5 websites met rechtenvrije, gratis stockphoto’s die wél echt zijn

5 websites met rechtenvrije, gratis stockphoto's die wél echt zijn
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Als het gaat om beeldmateriaal bij een blogpost of in een nieuwsbrief dan kan het soms best lastig zijn om uit je eigen verzameling te kiezen. Stockphoto’s zijn op die momenten vaak meer op z’n plaats. Nu wil alleen het geval dat stockphoto de laatste jaren een vies woord geworden is. Een stockphoto is niet authentiek, niet duidelijk van jouw merk en al helemaal niet oprecht. Dat zijn allemaal uitspraken die waar zijn. Een stockphoto wint het immers nooit van eigen materiaal.

Toch is er niks mis mee om gebruik te maken van stockphoto’s. De database aan toegankelijke, echte foto’s is namelijk steeds groter geworden. Op de momenten dat je geen geschikt eigen materiaal hebt, zijn deze plekken op het internet waar je moet zijn. Hier vind je 5 websites met je waar je gratis, rechtenvrije stockphoto’s vindt die jouw blogposts en nieuwsbrieven kunnen ondersteunen. En het goede nieuws? Het zijn (meestal) foto’s die gemaakt zijn door hobbyisten. Dat maakt ze een stuk echter dan de foto’s die je op een klassieke stockphotowebsite vindt.

  1. Unsplash
  2. Pexels
  3. Pixabay
  4. Albumarium
  5. Magdeleine

Rechtenvrij

Nu hebben onder meer Instagram en Pinterest ook een enorme bak aan prachtig beeldmateriaal waarvan je het liefst van alles copy-paste. Doe dat niet! Rechtenvrij beeldmateriaal is zo ontzettend belangrijk tegenwoordig. Je wilt geen duizenden euro’s weggooien, omdat je zonder toestemming beeldmateriaal gebruikt hebt. Op welke manier je een foto mag gebruiken hangt af van de licentie van de fotograaf. Lees dus altijd goed wat er wel en niet mag voor je een foto gebruikt!

Hieronder een spiekbrief met de meest voorkomende mogelijkheden (via Creative Commons).


Naamsvermelding. Je staat anderen toe om het werk waar jij auteursrecht op hebt te kopiëren, distribueren, vertonen, en op te voeren, en om afgeleid materiaal te maken dat op jouw werk gebaseerd is – maar uitsluitend als jij vermeld wordt als maker.

Niet-commercieel. Anderen mogen je werk kopiëren, vertonen, distribueren en opvoeren, alsmede materiaal wat op jouw werk gebaseerd is, mits niet voor commerciële doeleinden.

Geen Afgeleide Werken. Anderen mogen je werk kopiëren, distribueren, vertonen en opvoeren mits het werk in de originele staat blijft. Het is niet toegestaan dat anderen jouw werk gebruiken als basis voor nieuw materiaal.
cc share
Gelijk Delen. Je staat anderen toe om van jouw werk afgeleid materiaal te maken onder de voorwaarde dat zij het onder dezelfde licentie vrijgeven als het originele werk.

 

 
5 websites met rechtenvrije, gratis stockphoto's die wél echt zijn

Nienke Buijser door Aline Bouma

And there was content helpt creatieve bedrijven en ondernemers met hun content marketing. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief