Voice search: ‘Hey Google, heeft bloggen überhaupt nog wel zin?’

voice search

‘Hey Google, mogen konijnen witlof?’ Terwijl Google me vertelt dat konijnen volgens de website bunnybunch.nl inderdaad witlof mogen, ben ik bezig met mijn eigen avondeten en staat op mijn telefoon Netflix open. Superchill, apparaten als Google Home die van alles kunnen op basis van voice search. Ik hoef nu niet te stoppen met koken, mijn handen te wassen, Netflix te pauzeren, te googlen op ‘konijnen witlof’ om er vervolgens achter te komen dat konijnen inderdaad witlof mogen. 

De liever lui dan moe generatie? Wellicht. Maar met mij vele anderen, want Voice Search explodeert. Tijdens de introductie van Google Home in 2016 kwam CEO Sundar Pichai met het nieuws dat 20% van de zoekopdrachten (in Amerika) op Android telefoons en via Google’s app spraakgestuurd waren. Met de lancering van Google Home kan het bijna niet anders dan dat het percentage van 20% al ver achter ons ligt (er zijn helaas nog geen nieuwe cijfers vrijgegeven door Google). Met het stijgende gebruik van Voice Search verandert ook de manier waarop we zoeken. Waar je ‘konijnen witlof’ zou typen, zeg je tegen een voice assistant ‘mogen konijnen witlof?’. Maar wat betekent dit voor je platform? Heeft bloggen überhaupt nog zin? 

Wat is voice search eigenlijk?

Wanneer je je stem gebruikt om een zoekopdracht te geven aan een stukje software praten we over voice search. Of je nu trouw bent aan Apple, Amazon, Google of een andere partij (team Google hier), de essentie is overal hetzelfde. Je stelt een vraag aan de software en gaat zo het gesprek aan tot je een antwoord hebt waar je tevreden mee bent (of het opgeeft, het verloopt nog niet altijd vlekkeloos). De interactie die je met de software aangaat zorgt ervoor dat we vrijwel allemaal tegen Siri, Alexa en Google praten alsof het mensen zijn. Het gevoel van menselijkheid is ook direct een van de grootste problemen voor platformen met een achterhaalde contentstrategie. Wanneer je een vraag stelt aan een mens dan doe je dat in long-tail zoekwoorden en niet in short-tail zoekwoorden. 

Van short- naar long-tail zoekwoorden

Een aantal jaar geleden waren short-tail zoekwoorden de basis van menig SEO strategie. Google was nog niet in staat om woorden aan elkaar te verbinden en de context te begrijpen, dus was het een kwestie van op zoveel mogelijk synoniemen van één term scoren. Dat werd onder andere gedaan via de meta tag keywords. Die vond (en vind je nog wel eens) in de code van een website en daarin stonden dan onwijs veel zoektermen waarop je gevonden wilde worden. Vervolgens nam de zoekmachine die woorden mee in de ranking van je website. 

Bunnybunch, om maar bij de konijnen te blijven, heeft ze bijvoorbeeld nog steeds staan.
<meta name=”keywords” content=”konijnen webwinkel konijnenhok konijnenvoer konijnenspeelgoed forum informatie” />

Inmiddels zijn zoekmachines, net als jij, ouder en wijzer. De keyword meta tag wordt niet langer gebruikt voor je ranking en synoniemen en semantisch zoeken zijn Google inmiddels vertrouwd. Daarmee is ook de strategie om enkel op short-tail zoekwoorden te scoren niet langer afdoende. Doordat Google veel beter in staat is om de context van je website te begrijpen, is het veel interessanter geworden om ook long-tail zoekwoorden aan je strategie toe te voegen. Met behulp van een long-tail zoekwoord kun je immers veel specifieker je doelgroep bereiken. Dat levert vervolgens weer een hogere conversie op. Combineer de specifiekere, long-tail zoekwoorden met de traditionele short-tail zoekwoorden en je SEO strategie resulteert in een veel groter bereik.

Gevonden worden via voice search

Zoals gezegd praten we vaak tegen stemgestuurde systemen alsof het mensen zijn. Je praat daarom in zinnen en niet in steekwoorden. De voice assistant gebruikt jouw zoekopdracht om de zoekmachine door te spitten en je het best passende antwoord te geven. Als website eigenaar is het zaak om te zorgen dat jouw platform zo geoptimaliseerd is dat ‘ie bovenaan in Google verschijnt. Ervaring wijst namelijk uit dat de eerste hit op Google nog altijd het meest gebruikt wordt binnen voice search. Daarbij is het essentieel dat je inzet op long-tail zoekwoorden: de zoekwoorden die direct aansluiten op de ‘long-tail zoekvraag’ van de gebruiker. 

Goed om te weten is dat voice search ook vaak gebruikt wordt voor lokale zoekopdrachten. Denk aan ‘Ik zoek een Italiaans restaurant’ of ‘Wat is de dichtstbijzijnde garage’. Om dan de locatie te zijn die als eerste boven komt drijven is het zaak dat je je bedrijfspagina, Google Mijn Bedrijf strak hebt ingericht. Lokale SEO is echter wel een andere tak van sport waar binnenkort een eigen artikel over verschijnt.

‘Hey Google, heeft bloggen überhaupt nog zin?’

Jazeker, bloggen heeft absoluut zin. Een ijzersterke SEO strategie voor je platform is een van de vereisten om bovenaan in Google te verschijnen. En bovenaan verschijnen is nog altijd nodig om de website te zijn die de voice assistant voorleest. Bloggen is immers een van de manieren waarop je je SEO positie versterkt. Eén van de manieren waarop je bij de resultaten van voice search terecht komt is door de long-tail zoekwoorden te verzamelen en die te verwerken in de blogartikelen. 

Voice search neemt een steeds grotere rol in binnen het zoekmachinelandschap. Zelfs wanneer je al bovenaan in Google verschijnt doe je er goed aan om je website eens kritisch te doorlopen. Waar kun jij winst behalen? Bij welke zoekvragen wil jij de voorgelezen website zijn? 

Wil jij aan de slag met voice search, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Ik help je graag met een SEO quickscan van jouw platform en de optimalisatie ervan. 

Laat een reactie achter