Een leeg hoofd dankzij een triggerlist

balans

Dat constante gejaagde gevoel, het idee dat je achter de feiten aanloopt en geen idee hebben of je nu wel alle deadlines en belangrijke to do’s opgeschreven hebt: voor velen bekende pijnpunten. Immers, hoe drukker jij je leven maakt, hoe lastiger het is om overzicht te houden. En vergeet ook maar dat je content dan de juiste aandacht krijgt.

Je wordt niet bepaald productiever van een gejaagd gevoel en daarom is het belangrijk dat je die onrust tackelt. Herpak je bijvoorbeeld door je hoofd leeg te maken. Door je hoofd leeg te maken ontstaat er de ruimte om het overzicht in je zelfgecreëerde chaos te vinden. Dat klinkt heel makkelijk, maar in de praktijk moet de knop “hersenen uit” nog uitgevonden worden. Tot we die knop ontdekken moeten we het doen met behulp van onze yogamatten én de triggerlist. Over yoga kan ik je niet veel vertellen, maar over de magie van een triggerlist zeker wel.

Gebruik je hoofd om over iets na te denken in plaats van aan iets.

Voordat we aan de slag gaan met de triggerlist zelf, eerst een lesje mindsweepen (niet te verwarren met minesweeper, geloof me die typo ga je maken). De eerste stap in het organiseren van je chaos is weten wat er speelt en welke zaken jou daadwerkelijk bezighouden. Die kennis helpt je om prioriteiten te stellen.

Gedurende dag krijg je prikkels van allerlei verschillende kanten. Prikkels zijn in de basis helemaal niet slecht. Ze zorgen bijvoorbeeld voor briljante nieuwe ideeën. Heel cool, maar liever niet ten koste van je andere werkzaamheden. Als je niets doet met alle prikkels die je krijgt, is de kans groot dat de verkeerde prikkels (hoe leuk ze ook zijn) je aandacht blijven opeisen. Precies, daar komt dat gejaagde gevoel vandaan.

Je brein geeft continu signalen af dat je nog iets moet doen met een mailtje van klant X, de kleur roze in je feed en de tandartsafspraak waarvan je niet meer weet wanneer ‘ie was. En dat tikkende geluid van regen op het raam doet je denken aan die ene leuke vakantie in 2009.. Of was het 2010? Daar ontmoette je toen dat leuke stel. Misschien moet je daar ook weer eens contact mee opnemen. Oh, en je moet ook nog kattenvoer kopen.

De triggerlist

David Allen (die ook de uitspraak deed die de titel van de vorige alinea vormt) stelde een triggerlist samen. De lijst staat vol met woorden die je doen denken aan iets wat nog in je hoofd rondspookt. Vaak hebben we maar een kleine trigger nodig om ergens aan herinnerd te worden. Denk maar aan de ezelsbruggetjes die je op school leerde.

Lees de triggerlist door met een stapel post-its naast je. Schrijf iedere gedachte die opkomt op een nieuwe post-it. Dit maakt het organiseren van je gedachten overzichtelijker. Zo heb je geen gekras als je iets niet meer wilt doen en geen rommeltje omdat het eigenlijk niet meer op de pagina van je notitieboek past. Al die post-its verzamel je op één plek en die plek ga je (op een later moment) organiseren. Eigenlijk werkt die fase hetzelfde als wat ik uitleg in het artikel over een contentinbox. Je kunt voor je mindsweep dus ook prima Trello gebruiken! De kaarten/cards in Trello hebben immers exact dezelfde functie als de ouderwetse post-it.

Stappenplan

Constateer je een gejaagd gevoel? Dit is wat je gaat doen.

  1. Zet een kop thee (koffie helpt niet tegen een gejaagd gevoel) en schuif alle rommel weg van je bureau. Creëer een rustige plek waar je je goed kunt concentreren.
  2. Pak de triggerlist, een stapel post-its en zet de timer (gebruik bijvoorbeeld de Pomodoro techniek) aan.
  3. Lees rustig de triggerlist door en schrijf direct de gedachten op die bij je opkomen. Het kan zomaar zijn dat je een hele berg aan input krijgt door één woord, terwijl de rest van de lijst niet zoveel oplevert. Niets is fout!
  4. Verzamel alle post-its op één stapel en leg ze samen met de triggerlist uit het zicht. Je kunt er ook voor kiezen om ze direct te organiseren, maar de kans is groot dat je overprikkelt raakte terwijl je met iets zinvols bezig was. Prioriteiten! Je post-its kun je ook over een paar uur organiseren.
  5. Doe een paar ademhalingsoefeningen. Dat hoort niet bij de triggerlist, maar het is wel een hele effectieve manier om weer even tot jezelf te komen. Sluit je ogen, focus op je ademhaling en voel hoe de laatste onrust verdwijnt.
  6. Ga helemaal zen aan de slag met je klus!

Laat een reactie achter