De 7 grootste valkuilen in een contentstrategie

contentstrategie

Er zijn altijd vele wegen die naar Rome leiden evenals er vele wegen zijn die naar een succesvolle contentstrategie leiden. Natuurlijk zijn er wel enkele shortcuts die je kunt nemen om sneller tot een goed resultaat te komen. Weet jij voor wie je content maakt? En wat de momenten zijn waarop mensen tot een aankoop overgaan? Je leest het in de 7 grootste valkuilen in een contentstrategie.

1. Teveel focussen op het product/dienst

Je bent bezig met het verkopen van je merk en doet dit door te zorgen dat de productomschrijvingen on point zijn.

In plaats daarvan kun je je beter focussen op het maken van content die je doelgroep raakt. Het promoten van je product/dienst is belangrijk, maar verre van alles. Je wil de verbinding aangaan met je doelgroep door informatieve, grappige en menselijke content te delen. We willen welke mensen bij je merk horen in plaats van hoe het logo eruit ziet. Het is bovendien de basis van een succesvolle contentstrategie: weten wie je bent en waar je voor staat.

Weten wie je bent en waar je voor staat, ofwel je why ontdekken, is een belangrijk uitgangspunt voor je je contentstrategie vormgeeft. Hoe het precies zit met de why? De Golden Circle vertelt je er meer over.

2. Geen doelgroep kiezen

Je durft niet te kiezen voor een doelgroep of je hebt er nooit over nagedacht. Jij schrijft gewoon voor degene die het zien, voor bijvoorbeeld “iedereen die iets met sport heeft” of “iedereen die houdt van kleding”.

Je moet weten dat er niet zoiets bestaat als iedereen bereiken. Met iedereen als doelgroep bereik je niemand. De kans dat jij iemand raakt en daarmee je product/dienst verkoopt is miniem, omdat je niet weet hoe je iemand moet raken. Wie is jouw iemand? Ga op onderzoek uit, ontwikkel persona’s en durf keuzes te maken. Je kunt daardoor heel gericht voor je potentiële klant schrijven, omdat je precies weet wat hun pijnpunten zijn in het leven, waar ze plezier uit halen en wat ze belangrijk vinden.

3. SEO als heilig zien

Je denkt dat de juiste keywords en de kracht van linkbuilding alles zijn voor goede content, want je wilt immers hoog ranken in Google.

Je vergeet daarbij één ding: Google koopt je product/dienst niet. Ja, het is belangrijk om te weten welke keywords het goed doen en ja, het is handig om regelmatig linkbuilding in te zetten. Nog belangrijk is om je content te schrijven voor mensen in plaats van algoritmen. Gebruik daarom keyword onderzoek om inspiratie op te doen voor onderwerpen om over te schrijven. Experimenteer ook eens met content die de diepte ingaat in plaats van aan de oppervlakte blijft om maar zoveel mogelijk je keywords te kunnen benoemen.

Meer SEO tips? Ga direct aan de slag met 9 praktische SEO tips voor meer succes in Google

4. Geen ritme in je updateschema

Je plaatst ieder uur een update voor je volgers of je post ‘ns 3 dagen achter elkaar content en blijft dan weer 4 weken stil.

Te veel en te weinig updaten is zoals met alle ‘te’ niet oké. Je wilt immers dat mensen je onthouden om de goede redenen, niet omdat je buitensporig veel plaatst of van de aardbodem verdwenen lijkt. Denk na over een strategie in je content. Wat wil je bereiken, wat is daarvoor nodig en hoe vul je dat in op je contentkalender? Kies een updateschema dat past bij het kanaal en bij je boodschap en verwerk dat in je contentstrategie.

5. Opmaak van het document vergeten

Je zorgt voor een tekst van het benodigde aantal woorden en met de juiste links en keywords en publiceert dit online.

Een goede tekst voor je online kanalen is meer dan een minimum aantal woorden. Denk zelf maar eens aan welke teksten je online prettig vindt om te lezen. De kans is groot dat het teksten zijn met korte alinea’s, kopteksten, dikgedrukte stukken en afbeeldingen. Het zijn dynamische teksten waarin wat gebeurt. Je wilt content zowel voor Google als voor de lezer goed scanbaar maken. Een enorme lap tekst is voor niemand fijn lezen. Je potentiële klanten scannen een tekst voordat ze besluiten om een artikel of post grondig te lezen. Ook Google scant het artikel op onder meer het gebruik van kopteksten, alinea’s en afbeeldingen. Reden genoeg om hier ook aandacht aan te besteden of een goede copywriter in de arm te nemen.

6. Alleen maar delen

Je deelt en deelt, maar er gebeurt niet zoveel. De engagement op je content is laag en het levert weinig op.

Het mooie van het huidige contentlandschap is dat het gesprek gevoerd kan worden. Op vrijwel alle social media kanalen gaan mensen in gesprek met elkaar. Als jij je content zo inricht dat je vooral aan het zenden bent, dan loop je bereik mis. Hoe meer interactie je hebt met je bezoekers, hoe meer de social media algoritmes je daarvoor belonen. Engagement scoort heel goed. Denk maar aan het eerste punt in dit artikel. Wees dan ook niet bang om het gesprek aan te gaan met je volgers, je hebt ze nodig.

7. Niet meten is niet weten

Je kijkt naar het aantal volgers en reacties op een kanaal en stopt daar. Hoe meer volgers, hoe beter. Toch?

Het is zo zonde als je geen gebruik maakt van de statistieken en analytics tools die het internet je biedt. Als je weet wat er gebeurt met je content, kun je het verbeteren en er nog meer uit halen. Op veel kanalen krijg je statistieken er gratis bij en zie je nog meer als je je account instelt als zakelijk account. Voor je eigen website is Google Analytics de holy grail waarop je alles te weten komt over conversie, sales, clicks en bereik. Door naar je statistieken te kijken kun je precies zien welke artikelen en foto’s goed scoren, waar mensen afhaken en juist blijven hangen en wie uiteindelijk tot aankoop overgaat. Heel belangrijk binnen je contenstrategie. Reden genoeg om je te verdiepen.

Analytics komen ook bijzonder goed van pas wanneer je SMART doelen stelt. Bovendien krijgt je contentstrategie ook direct meer focus wanneer je doelen stelt. Hoe je dat doet ontdek je in de blog over – verrassend – SMART doelen stellen.

Laat een reactie achter