En toen kwam de rebranding van &therewascontent. Ik hou me veelal bezig met SEO en e-mailmarketing; organische marketingtechnieken waar je jarenlang plezier van hebt. Een hele duurzame manier van je marketingmix inrichten dus. Dat wilde ik ook terug laten komen in mijn branding. Door een mooi Pinterestplaatje – zoals dat gaat – ontdekte ik Organic Basics en hun Low Impact website. En dát bleek de eye-opener die ik tot dan toe gemist had. 

Duurzaamheid + Nienke

Mijn leven speelt zich van jongs af aan al online af. Van daten tot vriendschappen, hobby’s en werk: ik doe ontzettend veel online. Het besef dat iedere klik online zorgt voor vervuiling en klimaatverandering vond ik enorm confronterend. Het is heel logisch, maar ook iets waar ik nog nooit over nagedacht had. Hoe vaak scroll ik wel niet doelloos door m’n telefoon? En hoeveel onnodige uren spendeer ik online? Dat zijn schandalig veel uren als ik de schermtijd van mijn iPhone moet geloven.

Ook ik heb regelmatig gedacht: ‘wat maakt die ene klik die ik minder doe nou uit?’. Nou, veel dus. Ik werk al sinds het begin vanuit UX-gedachtegoed. Ofwel, zet die gebruiker op de eerste plek, optimaliseer je klantreizen en zorg dat je iemand zo efficiënt mogelijk naar de eindbestemming van je funnel begeleidt. En nu is daar nog een laag bij gekomen. Optimaliseer die klantreis voor een fijnere klantervaring én om ervoor te zorgen dat alles wat je maakt nut heeft. Zo gaat er geen enkele klik verloren.

"It's only one e-mail", said 4.72 billion internet users. Small steps do make a big difference.

Missie

Ik wil meer bewustwording creëren. Een groenere toekomst maken we immers samen. Iedereen kan een eerste stap in de groene richting zetten. Op een manier die bij jou en je organisatie past. De één doet dat door enkel duurzame materialen te gebruiken, de ander door het licht op kantoor vaker uit te zetten en ik kies voor duurzame marketingtechnieken. Doe jij met me mee?

Waarom duurzame marketing?

Er zijn veel ondernemers & organisaties die denken dat zij niet zoveel aan de CO2 uitstoot kunnen doen, omdat ze geen kantoor hebben, geen producten maken of daar geen geld voor hebben. Wat al deze bedrijven wél (nodig) hebben is marketing. Een wezenlijk onderdeel van het businessplan waar ze sowieso tijd aan moeten besteden. En dat betekent dat ook zij impact kunnen maken. Wees slim en investeer direct in een goede, duurzame marketingstrategie. Beter voor je business, mens én milieu.

Duurzame marketing is de eerste stap naar duurzaam ondernemen. Een laagdrempelige stap die zich zeker weten terugbetaald:

Bronnen
  1. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/klimaatverandering/gevolgen-klimaatverandering
  2. https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/dossier-zzp
  3. https://www.ovoenergy.com/ovo-newsroom/press-releases/2019/november/think-before-you-thank-if-every-brit-sent-one-less-thank-you-email-a-day-we-would-save-16433-tonnes-of-carbon-a-year-the-same-as-81152-flights-to-madrid.html
  4. https://www.clo.nl/indicatoren/nl0134-koolstofdioxide-emissie-per-voertuigkilometer-voor-nieuwe-personenautos

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.