De Golden Circle: waarom doe je wat je doet? • &therewascontent

De Golden Circle: waarom doe je wat je doet?

De Golden Circle: waarom doe je wat je doet?

Inhoudsopgave

“Maar WAAROM doe je nou wat je doet?” De Nienke uit 2014 kreeg het heel benauwd van die vraag. Ik wist wel vaag welke richting ik op wilde, maar had nog geen idee van de handen en voeten die bij dat idee hoorden. In de zoektocht naar wat de toekomst me allemaal kon brengen stuitte ik zeer regelmatig op Simon Sinek en de Golden Circle, ook vaak omschreven als “maar wat is je why?”. In de beginfase van mijn zoektocht was ik nog lang niet op het punt aangekomen dat ik die why-vraag goed kon beantwoorden. Ik werd er onrustig van en het deed me vooral twijfelen aan de weg die ik mogelijk wilde inslaan. Want wat was het nou eigenlijk dat me zou onderscheiden van de rest? Deed ik dat überhaupt wel met mijn plannen? En zonder fysiek product, hoe moest ik dan dat hele model invullen? Ontzettend veel vragen die me niet verder hielpen, maar juist verlamden.

Gelukkig wist ik na verloop van tijd mijn hyperactieve brein uit te schakelen. Want de truc bij de Golden Circle is om niet naar de wereld om je heen te kijken, maar naar binnen te gaan. De Golden Circle begint én eindigt bij jezelf. Jij bepaalt wanneer je why goed voelt en niet de theorie achter het model. Ik wil je laten zien hoe die ‘why’ eruit kan zien wanneer je geen fysieke producten verkoopt en wanneer je geen multinational zoals Apple bent. Ontdek waarom jij doet wat je doet én hoe je dat kunt inzetten je marketingstrategie te versterken.

Why, how.. what?

De Golden Circle is een model bedacht door Simon Sinek. Het model laat zien waarom sommige bedrijven invloedrijker, inspirerender en innovatiever zijn dan andere organisaties. Het geeft antwoord op de vraag waarom de één een grotere loyaliteit heeft van zowel klanten als medewerkers dan de ander.

Met behulp van de Golden Circle krijg je een duidelijk beeld van je beweegredenen, je ‘why’. Hoe beter jij weet waarom jouw klanten voor je kiezen, hoe meer voldoening je kunt halen uit wat je doet. Je kunt dan immers veel beter beslissen wat wel en niet bij je onderneming past. Veel bedrijven maken de fout door te redeneren vanuit het product of de dienst die ze aanbieden. Ze handelen totaal anders dan de succesvolle bedrijven. Succesvolle bedrijven communiceren namelijk wél volgens het Golden Circle model.

De Golden Circle bestaat uit drie verschillende lagen. Hoe dieper je gaat, hoe dichter je bij de kern van je business komt.

Why = Het Doel
Wat beweegt je? Wat is je overtuiging?

Apple: We believe in challenging the status quo and doing this differently

How = Het Proces
Specifieke acties die de why tot leven brengen

Apple: Our products are beautifully designed and easy to use

What = Het Resultaat
Wat doe je? Het resultaat van de why. Het bewijs.

Apple: We make computers

Golden Circle voor dienstverlenende bedrijven

what

Laten we de Golden Circle eens tastbaar maken aan de hand van een voorbeeld. Je kunt de Golden Circle namelijk ook toepassen wanneer je iemand graag beter wilt leren kennen. Stel je eens voor dat je op een verjaardag bent. Dé plek waar je meermaals de vraag krijgt wat voor werk je eigenlijk doet.

Wat doe je voor werk? – De ‘what’

Wanneer iemand reageert met ‘ik ben personal trainer’ en verder niets, dan heb je nog steeds geen idee. Wie traint deze trainer dan? Is dat leuk om te doen? En waarom is diegene personal trainer? Het gesprek is zo eigenlijk al afgelopen voor het goed en wel begonnen is.

how

Hoe werkt het zijn van personal trainer dan? – de ‘how’

Wanneer je doorvraagt over wat het dan precies betekent om personal trainer te zijn, dan kom je al snel bij de ‘how’ van de Circle terecht. Je krijgt direct veel meer informatie over de inhoud van het werk. Je komt te weten dat iemand niet alleen maar trainingen geeft, maar ook wat diegene daarin te bieden heeft ten opzichte van alle andere personal trainers. Namelijk dat de trainingen volledig afgestemd zijn op een individu, waarbij gezondheid in de breedste zin van het woord een centrale rol speelt.

why

Waarom besloot je personal trainer te worden? – de ‘why’

Waarom je besloten hebt om een bepaald beroep uit te oefenen is een antwoord dat erg dicht bij de ‘why’ van de Golden Circle terecht komt. Het draagt ook een hele andere boodschap uit. De reden waarom deze persoon personal trainer wilde worden, ligt veel dieper dan het leuk vinden om met mensen te werken of te sporten. Het is het gevoel een bijdrage te willen leveren iets groters.

Jouw Golden Circle

Zoals gezegd zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Als je Google loslaat op Simon Sinek en Golden Circle dan zul je hele uiteenlopende voorbeelden vinden. Dat is voor mij ook precies de kracht. Het model zet je aan het denken en zorgt ervoor dat je scherp blijft. En of dat voor jou dan het beste lukt met formulering A of formulering Z, dat maakt niet uit.

Verdiep je er verder in door een van Sinek z’n boeken te lezen (begin met het waarom) of gebruik een van mijn favorieten: het werkboek van Hashtag Workmode. Zeker in de ontdekkingsfase is het lastig om direct antwoord te geven op deze drie vragen. Neem daarom je tijd, brainstorm, brainstorm opnieuw en test het eens uit op je buurman tijdens een verjaardag.

We vinden het belangrijk om de echtheid van mensen én van bedrijven te zien, of dat nou in hun pitch is, op hun instagram of in de supermarkt. Het is voor zakelijke (en persoonlijke) keuzes een fijn reflectiepunt. Zoals Simon Sinek zelf zegt:

“People buy who you are, not what you do.”

Simon Sinek

Functie van de Golden Circle

Wanneer je voor jezelf ontrafelt hebt wat de Golden Circle van jouw business is, dan is de volgende vraag natuurlijk: ‘en dan?’. Je kunt de antwoorden op deze vragen onder andere heel goed gebruiken voor je SEO strategie. SEO is een marketingtechniek. En binnen marketing is het van groot belang dat je zorgt dat je jouw doelgroep op de juiste momenten weet te raken. Laat je ‘why’ daar nou net heel goed bij kunnen helpen.

Ik leer mijn klanten altijd dat er nog een aantal cruciale stappen voor het schrijven van SEO-proof teksten zitten. En dan heb ik het niet over het doen van zoekwoordenonderzoek. We gaan nog verder terug. Helemaal naar het begin je business. Als je met SEO aan de slag wilt om je vindbaarheid in Google te verhogen, dan zijn er altijd drie basisvragen die je moet beantwoorden:

  1. Wie is je doelgroep?
  2. Hoe ziet de klantreis eruit?
  3. Wat zijn je kernbegrippen?

En dat is precies waar de Golden Circle je heel goed bij kan helpen. Heb jij jouw why, how & what scherp? Dan is het een stuk eenvoudiger om deze vragen te beantwoorden. Daarmee verhoog jij je kansen op topposities in de zoekmachines enorm. Sterker nog! Als je geen goed antwoord op deze drie vragen hebt, dan ga je nooit het gewenste resultaat uit Google halen. Denk daarom eens goed na over hoe jouw Golden Circle eruit ziet. Je hebt er veel aan in je marketingplannen en in het bijzonder SEO. Succes!

Nienke Buijser

Hé, ik ben Nienke Buijser

Werkzaam als freelance consultant & gespecialiseerd in duurzame marketing & seo. De meest gehoorde reactie onder mijn klanten? ‘Daar liep ik al zo lang tegenaan en nu snap ik eindelijk hoe het zit.’

nienke buijser

Hi! Let's meet. Deze post is geschreven door..

Nienke

Founder van &therewascontent, freelancer en gespecialiseerd in duurzame marketing & SEO. Met duurzame marketingstrategieën zorg ik ervoor dat alles wat jouw merk maakt waarde heeft. Goed voor business, mens én milieu.

Dit vind je misschien ook interessant..

&therewasmail

Duurzame SEO tips rechtstreeks in je inbox? En als eerste op de hoogte van het nieuwe aanbod van &therewascontent? Meld je aan voor de maandelijkse &therewasmail.