Ontwikkel een ijzersterke focus: 8 tips

Je richten op één taak en je daarbij niet laten afleiden, dat is wat focussen is. Ik geef je 8 tips om een ijzersterke focus te ontwikkelen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Als ik naar ‘focus’ zoek op bol.com in de boekencategorie dan verschijnen er direct enkele rake suggesties:

 • Psychologie
 • Productiviteit & Succes
 • Geluk & Motivatie
 • Meditatie & Mindfulness

 
In al deze suggesties kan focus het verschil maken tussen het positieve en het negatieve. Een meditatie is immers geslaagd als je je helemaal focust op het hier en nu en je niet laat afleiden door externe factoren. Ook zien we een werkdag als succesvol op het moment dat we gefocust waren en daardoor veel werk gedaan hebben. Je richten op één taak en je daarbij niet laten afleiden, dat is -kort door de bocht- wat focussen is.

Gefocust werken is de basis van iedere ‘ik zat echt in een flow’ uitspraak. En in een flow werken willen we het liefste iedere dag. Om dat te bereiken is een ijzersterke focus meer dan handig. De discipline is aan jou, de tips om gefocust te werken aan mij. Ready, Set, Focus!

Technologische snufjes die je leven gefocuster maken

 1. Te beginnen met de eerste inkopper: zet die meldingen op je telefoon uit en leg je telefoon ook uit het zicht. Een oplichtende telefoon trekt onze aandacht, hoe gefocust we ook (denken te) zijn. Een meldingvrije telefoon is niet alleen fijner werken, maar ook fijner als je niet werkt. Je hebt daardoor echt tijd voor de mensen om je heen, omdat je niet continu afgeleid wordt door je telefoon. Hoe vaak is een reactie op een melding nu echt directe noodzaak? Precies. Mijn theorie? Als het echt van levensbelang is weten mensen je toch wel te vinden.
 2.  

 3. Gebruik time management tools als de Pomodoro techniek en de Forest app. Vaker wel dan niet heb je dagen waarop focussen lastig is. Je komt moeilijk in de gewenste flow (is ‘ie weer) en laat je steeds afleiden door het internet of mensen om je heen. Tools als Pomodoro en Forest maken het makkelijker om je voor een bepaalde tijd volledig te focussen op je werk. Na die tijd neem je een korte pauze, zodat je daarna weer gefocust aan de slag kunt met het volgende tijdsblok. Forest blokkeert daarbij ook de toegang tot bepaalde websites op je laptop (kun je zelf aangeven) en op je telefoon begint de app direct te protesteren zodra je het scherm van de blokkade afhaalt. Uiteraard zijn hier nog vele andere variaties op te vinden, dus kies gerust een andere die voor jou goed werkt.
 4. Focussen met mensen om je heen

 5. Kies de juiste mensen om naast te werken. Veel bedrijven werken met kantoortuinen. Je hebt alle flexibiliteit om te zitten waar je wilt, iedere dag opnieuw. Ook als je zelfstandig ondernemer bent kun je (vaak) zelf bepalen waar je zit. Wees daarbij streng en kies een omgeving waar andere mensen ook serieus aan het werk zijn. Je kunt gegarandeerd niet focussen als de conversaties over Expeditie Robinson over tafel vliegen, hoe gezellig dat ook is. Mijn voorkeur is om tafels op te zoeken met allemaal individuen. Zij beginnen geen gesprek met mij en ik niet met hen.
 6.  

 7. Doe oordoppen in of zet je koptelefoon op. Zelfs al luister je naar helemaal niks, het helpt. Je uitstraling schreeuwt direct: stoor mij niet. Werk je wel goed met muziek of geluiden? Je kunt eindeloos veel playlists vinden die onder meer natuurgeluiden, treingeluiden of café geluiden (tip: Coffitivity) afspelen. Verder kun je voor een playlist kiezen met muziek met 60-70 bpm (vaak klassieke muziek). Door het gemiddelde tempo van je hartslag met het muziektempo te combineren, schijn je je beter te kunnen concentreren. (Balen dat mijn favoriete on fire nummer September van Earth, Wind & Fire (126 bpm) is. Het dubbele aantal bpm betekent helaas niet ook dubbel zo hard werken. Ach, hoop doet leven.)
 8.  

 9. Gebruik focus- en afsprakenblokken in je agenda. Over het algemeen is je aandacht het beste aan het begin van een werkdag. Plan een focusblok aan het begin van de werkdag en zorg dat je omgeving weet dat dit geen tijdstip is om jou te storen. Dit is met name fijn als je in kantooromgeving functioneert waarbij iedereen te pas en te onpas iets aan je komt vragen. Gebruik een ander gedeelte van de dag als afsprakenblok. In die periode kan iedereen langskomen met vragen of voor een praatje. Je collega’s wennen snel genoeg aan jouw keuze zo te werken, dus wees niet bang om duidelijk te zijn.
 10. Opgeruimd staat netjes

 11. Hoe opgeruimder je bureau, hoe rustiger je hoofd. Het is echt zo. Zorg dat je aan het einde van de dag je bureau, eettafel of waar je ook werkt netjes achterlaat. Als je de volgende dag klaar bent om te werken, kun je direct gefocust aan het werk. Je onderbreekt je concentratie niet door eerst allerlei zaken te moeten opruimen. Bovendien voorkom je daarmee ook dat je brein met hele andere zaken (namelijk die van gisteren) aan de haal gaat.
 12.  

 13. Een schone laptop is het halve werk. Plan eens een dagdeel in om je laptop/pc, externe harde schijf en clouds (Dropbox, Google Drive, iCloud) op te ruimen. Een vervelende klus waar je veel profijt van zult hebben. Ook hier geldt de regel dat minder afleiding tot meer resultaat leidt. Bovendien heb je hierna gegarandeerd gigabytes over en dat scheelt weer nieuwe opslagruimte kopen.
 14.  

 15. Gebruik de Getting Things Done methode zowel online als offline. GTD werkt vanuit het principe dat je alle informatie waar je mogelijk iets mee wilt/moet verzamelt in een inbox. Dit kan online zoals je terugziet in het artikel over een contentdatabase in 5 stappen, maar ook offline. Voor een gefocuste werkdag is het belangrijk om ook offline een inbox te creëren. Dump alle postits, brieven, notities en bonnetjes in je offline inbox (brievenbakjes werken hier goed voor) en ga hier op een vast moment doorheen. Alles wat je uit je inbox haalt verwerk je direct op de juiste plek. Niets mag terug de inbox in! Door hier een gewoonte van te maken, kom je nooit meer aan op een werkplek waar overal briefjes en ongewenste herinneringen aan duizend-en-een verantwoordelijkheden liggen.

  
Je richten op één taak en je daarbij niet laten afleiden, dat is wat focussen is. Ik geef je 8 tips om een ijzersterke focus te ontwikkelen.

Nienke Buijser door Aline Bouma

And there was content helpt creatieve bedrijven en ondernemers met hun content marketing. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief