Zo werkt… een visionboard – de law of attraction in beeld

Dromen over de toekomst met een visionboard
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Een visionboard. Wel eens van gehoord? Ik zie ze regelmatig voorbij komen op YouTube bij bijvoorbeeld Sanny Verhoeven of Annic ten Duis. Een visionboard helpt je een duidelijker beeld van je dromen te krijgen en om ze te bereiken. Het wordt in de meeste gevallen dan ook gekoppeld aan the law of attraction.

The law of what now?

The law of attraction heeft alles te maken met de overtuiging dat hoe jij naar de wereld kijkt invloed heeft op wat de wereld jou geeft. Op het moment dat jij altijd bezig bent met het negatieve dan zul je ook veelal negatieve dingen op je af zien komen. Kijk je echter positief naar de wereld, dan trek je het positieve ook naar je toe. Deze overtuiging zie je in vele soorten en maten voorbij komen en hoe je tegenover the law of attraction staat is aan jou.

Mijn overtuiging is dat er wel degelijk een kern van waarheid in zit. Een positieve kijk op het leven zorgt ervoor dat je kansen ziet, nieuwe avonturen aangaat en een leuker mens bent. Ik geloof echter wel dat je altijd zelf moet blijven werken voor je kansen, want die komen niet vanzelf aanwaaien als je maar vaak genoeg eraan denkt. De balans tussen die twee maakt wel dat ik blijf ontwikkelen en ook op off days niet vergeet waar ik het allemaal voor doe. Een van de manieren waarop ik mezelf herinner aan al het positieve is met behulp van een visionboard.

“Knippen en plakken, sure, ga jij lekker knutselen met je visionboard”

Ik heb lang gedacht dat een visionboard een overdreven uiting was van the law of attraction. Als je er video’s over kijkt dan hoor je vaak verhalen van mensen bij wie alles in het meest zonnige scenario uitgekomen is. De ultranuchtere Nederlander in mij denkt dan heel cynisch: ‘tuuuurlijk, alles kwam uit. Het zal ‘ns niet’. En toch lees je hier een blogpost over het hoe en wat van een visionboard. Ik vind dat ik zaken geprobeerd moet hebben voor ik het volledig afschiet en zo zat ik ook aan een visionboard op een druilerige vrije middag. Dat board hangt inmiddels een maand of drie boven mijn bureau en af en toe trekt het mijn aandacht. Er staat namelijk onder meer “samen staan we sterk” op. Als ik vastzit in mijn eigen cirkel van negativiteit dan zie ik die quote en realiseer ik me dat ik meer om hulp wil vragen, omdat ik geloof dat je verder groeit door het niet alleen te doen. Het helpt me uit mijn dip te komen. En dat is precies waarom ik een visionboard eigenlijk best wel fijn vind. Het herinnert me aan de zaken belangrijk zijn voor mij.

Een visionboard knutselen

Hoe maak je een visionboard?

We gaan toch echt knutselen. Fysiek bezig zijn helpt je gedachten te verzetten en niet afgeleid te raken door alle meldingen en prikkels die je achter je computer tegenkomt.

Wat je nodig hebt:

  • Een vel papier, het kan gerust op een a4
  • Een schaar
  • Lijm (of plakband)
  • Tijdschriften, kranten
  • Forest app of een andere timer

Wat je doet:

  1. Zet Forest aan op 20-30 minuten of zet de timer (Pomodoro!) en leg je telefoon en andere afleidingen ver weg. Je hebt een open mind nodig en dat lukt het beste zonder ongevraagde prikkels.
  2. Blader de tijdschriften en kranten door en scheur/knip alles eruit wat je ook maar enigszins aanspreekt. Weggooien kan altijd nog. Net als bij brainstormen en mindmappen: niets is fout. Waag het niet om iets gelijk af te schrijven.
  3. Maak een selectie van de beelden, woorden en zinnen die passen bij jouw onderneming, bij dat waar je graag naartoe wilt. Dat hoeft niet slechts één onderwerp te zijn. Als het maar betrekking heeft op groeien als ondernemer en/of met je onderneming.
  4. Tijd voor het knip en plak gedeelte, jazeker, we gaan knutselen. Of je er een meesterwerk van maakt is aan jou, maar zorg ervoor dat je de selectie zichtbaar op je vel papier plakt.
  5. Maak er een foto van en/of hang het op een plek waar je regelmatig komt. Zorg ervoor dat je je visionboard regelmatig tegenkomt. Boven je bureau, op de koelkast, op de wc-deur: alles mag. Als je er maar onverwacht tegenaan kunt lopen. In een la gaat het niet gebeuren.

Wat je ermee bereikt:

Schrijf een datum op je visionboard. Het helpt je om na een tijdje (dankzij de datum weet je precies hoe lang dat tijdje is) te reflecteren op hoe je gegroeid ben. Het laat je ook kritisch kijken naar de huidige stand van zaken: komt het nog wel overeen met wie je bent en waar je naartoe wilt? Het zijn hele korte moment waarop je even stilstaat bij de positieve dingen, je dromen, hoop en wensen. En ben jij iemand die na afloop kan zeggen: ‘alles is uitgekomen!!!’? I applaud you, dat is heel vet. Als het jou helpt, op welke manier dan ook, ben ik blij. En weet dat je zoiets niet hoeft te delen met het universum. Zoals Rosalynn Mejia zegt op mijn visionboard:

“The best moments of my life don’t make it to social media.”

 

Zo werkt een visionboard - in 5 stappen naar een positiever leven

Nienke Buijser door Aline Bouma

And there was content helpt creatieve bedrijven en ondernemers met hun content marketing. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief