Zo werkt… Evernote – Altijd je notities bij de hand

Zo werkt... Evernote - Altijd je notities bij de hand
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Als je regelmatig mijn Instagram Stories bekijkt dan heb je me meer dan eens horen praten over Evernote. Het is mijn favoriete tool als ik op meerdere plekken dezelfde informatie nodig heb. Ik heb namelijk twee laptops en een telefoon waar ik afwisselend gebruik van maak. Uiteraard zijn er veel ‘in the cloud’ applicaties tegenwoordig. Dropbox en Google Drive zijn twee absolute ‘cloud’ favorieten, maar ze bieden beiden niet het gemak van korte aantekeningen en herinneringen uitwisselen. In dit artikel leg ik je uit hoe Evernote werkt en waarom het een fijne toevoeging is aan je apps.

Organiseer je notities

In de basis is Evernote een app waarin je ideëen, to do’s en projecten op één plek bewaart. Je maakt notities aan die je vult met dat wat jij kwijt wilt.

Tekst
Waar de meeste mensen Evernote voor gebruiken is uiteraard de mogelijkheid om teksten te typen. Iedere notitie kun je volledig opmaken met behulp van tools als

 • Lettergrootte en lettertypes
 • Kleuren
 • Bold, Italic, Underline, Strikethrough
 • Hyperlinks
 • Bulleted/Numbered lijsten
 • Markeren
 • Checkboxes
 • Codeblokken
 • Tabellen
 • Inspringen
 • Uitlijnen
 • Scheidingslijnen

Beeld
Notities kun je aanvullen (of volledig gebruiken) voor beeld. Sleep bestanden (niet alleen foto’s overigens, echt alle bestanden) vanaf je laptop naar je notitie en het bestand verschijnt in beeld. Ook kun je afbeeldingen van het internet kopiëren en deze probleemloos in je notitie plakken.

Eén van mijn favorieten is de mogelijkheid om foto’s te maken met Evernote zelf. De camera in Evernote werkt als een scanner. Als jij je handgeschreven notities fotografeert, dan scant Evernote alle ruis weg, waardoor je geschreven tekst in je notitie hebt in plaats van een foto van een papiertje met daarop geschreven tekst.

Geluid
Nog zo’n fijne uitvinding is de opnamemogelijkheid in Evernote. Hang je spraakmemo’s aan je notities of maak in de app zelf een spraakmemo. Zo kun je bijvoorbeeld je voorbereidingen, aantekeningen en opnames van een interview op één plek bewaren.

Extra tools
Het fijne aan populaire tools als Evernote is dat er eindeloos veel uitbreidingsmogelijkheden zijn. Zo kun je via IFTTT een hoop voor elkaar krijgen. Er zijn ook de nodige directe koppelingen met Evernote te vinden. Slack, Google Drive, Siri en Zapier zijn slechts enkele voorbeelden. Ook biedt Evernote een Web Clipper extensie aan voor je browser. Met één druk op de knop kun je webpagina’s opslaan in je notities. Ook dat kun je voor vele doeleinden gebruiken. Zo gebruik ik de Web Clipper veelal voor recepten.

Nienke's Evernote
(Je snapt dat ik mijn klanten tijdelijk geanonimiseerd heb)

Evernote inrichten

Je hoeft Evernote in principe niet in te richten. Je kunt vanaf je aanmelding direct notities aanmaken en van alle bovengenoemde functies gebruik maken. Wil je echter optimaal gebruik maken van Evernote, dan is het handig om een systeem voor de app te ontwikkelen. Wat daarin het beste werkt? Dat is aan jou, jij moet er immers mee werken. Geen paniek, ik laat je niet zonder basiskennis die beslissing maken. De volgende stappen zijn een goed begin voor een georganiseerd Evernote account.

Stap 1: Organiseer je notebooks en stacks

Een notebook bestaat uit een verzameling van notities. Je kunt notebooks zien als losse notitieboeken (verrassend) of als tabbladen. Ik kies ervoor om iedere klant een eigen notebook te geven waarin ik alles kwijt kan wat met die klant of dat project te maken heeft. Dat betekent wel dat ik op een gegeven moment een enorme verzameling aan losse notitieboeken heb. Een goed moment om een ‘stack’ aan te maken. Ik heb mijn verzameling ‘Business’ genoemd. Onder Business vind je dus alle notebooks vol met notities die iets te maken hebben met dat project. Superhandig!

Begin met het aanmaken van notebooks/stacks waarvan je zeker weet dat je ze nodig hebt. Zo vind je in de toekomst een stuk sneller je notities terug.

Stap 2: Voorzie je notities van tags

Iedere notitie kun je ook nog eens voorzien van tags. Tags zijn heel handig als je nog verder onderscheid wilt maken in je notities. Zo kun je met behulp van tags bijvoorbeeld het ‘Getting Things Done’ systeem implementeren. Een van de systemen waar ik over te spreken ben, is het systeem wat hier door Enrico Nahler uitgelegd wordt. Zeker de moeite waard als je Evernote naar het volgende level wilt tillen.

Stap 3: Alles langs de inbox

Als je even snel een aantekening maakt, wil je niet moeten nadenken of je notitie wel de juiste tags heeft en of het wel in het goede notebook staat. Alleen hoe zorg je ervoor dat je dit wel regelmatig controleert? Daarvoor kun je de ‘Inbox’ notebook in het leven roepen. Je hebt in Evernote de vrijheid om in te stellen in welk notebook je notities in eerste instantie opgeslagen worden. Stel dit in op je nieuwe notebook genaamd inbox en organiseer eens in de zoveel tijd je inbox. Komt het je bekend voor? Dat kan goed kloppen als je het artikel over een contentdatabase gelezen hebt. Het aanmaken van een inbox is een van mijn favoriete manieren om informatie te organiseren. Ook in Evernote!

Aan de slag

Het Evernote Basic (gratis) account kan alles waar je in dit artikel over gelezen hebt. Ikzelf gebruik momenteel ook het Basic account. Het enige nadeel: ik gebruik 3 apparaten en met een basic account mag je er twee tegelijk gebruiken. Daar kun je gelukkig prima omheen werken door de webversie van Evernote te gebruiken op het 3e apparaat. Succes!

Zo werkt... Evernote - Altijd je notities bij de hand

Nienke Buijser door Aline Bouma

And there was content helpt creatieve bedrijven en ondernemers met hun content marketing. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief