Nooit meer zonder inspiratie: een contentdatabase in 5 stappen

The giant contentinbox
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Een van mijn favoriete ontdekkingen die ik gedaan heb in mijn jaren als content creator is het opbouwen van een contentdatabase. Een wat? Een magische plek die ervoor zorgt dat jij nooit meer zonder ideeën komt te zitten. Een contentdatabase organiseert al jouw ideeën, ingevingen en prikkels. Zodat je tijdens een brainfart toch een enorme bron hebt om uit te putten.

Een database is een centrale (digitale) opslagplaats voor informatie. En die opslagplaats kun je ook aanleggen voor alles wat jou prikkelt, motiveert en beweegt.

Stap 1. Kies het platform

De eerste keuze die je moet maken is of je voor een online- of offlinedatabase gaat. Ik raad je sterk aan om online te werken, zodat je overal en altijd bij je ideeën kunt. Je kunt het op duizend-en-één plekken bijhouden. Ik geef je enkele voorbeelden hieronder.

Online contentdatabase

  • Trello (favoriet!)
  • Notitie app


Offline contentdatabase

  • Notitieboekje
  • Agenda

Stap 2. Maak het overzichtelijk

Ik heb me voor dit lijstje laten inspireren door de Getting Things Done (leestip!) methode. Je maakt een enorme contentinbox waarin je al je ideeën dumpt, of ze nou uitgewerkt, goed, origineel, twijfelachtig zijn of alleen een leuk gevoel geven. Zoals met alle brainstormfases: NIETS IS FOUT! Je moet dan ook alles in je contentinbox dumpen. Zelfs als je denkt, ‘misschien moet ik hier wat m- nee dat heeft X al gedaan’. Zet het erin! Je weet maar nooit hoe je er na een paar weken over denkt. Of wat voor briljante ingevingen het triggert.

Maak naast de inbox ook enkele sublijsten waarin je je ideeën categoriseert. Mijn favorieten:

  • Social media (kan evt. per kanaal)
  • Video
  • Blog
  • Bullet Journal
  • Nieuwsbrief

Stap 3. Verzamelen!

Zonder ideeën, geen database. Leer jezelf aan om iedere prikkel te noteren in je contentinbox. Ik keek bijvoorbeeld naar mijn favoriete serie en zag daarin een uitspraak die me zo triggerde dat ik er de gif bij gezocht heb en die in mijn inbox geplakt heb. Meer heb ik er niet mee gedaan. Iedere keer dat ik die afbeelding zie, weet ik gelijk wat me triggerde. Wanneer de tijd rijp is bedenk ik wel wat voor content ik ermee kan maken, want dat hoef ik nog helemaal niet te weten. Probeer altijd zo snel mogelijk je ideeën te noteren. Je vergeet zulke ingevingen altijd sneller dan je denkt.

Een contentdatabase in Trello

Stap 4. Organiseren

Ga één keer per maand (of vaker, afhankelijk van hoe vol je contentinbox staat) even zitten om je contentinbox leeg te maken. Alle ideeën die je daarin opgespaard hebt breng je onder in de sublijsten die je bij stap 2 aangemaakt hebt. Past een idee in meerdere lijsten? Plaats hem onder de belangrijkste lijst en noteer bij welke lijsten het nog meer past. Je maakt het jezelf nog makkelijker door je inbox regelmatig te legen.

Stap 5. Content maken

We doen dit alles natuurlijk niet ‘voor de leuk’. Wanneer jij zonder ideeën zit als je content moet maken, pak dan je contentdatabase erbij. Je ziet in één oogopslag al je inspiratie bij het platform waar je content voor nodig hebt. Die ene afbeelding die ik zie als ik mijn social media lijst open is voor mij genoeg inspiratie om te vertellen over het belang van doelgericht werken. Zo ben ik aanzienlijk minder tijd kwijt dan wanneer ik vanaf nul moet brainstormen over de mogelijke onderwerpen. En dat allemaal omdat ik op de bank hing met mijn kat en Friends keek.

Moet jij regelmatig content maken voor jezelf of voor klanten? Probeer de contentdatabase eens uit. Ik weet zeker dat je er geen spijt van krijgt! En heb je hulp nodig bij het inrichten ervan? Ik help je graag.

Nooit meer zonder inspiratie: een contentdatabase in 5 stappen

Nienke Buijser door Aline Bouma

And there was content helpt creatieve bedrijven en ondernemers met hun content marketing. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief