Research doen: 5 tips voor betere teksten

black-and-white-fog-foggy-234272
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Hoe zet je research in tijdens het schrijven?

Op de basisschool betekende schrijven het kopiëren van dat wat er op Google te vinden was. Ook afbeeldingen gingen zo het werkstuk in zonder enige zorgen over copyright. Als je zelfstandig een beetje goed geplakt had, dan had je vervolgens een mooie beoordeling binnen. Op de copyright op afbeeldingen na ben ik blij dat het zo niet werkt als je ouder wordt. Ik hou van me verdiepen in onderwerpen om ijzersterke content neer te zetten. Bovendien is unieke content ook een stuk beter voor je Google ranking! Ik ga inmiddels al zo’n twee jaar deskresearchend de wereld rond, dus de nodige tips & tricks heb ik voorbij zien komen. Ik wil graag wat van mijn inzichten met je delen.

1. Controleer je bronnen

Wellicht roep je nu, ‘D’oh’ en trek je er een no shit sherlock gezicht bij. Toch vergeten veel mensen dat Wikipedia niet de heilige graal is. Iedereen kan immers Wikipedia bewerken. Dus voor je belangrijke statements maakt op basis van Wikipedia: check, check, dubbelcheck je uitspraak. En nee, een ‘elle.com’ is geen betrouwbare bron. Soortgelijke websites kopiëren vaak uitspraken van (hopelijk) betrouwbaardere bronnen. Mijn tip is om de bronnen achter deze verhalen te zoeken, zodat je zeker weet dat je een goed verhaal neerzet.

2. Kies de juiste vorm van research

Veel projecten die ik tot dusver gedaan heb, hebben een budget dat alleen deskresearch toelaat. Toch zijn er vele andere manieren waarop je onderzoek kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan het praten met mensen of ze observeren. Soms is het ook heel waardevol om een product of dienst zelf te ervaren en dat mee te nemen in het schrijven van de content. Field research is iets wat ik met alle liefde vaker zou doen (ik schrijf veel over reizen, je snapt het wel). Bepaal welke verhalen belangrijk zijn om te vertellen en hoe je ze het beste kunt vertellen. Is dat bijvoorbeeld door simpelweg droge informatie te delen of wellicht door de mens achter het merk te laten zien? Er is overigens niks mis met alleen deskresearch als dat voldoende is voor het verhaal dat je wil vertellen, vergeet dat niet!

3. Maak unieke content

Ik schrijf veel content over Nederland in het Engels. Aangezien Nederlands mijn moedertaal is, is het verleidelijk om de plaatselijke VVV site direct te vertalen naar het Engels. Uiteraard doe ik dit nooit, omdat het de kwaliteit niet ten goede komt. Ook is het heel slecht voor je SEO om geen unieke content te gebruiken. Mijn tactiek is om maximaal 2 zinnen te vertalen indien nodig. Over het algemeen pak ik zo’n 3 bronnen en gebruik ik hun verhaal om mijn eigen verhaal te vormen. Als je ervaringen hebt met datgene waar je over schrijft, dan kun je dat natuurlijk ook gebruiken als inspiratie. Zulke artikelen vind ik persoonlijk het leukste om te schrijven! Kopieer hoe dan ook nooit het verhaal van een ander, omdat je te lui bent er zelf werk van te maken. Zulke mensen vinden we niet leuk.

4. Organiseer je bronnen

Je kopieert nooit content van een ander (mag ik hopen). Toch zijn er situaties waarin je iemand moet citeren of een stukje van een andere bron wil vermelden. Zelfs als je direct credits geeft probeer dan de bron ergens te bewaren. Je weet maar nooit wanneer je het nodig hebt.

5. Speltip 9: Weet wanneer je moet stoppen

De meeste content vraagt geen scriptie-waardig onderzoek, dus gebruik je tijd goed. Feiten kun je altijd controleren als je het artikel al geschreven hebt. Je gaat immers niet alles gebruiken wat je opzoekt dus bespaar jezelf de moeite van alles eindeloos controleren voor je begint. Controleer wanneer je twijfelt en wanneer het nodig is.

Dit zijn enkele inzichten die ik opgedaan heb tijdens mijn vele research-missies. Onthoud dat sommige onderwerpen nou eenmaal meer tijd kosten als je er nog niet zo bekend mee bent. En daar is niks mis mee.
Research doen: 5 tips voor betere teksten

Wanneer doe jij research bij het schrijven van teksten? 

Nienke Buijser door Aline Bouma

And there was content helpt creatieve bedrijven en ondernemers met hun content marketing. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief