Zo werkt … IFTTT – De kracht van samenwerken via applets

Google Assistant, IFTTT applets
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Een van de meest waardevolle lessen die je als ondernemer leert is dat je het niet alleen kunt en geen zinloze tijd moet besteden aan zaken die meer opleveren als je ze uitbesteed. Dit gaat meestal op voor het samenwerken met andere ondernemers. Zo kun je iemand inhuren om je content te organiseren of te schrijven (mij, ghehe), iemand om je events te organiseren en iemand om je PR te doen. Wat de laatste jaren ook in opkomst is zijn de zogeheten VA’s. De Virtual Assistants die je voor een heel scala aan kleine, doch belangrijke, taken kunt inzetten. Vandaag laat ik je zien dat je niet alleen aan andere ondernemers werk moet uitbesteden, maar ook aan het fenomeen applets.

Nog nooit van het begrip applets gehoord? Een applet is een miniprogramma die functioneert binnen grotere programma’s. Het zorgt meestal voor een gebruiksvriendelijke, fijnere ervaring binnen de programma’s die je al gebruikt. Ze zijn vooral bekend binnen de programmeertaal Java, maar zo ingewikkeld ga ik het niet voor je maken vandaag. In dit artikel richt ik me specifiek tot de applets die je zelf kunt creëren op het platform IFTTT.

Wat is IFTTT?

IFTTT is een website waarop je verschillende diensten met elkaar laat samenwerken. Deze lijst zou eindeloos lang kunnen worden, maar de verzameling hieronder geeft al een goed beeld. Je vindt alle mogelijkheden hier op de website.

Voorbeelden van diensten op IFTTT zijn:

  • Apparaten (wasmachines, robotstofzuigers, koffiezetapparaten)
  • Websites (wordpress, bitly, buffer, google calendar, google drive)
  • Socials (facebook messenger, skype, slack, iOS/google contacts, gmail)
  • Auto’s (BMW Labs, Eve for Tesla)
  • Omgeving (thermostaten, verlichting, locatiediensten [gps] )
  • Gezondheid (fitbit, strava, Google Glass)
  • Muziek (spotify, soundcloud, deezer)

Wat kan ik met IFTTT?

Zoals je al vermoed is IFTTT een afkorting. Het staat voor IF This, Then That. Je brengt twee losse diensten samen op een manier die zij zelf niet kunnen. Je kunt bijvoorbeeld een applet gebruiken om al je Instagram posts in één Google Docs document te verzamelen, zodat je eenvoudig kunt zoeken tussen je bestaande content. Ook kun je een applet maken die automatisch een tweet plaatst op het moment dat je er nieuw artikel op je site online komt.

Moet ik zelf al die applets bedenken?

De mogelijkheden zijn zo eindeloos dat IFTTT overweldigend kan zijn. Daar zijn ze gelukkig op voorbereid. Er zijn al duizenden kant en klare applets te vinden op de site die weer door andere gebruikers gemaakt zijn. Hieronder zie je enkele suggesties die IFTTT voor mij doet.

Suggesties IFTTT applets

Waar gebruik jij het voor Nienke?

Voor mij is IFTTT meer dan alleen een handige manier om mijn content snel op diverse kanalen te verspreiden. Ik heb bijvoorbeeld door mijn hele huis Philips Hue lampen hangen die ik met één druk op de knop allemaal aanzet via het widget scherm op mijn iPhone. Zo kan iemand die niet de toegangscode heeft van mijn telefoon ook snel de verlichting aandoen. Verder gebruik ik IFTTT om meldingen te krijgen van goedkope vluchten naar New York. Ik scoorde dankzij deze applet vliegtickets van Brussel naar NYC voor maar € 260.

Hoe maak ik een applet?

Werkt het ook echt?

 

IFTTT is een van mijn favoriete tools, omdat het mij veel tijd scheelt. Ik hoef niet langer zelf tweets te plaatsen als er een artikel online komt, mijn facebookpagina krijgt ook regelmatig een impuls en ik kan eenvoudig op één plek zoeken tussen mijn gepubliceerde content in Google Docs. Wil je weten hoe IFTTT jouw business kan helpen? Plan dan snel een contentsessie in.

 

Zo werkt … IFTTT - De kracht van samenwerken via applets

Nienke Buijser door Aline Bouma

And there was content helpt creatieve bedrijven en ondernemers met hun content marketing. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief