8 gewoonten die heel slecht zijn voor je productiviteit

8 gewoonten die heel slecht zijn voor je productiviteit
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat productief werken onmogelijk is met rondrennende kinderen, honden, katten, cavia’s en partners met een tekort aan aandacht. Hoe rustiger je omgeving, hoe beter je je kunt focussen. Uiteraard zijn er nog vele andere open deuren die je helpen productiever te worden.

Ik kan je duizend-en-een tips geven om nieuwe gewoonten aan te leren die je helpen overzicht te creëren, maar heb je er al eens bij stilgestaan dat je er nog enkele slechte gewoonten op na houdt die het goede resultaat belemmeren? Als jij met Forest en een studieboek in de aanslag onder een dekentje op de bank ligt, dan is de kans groot dat je inkakt en niet veel onthoudt van het boek. Je vindt hier 8 gewoonten die heel slecht zijn voor je productiviteit. Van de inkoppers tot nieuwe ontdekkingen: weg ermee!

 

Break those habits!

 1. Je stelt de belangrijkste en/of grootste taken van de dag uit tot het laatste dagdeel. Je bent moe, minder gemotiveerd en ziet daardoor enorm op tegen de enorme berg die je nog moet beklimmen voor je dag mag afsluiten.
  Oplossing: Eat that frog! Eerst de grootste, lastigste of vervelendste taak, daarna de rest.

 2. Je stelt geen of de verkeerde prioriteiten. Vaak gaat verkeerd prioriteren hand in hand met uitstelgedrag zoals de vorige gewoonte. Misschien ben je te ambitieus en probeer je 7 grote taken in één dag te plannen. Of je begint gewoon met een willekeurige to do, waardoor je naderende deadlines moeilijk kunt halen.
  Oplossing: Weet hoeveel tijd iets kost, wanneer de deadline is en bepaal dan welke to do bovenaan het lijstje verschijnt. Geef jezelf ook een max van 3 grote taken per dag. Daar heb je je handen vol aan.

 3. Je overschat jezelf en haalt daardoor nooit al je to do’s aan het einde van de dag. De wet van Hofstadter: alles duurt langer dan je denkt.
  Oplossing: Geef jezelf een periode lang eens een uur per taak langer dan je denkt nodig te hebben. Reflecteer daarna en kijk of je een realistischere tijdsplanning kunt maken.

 4. Je gelooft dat multitasken meer resultaat oplevert. Er is de laatste jaren steeds vaker aandacht  voor het feit dat het overgrote deel van de mensheid eigenlijk maar één taak tegelijk aankan. Het kost je brein tijd om de switch te maken van taak 1 naar taak 2 en weer terug.
  Oplossing: Je bent sneller klaar als je eerst de ene taak doet voor je met de andere verder gaat. Eén ding tegelijk dus!

 5. Je bent eindeloos veel tijd kwijt aan meetings en haalt daardoor andere to do’s niet meer.
  Oplossing: Geef duidelijk aan dat je echt maar 30 minuten hebt voor de meeting bij je gesprekspartner(s) en bereid je voor de meeting ook goed voor. Zorg dat je direct to the point kunt komen. Als je tijd overhoudt kun je altijd nog bespreken hoe het weekend geweest is of wat je van Expeditie Robinson vond.

 6. Je blijft malen over zaken waar je niet direct controle over hebt. Door die gedachten kun je je niet goed focussen op wat er die dag van belang is.
  Oplossing: Wen jezelf aan (geef het tijd) om proactief te denken in plaats van reactief. Bekijk de stappen waar je wel invloed op hebt en ga daarmee aan de slag.

 7. Altijd maar ja zeggen. Er is geen grotere energievreter dan bang zijn om nee te zeggen. Je eindigt met klussen die niet passen bij je doelen en je hebt geen tijd meer voor de belangrijkste taken.
  Oplossing: Wees kritisch. Het levert een veel beter resultaat op als je weet waar je voor staat en als gevolg daarvan vaker nee zegt. Niet bang zijn voor commentaar of vervelende reacties. Jij hebt een doel en als een vraag in geen enkel opzicht dat doel ondersteunt is er niemand aan wie jij verplicht bent om ja te zeggen.

 8. Je zorgt slecht voor jezelf. Je gaat laat slapen, werkt de hele dag door, eet slecht, ontbijt niet, zit de hele dag stil en drinkt te weinig.
  Oplossing: Als je gezond bent, kun je meer. Zorg dus voor ritme in je dag. Er is niet één juiste manier, maar in de basis is het precies het tegenovergestelde doen van wat hierboven staat. Zorg voor voldoende slaap en genoeg energie om de uren die je werkt ook optimaal te benutten. Dat haalt direct de noodzaak weg om tot laat te willen doorwerken!

 

8 gewoonten die heel slecht zijn voor je productiviteit

Nienke Buijser door Aline Bouma

And there was content helpt creatieve bedrijven en ondernemers met hun content marketing. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief