Keyword research: zo word je gevonden in Google • &therewascontent

Keyword research: zo word je gevonden in Google

Keyword research: zo word je gevonden in Google

Inhoudsopgave

Toen ik kennismaakte met zoekwoorden was ik op zoek naar de perfecte formule om zoekwoorden te vinden. Ik zal jou alvast een hoop werk besparen: die is er niet. Zeker niet wanneer je, net als ik, de gratis route kiest. Je kunt gelukkig wel een heel eind komen met de data die wel gratis toegankelijk is én de kennis die je bezit van je product en de doelgroep. Ik neem je mee in het proces om gevonden te worden op de juiste zoektermen. Maar niet voordat ik antwoord geef op de vraag: wat is keyword research nou eigenlijk?

Keyword research is de zoektocht naar de woorden waarop je hoog kunt en wilt eindigen in Google. Met als doel dat jouw website direct gevonden wordt wanneer iemand een vraag heeft waar jij het antwoord op hebt. De perfecte keywords zijn een mix van:

  • De zoekvraag van je publiek
  • Gezonde concurrentie op het zoekwoord
  • Wat jij te vertellen hebt

Je strategie

In het wilde weg zoekwoorden verzamelen is als schieten met losse flodders. Je hebt geen focus aangebracht, waardoor de kans groot is dat je ook niet zo goed weet waar je nou eigenlijk naar op zoek bent. Bij keyword research begin je bij het begin:

  1. Wat zijn je bedrijfsdoelen?
  2. Wie is je doelgroep?
  3. Welke customer journey/funnel gaat je publiek door?

Wanneer je dit helder voor ogen hebt, is het opeens een stuk gemakkelijker om aan de slag te gaan met keyword research. Je hebt namelijk een begin voor jezelf gemaakt. Er zijn allerlei verschillende customer journeys, ofwel ‘reizen’ mogelijk, maar er is er maar eentje waar je tegelijk je aandacht aan kunt besteden. Vaak is dat degene die je het snelst kunt realiseren of die het snelst geld in het laatje brengt. Naar de zoekwoorden die bij jouw gekozen reis passen ga je zo als eerste op zoek. Vervolgens kun je voor iedere persona (doelgroep) een nieuwe reis uitwerken en opnieuw de stappen naar de juiste zoekwoorden door.

Voorbeeld: Wanneer jij een online platform hebt voor jonge vrouwen, dan komen daar allerlei onderwerpen bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan een categorie die volledig over carriere gaat, eentje voor vrouwen die twijfelen over een kinderwens en vrouwen die gek zijn op mode. Hele andere onderwerpen die wél allemaal op hetzelfde platform kunnen. Hoewel je voor al deze onderwerpen keyword research kunt doen, moet je ergens beginnen. Maak het kleiner! Wat wil je dat de bezoekers van je website doen? Moeten ze uiteindelijk een bepaald product bij je kopen? Of moeten ze op affiliatelinkjes klikken? In dit geval wil je bijvoorbeeld graag een webshop aan je platform hangen waar je publiek allerlei producten en diensten aanschaft. Het uiteindelijke doel? Jonge vrouwen alles bieden om de beste versie van haarzelf te zijn. 

Met je bedrijfsdoel in gedachten kun je een bepaalde reis inrichten. Jij wilt dus graag een webshop openen op je platform waar allerlei relevante boeken verkocht worden voor de jonge vrouw. Daarnaast wil je ook graag trainingen aanbieden die je doelgroep ofwel mentaal ofwel fysiek sterker maken. Met deze twee invullingen van je webshop heb je plotseling een hele duidelijke richting. Om je publiek naar die aankopen te sturen ga je waardevolle content aanbieden die betrekking heeft op deze onderwerpen. 

Je zoekwoordenstrategie

Nu je bedacht hebt welke content als eerste aandacht nodig heeft, is het ook duidelijker waar je begint met keyword research. Stel je eens voor dat jij je doelgroep bent. Jij gaat op zoek naar iets: waar begin je? Welke gedachten schieten er door je hoofd, welke informatie wil je precies weten? 

Een logische vervolgstap is het nadenken over de concrete zoekopdrachten die daarbij horen. Wat zou je intypen in Google? Of welke vraag stel je via voice search aan je Google Assistant of Siri? Laat je niet beperken door meteen in zoekwoorden te denken. Schrijf alles op waar je aan denkt en vergeet even het principe van zoekwoorden. Cluster vervolgens de woorden en zinnen die met elkaar te maken hebben. Zo bouw je een (hopelijk) flinke lijst op met zoekwoorden die je kunt checken op relevantie. 

Sidenote: Zoekwoorden zijn niet per definitie kort. Het is steeds gebruikelijker dat we via long tail keywords in plaats van short tail keywords zoeken. Dat wil zeggen dat jonge vrouwen niet zoeken op ‘boeken’, maar op ‘boekentips vrouwen 2019’ of ‘boeken online bestellen’. Zorg ervoor dat je zoekwoorden een mix zijn van short en long tail zoekwoorden. Simpelweg omdat er steeds meer gezocht wordt via long tail zoekwoorden én je veel specifieker kunt zijn ( = minder concurrentie!). 

De zoekwoordenstrategie, maar dan andersom

Het kan ook heel goed dat jij al een succesvol platform runt. Je Google Analytics draait al een tijdje, je hebt ervaren wat wel en niet werkt. Nu heb je behoefte aan een verdiepende stap. Daar kun je natuurlijk de bovenstaande strategie voor gebruiken, maar dat dekt niet volledig de lading. Wanneer je website al een tijdje loopt én al gevonden wordt via Google, dan zijn er ook allerlei statistieken te vinden. De statistieken analyseren en op basis daarvan nieuwe zoekwoorden toevoegen aan je lijstje is in dat geval net zo’n handige techniek.

Gebruik je Google Analytics en open (of installeer) Google Search Console. Ga op zoek naar de artikelen en pagina’s die het ontzettend goed doen. Waar gaan ze over? Welke zoekwoorden horen daarbij? Met die informatie kun je een associatie oefening doen. Waar denk je allemaal nog meer aan bij die onderwerpen? Zo verzamel je een hele nieuwe lijst met mogelijke zoekwoorden. Uiteraard niet vergeten om die lijst nog even te checken op relevantie. Het zou zonde zijn als je allerlei oude content upgrade of nieuwe content schrijft die uiteindelijk niet nodig was geweest. 

Filteren

Je hebt nu – als het goed is – een enorme verzameling aan mogelijke zoekwoorden. Tijd om uit te zoeken welke zoekwoorden prioriteit krijgen, welke je beter links kunt laten liggen en waar de grootste kansen liggen. Er zijn allerlei verschillende tools om je daarbij te helpen. Ik beperk me hier tot mijn gratis favoriet, maar je hebt natuurlijk veel meer keuze. Uitproberen is de enige manier om te ontdekken welke tool jouw voorkeur heeft. Realiseer je wel dat gratis tools nooit 100% accurate data tonen. Ze geven je gelukkig wel een indicatie. Mijn favoriet? De Keyword Planner van Google zelf. Ik vind ‘t een van de meest overzichtelijke sites én je krijgt direct suggesties voor aanverwante zoekwoorden. 

Waar je op moet letten bij het nakijken van mogelijke keywords is de populariteit versus de concurrentie. Idealiter is de populariteit hoog en de concurrentie laag. In het geval van de boeken ziet dat er zo uit: 

Keyword research

Je ziet dat de concurrentie op het keyword ‘boeken’ heel hoog is. Wanneer je ‘boeken’ zelf opzoekt zie je direct dat je tegenstanders de grote namen als Bruna, Bol en Bookspot zijn. Daarmee is het niet onmogelijk om hoog te scoren, maar het is wel een stuk lastiger. Deze domeinen hebben immers al flink wat autoriteit opgebouwd. Bovendien bied jij niet alle boeken aan, maar heb je een niche: boeken voor de jonge vrouw. En de zoekers van ‘boeken’ zijn zeer waarschijnlijk op zoek naar een breder aanbod dan wat jij te bieden hebt. 

Bij ‘boeken online bestellen’ zie je direct een groot verschil. Het zoekvolume ligt een stuk lager, maar er wordt wel op gezocht. De ‘leestips vrouwen 2019’ heeft een lage zoekfrequentie, maar daardoor ook weinig concurrentie. Wat nu de juiste keuze is? Bedenk waar jouw doelgroep op zoekt. Is dat boeken of boeken online bestellen? In het geval van dit fictieve platform is dat niet zo. Deze vrouwen zijn veel gerichter op zoek en willen inspiratie. Zij zullen eerder zoeken naar ‘leestips vrouwen 2019’. Dat jij ze vervolgens op je website de mogelijkheid biedt om via een interessante blogpost ook de boeken in je webshop aan te schaffen is precies de weg die je ze wilt laten bewandelen. 

Conclusie

Het bepalen van de juiste keywords is – met gratis tools – toch altijd enigszins nattevingerwerk. En dat is helemaal oké. Je schrijft namelijk niet voor Google, je schrijft voor je publiek. Door te beginnen met wie je publiek is en waar zij naar zoeken, werk je aan een veel duurzamere SEO strategie. Kies je content voor je publiek en kijk vervolgens hoe je zoekwoorden daarin op een natuurlijke manier kunt verwerken. De hoogste prioriteit, ook die van Google, is de waarde die jij je publiek biedt. Zorg dat jouw content, met de goede zoekwoorden, precies inhaakt op hun vraag.

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.