Efficiënter werken met deze 3 productiviteitsboeken

productiviteitsboeken lezen

Een boekenwurm ben ik altijd al geweest. Uiteraard begon dat niet met productiviteitsboeken. Mijn ouders ontdekte namelijk dat ik kon lezen toen ik als kleine Nienke in de slaapkamer van mijn nichtje met een boek voor m’n neus zat. Dat moment kan ik me nog herinneren. Ik zat tegen de boekenkast aan en er werd me gevraagd om voor te lezen wat er in het boek stond. Ik denk dat mijn moeder dit op een ietwat sceptische toon gezegd heeft, maar daar was ik op dat moment natuurlijk helemaal niet mee bezig. Mijn ouders waren hogelijk verbaasd dat ik ook echt kon lezen en mijn wereld werd vanaf die dag een heel stuk groter.

Lezen verrijkt. Je ontdekt nieuwe werelden (of ontsnapt naar nieuwe werelden) en je (zelf)kennis groeit. Hoe ouder ik werd, hoe interessanter ik de psychologie en persoonlijke ontwikkeling genres vond. Ze hielpen me toen ik na mijn studie in een zwart gat viel en ze helpen me met de groei als ondernemer. Niet iedereen vindt lezen leuk of is bereid er tijd voor te maken. Herkenbaar? En als je überhaupt tijd maakt om te lezen dan blijf je steken bij het kiezen van een boek. Er zijn immers zoveel “must-reads”. Ik deel 3 productiviteitsboeken met je die mij enorm geholpen hebben om te komen waar ik nu ben.

Het ik-werk-in-loondienst-en-ben-ook-ondernemer-en-wil-altijd-alles-zelf-doen boek

Een werkweek van 4 uur (4-hour workweek) van Timothy Ferriss

Timothy Ferriss gelooft dat leven in het nu heel belangrijk is. Wat je grote dromen ook zijn, je kunt ze realiseren door je leven op een andere manier aan te pakken. Ferriss deelt al zijn tips en tricks om een werkweek te realiseren waarin je maar 4 uur werkt, meer geld verdient en alle andere uren besteed aan dat waar je zin in hebt.

Ik probeerde 4 dagen werken in loondienst, 5 dagen ondernemen, 2 dagen weekend in één week te proppen. Ik hoef de rekensom niet eens te maken om te concluderen dat dat niet gaat. Een werkweek van 4 uur leerde me een aantal belangrijke lessen, zoals:

  • als je iets kunt uitbesteden, doe dat dan;
  • maak contactmomenten zo efficiënt mogelijk

Er staan nog veel meer lessen in, maar welke het belangrijkste zijn hangt af van de vraag waarmee je nummer één van de productiviteitsboeken leest. Voor mij was dat het leren omgaan met een ander een taak over laten nemen, om zelf tijd over te houden voor de zaken die ik leuk vind. Dat betekende deels leren vertrouwen op het vermogen van een ander en deels de zaken die ik niet leuk vind niet krampachtig zelf willen blijven doen ‘omdat ik vind dat het moet’. Laten we wel wezen: dat is geen argument. De andere les, die je ook ziet terugkomen in het volgende boek, is contactmomenten efficiënter maken. Dat betekent bijvoorbeeld dat ik sindsdien meer initiatief neem als er een afspraak gemaakt moet worden, door direct een dag en tijd voorstel te doen. Door gelijk to-the-point te komen bespaarde ik al vele uren.

Hou er rekening mee dat dit boek enorm Amerikaans is. Dat wil zeggen dat het glas extreem vol is en dus vinden we dat met onze Hollandse nuchterheid soms ietwat intens. Filter daarom het boek en focus op de stukken die voor jou het meest van waarde zijn. Een werkweek van 4 uur is echter top als je niet geleefd wilt worden, maar zelf bewust wilt leven.

Het ik-zeg-‘druk’-als-iemand-me-vraagt-‘hoe gaat ‘t?-en-vind-dat-helemaal-niet-cool boek

Nooit meer te druk van Tony Crabbe

Een van de praktische productiviteitsboeken dat helpt bij het maken van keuzes waarmee dat gevoel van tekortschieten verleden tijd is. Tony Crabbe leert je onder andere hoe je meer controle krijgt over je leven en echt aandacht kunt besteden aan de zaken die ertoe doen. Ooit gehoord van ‘een opgeruimder leven’? Na dit boek wel.

Ik zeg je eerlijk, dit boek was mind blowing voor mij. Vanaf het begin van de nooit meer te druk hype intrigeerde dit boek me. Tegelijkertijd dacht ik dat het vol zou staan met informatie die ik al wist (arrogant much?) en daarom verdween deze titel onderaan de leesstapel. Toen ik besloot me te richten op het toevoegen van productiever werken aan mijn diensten als content marketeer, was het de hoogste tijd om deze ‘vakliteratuur’ te lezen. Het boek bleek vol met herkenning te zitten. Soms was het omdat ik eindelijk de verklaring had voor iets wat ik al jaren deed, soms leerde ik totaal nieuwe trucs om meer uit mijn dag te halen, maar bovenal was het herkenbaar.

Nooit meer te druk is een heel praktisch boek waardoor je tussen het lezen door gelijk aan de slag kunt. Hierna wil ik je nooit meer horen zeggen ‘druk’ als ik je vraag hoe het gaat. Uitzonderingen daar gelaten geeft ‘druk’ vooral aan dat je je tijd niet onder controle hebt en dat leer je met behulp van dit boek. Oh en een gratis tip: laat het werkboek zitten als je het reguliere boek al gelezen hebt. Dat voegt in tegenstelling tot de andere productiviteitsboeken niet zoveel toe.

Het ik-wil-iets-met-mijn-toekomst-maar-wat boek

Babe, you got this, het werkboek door Rosa Dammers & Emilie Sobels

Wederom een praktisch boek waarin je direct aan de slag gaat met jezelf. Of je nu voor een werkgever, voor jezelf of nog niet (echt) werkt: je kunt met dit werkboek aan de slag. Babe, you got this helpt je bijvoorbeeld te ontdekken wat je passie is, wat je doelen zijn en hoe je van jezelf een merk maakt.

Ik twijfelde (alweer) of ik dit boek moest aanschaffen. Was dit niet een van die productiviteitsboeken perfect voor de afstuderende mensen die nog zoekende waren naar hun toekomst? Ik kan heel duidelijk zijn, namelijk: nee. Babe, you got this focust op verschillende elementen waaronder passie, doelen, mindset, presentatie, geldzaken en balans. Passie bleek voor mij een heel fijn hoofdstuk, omdat ik wel voelde waar ik blij van werd maar dit nog niet goed bij elkaar kon brengen tot een duidelijke boodschap. Enkele andere hoofdstukken hebben bij mij het daglicht nog niet eens gezien. De vrijheid om te kunnen bladeren en losse oefeningen te kunnen doen is dan ook de kracht van het boek.

Het is geen leesboek, maar een werkboek. Ga daarom op onderzoek uit, doe oefeningen, leg het boek weg en ga een week later weer verder. Gun jezelf de tijd om te verwerken wat je leert, dan haal je het meeste uit de laatste van deze drie productiviteitsboeken: Babe, you got this.

Laat een reactie achter