Zo werkt... IFTTT • BLOG • &therewascontent

Zo werkt… IFTTT

Inhoudsopgave

Een van de meest waardevolle lessen die je als ondernemer leert is dat je het niet alleen kunt en geen zinloze tijd moet besteden aan zaken die meer opleveren als je ze uitbesteed. Dit gaat meestal op voor het samenwerken met andere ondernemers. Zo kun je iemand inhuren om je content te organiseren of te schrijven, iemand om je events te organiseren en iemand om je PR te doen. Wat de laatste jaren ook in opkomst is, zijn de zogeheten VA’s. Virtual Assistants die je voor een scala aan kleine, doch belangrijke, taken kunt inzetten. Ik ben helemaal voor het inhuren van andere ondernemers om werk gedaan te krijgen, maar alleen als het ook echt een meerwaarde heeft. Zo zijn er toch echt klussen die je beter niet aan een mens kunt uitbesteden, maar via het fenomeen applets regelt.

Nog nooit van het begrip applets gehoord? Een applet is een miniprogramma die functioneert binnen grotere programma’s. Het zorgt meestal voor een gebruiksvriendelijke, fijnere ervaring binnen de programma’s die je al gebruikt. Ze zijn vooral bekend binnen de programmeertaal Java, maar zo ingewikkeld ga ik het niet voor je maken vandaag. In dit artikel richt ik me specifiek tot de applets die je zelf kunt creëren op het platform IFTTT.

Wat is IFTTT?

IFTTT is een website waarop je verschillende diensten met elkaar laat samenwerken. Deze lijst zou eindeloos lang kunnen worden, maar de verzameling hieronder geeft al een goed beeld. Je vindt alle mogelijkheden hier op de website.

Voorbeelden van diensten op IFTTT zijn:

– Apparaten (wasmachines, robotstofzuigers, koffiezetapparaten)
– Websites (wordpress, bitly, buffer, google calendar, google drive)
– Socials (facebook messenger, skype, slack, iOS/google contacts, gmail)
– Auto’s (BMW Labs, Eve for Tesla)
– Omgeving (thermostaten, verlichting, locatiediensten [gps] )
– Gezondheid (fitbit, strava, Google Glass)
– Muziek (spotify, soundcloud, deezer)

Wat kan ik met IFTTT?

Zoals je al vermoed is IFTTT een afkorting. Het staat voor IF This, Then That. Je brengt twee losse diensten samen op een manier die zij zelf niet kunnen. Je kunt bijvoorbeeld een applet gebruiken om al je Instagram posts in één Google Sheets document te verzamelen, zodat je eenvoudig kunt zoeken tussen je bestaande content. Ook kun je een applet maken die automatisch een tweet plaatst op het moment dat je er nieuw artikel op je site online komt.

Moet ik zelf al die applets bedenken?

De mogelijkheden zijn zo eindeloos dat IFTTT overweldigend kan zijn. Daar zijn ze gelukkig op voorbereid. Er zijn al duizenden kant en klare applets te vinden op de site die weer door andere gebruikers gemaakt zijn. Hieronder zie je enkele suggesties die IFTTT voor mij doet.

IFTTT

Waar gebruikt And there was content het voor?

Voor mij is IFTTT meer dan alleen een handige manier om mijn content snel op diverse kanalen te verspreiden. Ik heb bijvoorbeeld door mijn hele huis Philips Hue lampen hangen die ik met één druk op de knop allemaal aanzet via het widget scherm op mijn iPhone. Zo kan iemand die niet de toegangscode heeft van mijn telefoon ook snel de verlichting aandoen. Verder gebruik ik IFTTT om meldingen te krijgen van goedkope vluchten naar New York. Ik scoorde dankzij deze applet vliegtickets van Brussel naar NYC voor maar € 260.

Hoe maak ik een applet?

Dat is heel simpel! Je gaat de formule ‘if this then that’ invullen. This is de eerste dienst die je wilt gebruiken. Je kiest eerst de dienst en daarna wat deze dienst moet doen. IFTTT laat alle mogelijke this/that’s zien wanneer je de dienst opent. Zo kun je bijvoorbeeld Twitter als ’this’ kiezen en Email als ’that’. Een van de mogelijke formules is dan:

Als (if) @nienkebuijser een nieuwe tweet plaatst op Twitter (this) stuur dan (then) een email naar info@andtherewascontent.com (that).

Nog een voorbeeld, waar ik ook daadwerkelijk gebruik van maak, is een combinatie tussen Evernote (this) en Trello (that).

Als (if) er de tag ‘inspiratie’ aan een Evernote notitie toegevoegd wordt (this) plaats dan (then) een kaart met de inhoud van de Evernote notitie onderaan de Trello lijst ‘INBOX’ met als titel ‘NOG VERWERKEN: titel van de notitie (that).

Werkt het ook echt?

IFTTT is een van mijn favoriete tools, omdat het me veel tijd scheelt. Ik hoef niet langer zelf tweets te plaatsen als er een artikel online komt, mijn facebookpagina krijgt ook regelmatig een impuls en ik kan eenvoudig op één plek zoeken tussen mijn gepubliceerde content in Google Sheets. Ook zet ik het vaak in voor mijn klanten, omdat simpele klussen hiermee geautomatiseerd worden. Dat scheelt geld en/of tijd voor hen en ik kan de tijd weer inzetten voor waardevollere werkzaamheden.

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.